Vergelijking: welke leasevorm past het best bij jou als zzp’er?

Avatar foto Auto & mobiliteit
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Lease | ZZP Barometer

Zzp’er heeft keus uit drie verschillende leasevormen

Stel je wilt een auto leasen in 2017. Voor welke leasevorm kies je dan? Financial lease of operational lease? En kun je eigenlijk ook een tweedehands auto leasen?

Een nieuwe auto leasen kan op verschillende manieren. Twee vrij bekende vormen zijn operational lease en financial lease.

Operational lease: liever zekerheid

Een nadeel van financial lease is dat je zélf die auto koopt en je dus ook zelf alles nog moet regelen. Denk aan de verzekering, het onderhoud en eventuele reparaties. En zelf betalen bovendien. Ook al vallen de kosten voor onderhoud en reparaties doorgaans mee bij een nieuwe auto, je hebt er dan wel werk aan. Heb je geen zin in al dat regelwerk? Dan is operational lease de betere oplossing voor jou. Je betaalt een vast bedrag per maand en daarvoor lease je je auto. Inclusief verzekeringen, onderhoud, onverhoopte schade, vervangend vervoer en pechhulp. De brandstof betaal je zelf. Ideaal voor zzp’ers die graag vooraf precies weten waar ze financieel aan toe zijn.

Financial lease: kopen op afbetaling

Hét grote voordeel van kopen of financial leasen, is dat – als je dat wilt – de hele waarde van de auto op de balans van je eenmanszaak belandt. Soms kan dat extra belastingvoordeel opleveren, zoals de investeringsaftrek op een bedrijfswagen. Bovendien mag je in één keer een flink bedrag aan btw aftrekken (21 procent van het aanschafbedrag). Met financial lease koop jij of koopt je bedrijf op papier gewoon die auto en dus geniet je ook van deze belastingvoordelen. In feite gaat het om een lening, je lost elke maand een deel af en je betaalt rente over het bedrag dat je leent.

Maar je kunt er ook voor kiezen om een tweedehands auto te leasen. Dit heet Stocklease.

Stocklease: jonge, gebruikte auto

Van de eerste twee leasevormen hebben de meeste zzp’ers op zijn minst wel eens gehoord, veel minder bekend is stocklease. Dat is het zakelijk leasen van een jonge, gebruikte auto die is ingeleverd bij de leasemaatschappij. Die is doorgaans bij de dealer in onderhoud geweest en dus in goede staat. Ook staan er vaak nog maar weinig kilometers op de teller. Maar de kop is eraf, zoals dat heet, en dat scheelt in de kosten. Ook bij stocklease kun je kiezen voor financial lease of operational lease. De voor- en nadelen zijn hetzelfde als bij een nieuwe auto. Alleen de bedragen – zowel de kosten als de aftrekposten – zijn lager.

Zit je als zzp’er met nog meer mobiliteitsvragen? Heb je bijvoorbeeld maar af en toe een auto nodig? Wil je je fiets of bestelauto op de zaak zetten? Fleetwise maakte er een whitepaper over, download ‘m hier.

Avatar foto
Jan Rolleman

Jan Rolleman is fiscalist bij AMD automotive fiscalisten BV en schrijft op deze website bijdragen namens Fleetwise / Pon’s Automobielhandel BV. Tevens is hij gespecialiseerd op het gebied van autobelastingen: BPM, motorrijtuigenbelasting en autogerelateerde aspecten van de loon- en inkomstenbelasting (bijtelling en omzetbelasting).

Bekijk alle artikelen van Jan Rolleman →

Populaire artikelen

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Aankomende events

Er zijn geen naderende evenementen.

Bekijk de volledige agenda →

Recent onderzoek

Ruim helft jongeren wil eigen onderneming starten
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Meer flexcontracten met zekerheid, maar ook meer zzp’ers
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Driekwart Nederlanders gebruikt werklaptop privé 
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Bekijk alle onderzoeken →