Infographic: hoe regelt de zzp’er zijn lease?

Lease
Page 1 Created with Sketch.
1 Shares

Zzp’er kiest nog niet vaak voor lease, maar is wel overtuigd van voordelen

BEEMSTER – Slechts één op de zestien zzp’ers beschikt over een leaseauto. Het aantal zzp’ers met een leaseauto is het afgelopen jaar wel licht gestegen van 5,2% naar 6,4%. Het gaat met name om financial lease (41,7%) of operational lease (33,3%). Dat blijkt uit onderzoek van ZZP Barometer.

“Zzp’ers zijn wel overtuigd van leasevoordelen zoals de overzichtelijkheid van kosten, maar willen zich niet voor langere tijd verbinden aan een leasecontract,” aldus Jeroen Sakkers, initiatiefnemer van ZZP Barometer.

Leasebehoefte stijgt

Een van de redenen dat de zzp’er vaker overweegt een auto te leasen in plaats van te kopen, is dat de meerderheid van de zzp’ers (55,9%) vindt dat de kosten van autorijden bij leasen overzichtelijker zijn. Een tweede reden is dat 37,7% van de zzp’ers liever niet in één keer een groot bedrag uitgeeft aan een auto.

Kortere leasetermijnen

De gemiddelde duur van het leasecontract is 43,4 maanden, 2,3% korter dan vorig jaar. Bijna acht op de tien zzp’ers (78,9%) wil zich niet voor lange(re) tijd aan een leasecontract verbinden. Ook vindt meer dan één op de drie zzp’ers (35,8%) dat de huidige wetgeving niet gunstig is om te leasen.

Mobiliteitsbudget groter

De zzp’er geeft jaarlijks 4.459,92 euro uit aan vervoer en mobiliteit, waaronder – indien van toepassing – lease, bijtelling en brandstof. Dat is 9,8% meer dan vorig jaar. Vier op de tien zzp’ers (40%) overweegt – zodra hij zijn huidige auto vervangt of een nieuwe auto koopt – een auto te leasen in plaats van te kopen.

Over het onderzoek

De resultaten zijn tot stand gekomen op basis van een online enquête onder een representatieve steekproef van 523 zzp’ers in Nederland en zijn bedoeld om meer informatie, kennis en transparantie te brengen voor en over de meer dan 1 miljoen zzp’ers die Nederland kent (CBS, mei 2015). De onderzoeksresultaten zijn verwerkt in een infographic (download PNG-versie):

ZZP Barometer

ZZP Barometer is de onafhankelijke en structurele onderzoeksmonitor van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als hét naslagwerk en de nieuwsbron voor zzp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en andere zzp-marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door haar partners.

Bekijk alle artikelen van ZZP Barometer →

Aanbevolen

Lease | ZZP Barometer - leaseauto
Infographic: Aantal zzp'ers met leaseauto neemt toe
Lease
Page 1 Created with Sketch.
5 Shares

Populaire artikelen

Aankomende events

Er zijn geen naderende evenementen.

Bekijk de volledige agenda →

Recent onderzoek

Ruim helft jongeren wil eigen onderneming starten
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
106 Shares
Meer flexcontracten met zekerheid, maar ook meer zzp’ers
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Driekwart Nederlanders gebruikt werklaptop privé 
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Bekijk alle onderzoeken →