Hoe reis je als zzp’er slim van A naar B?

Avatar foto Auto & mobiliteit
Page 1 Created with Sketch.
21 Shares
Vervoer & mobiliteit | ZZP Barometer

Zo regelt een slimme zzp’er zijn mobiliteit

Pak je de auto, het openbaar vervoer of de fiets? Of een combinatie daarvan? En die auto, moet je die dan kopen of leasen? Zet je ’m op de zaak of niet? Kan dat eigenlijk ook met je fiets? En wat is gunstig met het oog op de belastingen?

De meeste zzp’ers (87 procent) gaat het liefst op reis met de auto, maar ook de fiets en de trein zijn onder zzp’ers populaire vervoermiddelen. Zo blijkt uit eerder onderzoek van ZZP Barometer in samenwerking met Volkswagen.

Het kiezen van het juiste vervoersmiddel voor jouw situatie is een traject vol vragen, keuzes en dilemma’s. Fleetwise.nl helpt je op weg. ‘Of je een auto koopt, hangt in hoge mate af van de hoeveelheid liquide middelen die je hebt. En of je die wel of niet nodig hebt voor je werkkapitaal en je voorraad’, zegt Diederick van Haselen van Volkswagen Pon Financial Services (VWPFS). ‘Lease is natuurlijk ook een goede optie.’ Van Haselen wijst erop dat zzp’ers een bredere mobiliteitsbehoefte hebben dan alleen maar een auto. ‘Die behoefte hangt sterk samen met het type werk dat iemand doet en de plek waar hij woont. Moet hij materialen vervoeren? Woont hij in een dorp zonder treinstation? Of in een stadscentrum met wachtlijsten voor parkeervergunningen?’

Voor veel zzp’ers speelt duurzaamheid een grote rol bij de keuze voor een auto. ‘Dat is begrijpelijk’, zegt Jan Rolleman van Auto en Fiscus. ‘Duurzame keuzes bieden ook financiële voordelen. De fiscale bijtelling voor privégebruik is lager. Een schone auto is niet alleen beter voor het milieu, maar ook voor de portemonnee van de zzp’er.’ Ook de trein, de (elektrische) fiets en de deelauto, zoals Greenwheels, zijn duurzame oplossingen. Het is zelfs mogelijk om deze oplossingen te combineren, tijdens de reis. Zodat de zzp’er nóg slimmer van A naar B reist. Wat is handig in jouw situatie?

Fleetwise heeft de tips van Jan Rolleman en Diederick van Haselen handig samengevat in een whitepaper.

Fleetwise whitepaper aanvragen
Avatar foto
Jan Rolleman

Jan Rolleman is fiscalist bij AMD automotive fiscalisten BV en schrijft op deze website bijdragen namens Fleetwise / Pon’s Automobielhandel BV. Tevens is hij gespecialiseerd op het gebied van autobelastingen: BPM, motorrijtuigenbelasting en autogerelateerde aspecten van de loon- en inkomstenbelasting (bijtelling en omzetbelasting).

Bekijk alle artikelen van Jan Rolleman →

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Aankomende events

Er zijn geen naderende evenementen.

Bekijk de volledige agenda →

Recent onderzoek

Ruim helft jongeren wil eigen onderneming starten
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
106 Shares
Meer flexcontracten met zekerheid, maar ook meer zzp’ers
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Driekwart Nederlanders gebruikt werklaptop privé 
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Bekijk alle onderzoeken →