Stel jezelf deze 4 vragen over je nalatenschap

Sylvia Matser - Centraal Beheer Achmea - ZZP Barometer Inkomen & risico
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares

‘De vent is de tent’, maar wat als je er later niet meer bent?

“De vent (of vrouw) is de tent”. Die uitspraak past precies bij een zzp’er. Opdrachtgevers kiezen speciaal voor jou als persoon en jouw unieke vaardigheden. Bovendien heb je een nauwe persoonlijke relatie met je opdrachtgevers. Daarom gebruiken zzp’ers vaak hun eigen naam als bedrijfsnaam. Het is dan ook niet zo gek dat ‘de zaak’ verdwijnt, als de zzp’er komt te overlijden. Wat gebeurt er met jouw zaak, als jij er niet meer bent?

Omzet verdubbelen als zzp'er? Download deze gratis videocursus

50 dagen lang hebben wij nieuwe tips, trucs, interviews en succesverhalen die jou inspireren en (nog) succesvol(ler) maken. Onze experts geven jou adviezen die jouw omzet als zzp’er kunnen verdubbelen.

Meer info

Stel jezelf de volgende vier vragen over je nalatenschap

1. Wat gebeurt er met de zaak als je overlijdt?
Als zzp’er ben je zelf de zaak. Dus als je er niet meer bent, waar gaan jouw klanten dan naartoe? Kan iemand in je familie jouw zaak runnen? Of ken je iemand in jouw branche bij wie jouw klanten in goede handen zijn? Bespreek thuis goed wat er met je zaak moet gebeuren. Leg het ook vast in een testament. En houdt het testament actueel. Praat regelmatig bij met een deskundige over fiscale regels die zijn veranderd en die invloed hebben op jouw nalatenschap. Dan betalen jouw erfgenamen zo weinig mogelijk erfbelasting.

2. Wat gebeurt er als je nabestaanden de zaak erven?
De waarde van een zzp-bedrijf is meestal niet hoger dan een miljoen euro. Dat is mooi, want tot een waarde van €1.060.298,- (2016) hoeven je erfgenamen geen erfbelasting te betalen. Tenminste, als ze gebruik kunnen maken van de bedrijfsopvolgingsregeling (BOR). Informeer bij je belastingadviseur of je voor de BOR in aanmerking komt.

Zorg dat je administratie op orde is
Je nabestaanden erven natuurlijk niet alleen de zaak, maar ook alle administratieve plichten die daarbij horen. Is jouw administratie een grote container van vergeelde bonnetjes? Dan zadel je jouw nabestaanden daar ook mee op. Het is dus belangrijk dat je administratie op orde is.

Je partner kan je oudedagsreserve overnemen
Maak je gebruik van de Fiscale Oudedagsreserve (FOR), dan spaar je jaarlijks belastingvrij een bedrag.
Dat bedrag wordt later maandelijks uitgekeerd als (aanvulling op) je pensioen. Als je vóór je pensioen overlijdt, dan betalen jouw erfgenamen belasting over deze reserve (FOR). Behalve als je partner je bedrijf voortzet en de oudedagsreserve overneemt.

3. Kunnen jouw nabestaanden later goed rondkomen?
Als je er niet meer bent, wil je je nabestaanden niet met financiële zorgen achterlaten. Bekijk daarom jullie financiële situatie. Hoeveel inkomen hebben jullie en hoeveel geven jullie uit? Hoeveel inkomen valt er weg, als je er niet meer bent? Kan je gezin dan nog rondkomen? En hoe ziet de toekomst er dan voor ze uit?

Sluit een verzekering voor je nabestaanden
Met een overlijdensrisicoverzekering  krijgen je nabestaanden eenmalig een bedrag uitgekeerd. Daarmee kunnen ze in een keer (een deel van) een schuld aflossen. Bijvoorbeeld de hypotheek.

4. Hebben jij of jouw nabestaanden een goed pensioen?
Veel zzp’ers sparen, maar niet per se voor hun pensioen. Op een spaarrekening staat je geld niet vast en je kunt er altijd bij. Dat is slim als je nog niet weet of je later investeringen wilt doen of een slecht jaar moet opvangen. Als dat slechte jaar niet komt, dan heb je wel een mooi pensioenpotje. Is dat de slimste manier om voor later te sparen? Of is het beter om concrete doelen te stellen? En hoe maak je optimaal gebruik van belastingvoordelen? Je leest er meer over in ‘Als zzp’er sparen voor later. Hoe doe je dat ?’

Sylvia Matser - Centraal Beheer Achmea - ZZP Barometer
Sylvia Matser

Sylvia Matser is senior marktmanager bij Centraal Beheer. Zij ziet het als haar verantwoordelijkheid om in alles hét verschil te maken. Samen met het retail marketing team ontwikkelt zij nieuwe proposities voor bancaire producten (zoals spaarrekeningen) en levensverzekeringen (zoals overlijdensrisicoverzekeringen). Zij vindt het belangrijk om klanten te betrekken in het proces van strategie- en propositieontwikkeling tot en met implementatie. Klantreizen, gebruikerstests, individuele gesprekken, groepsdiscussies, ervaringsonderzoeken etcetera. Op die manier ontwikkelde zij ‘ZO’: het nieuwe oudedagsdenken voor zzp’ers. Een online platform over sparen voor later.

Bekijk alle artikelen van Sylvia Matser →

Populaire artikelen

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Recent onderzoek

Ruim helft jongeren wil eigen onderneming starten
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
106 Shares
Meer flexcontracten met zekerheid, maar ook meer zzp’ers
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Driekwart Nederlanders gebruikt werklaptop privé 
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Bekijk alle onderzoeken →