Kan jij zonder tussenpersoon als zzp’er?

Avatar foto Bemiddeling & marge
Page 1 Created with Sketch.
24 Shares
Wel of niet werken met tussenpersonen of intermediair als zzp'er? | ZZP Barometer

De voors en tegens van een tussenpersoon voor jou als zzp’er

Veel freelancers maken gebruik van een tussenpersoon; een agent, een broker, een vertegenwoordiger of een payrollservice. Maar is dat nou wel zo verstandig? Ja. En ook nee.

Laten we beginnen met de nadelen van een intermediair:

  • Je betaalt een agent veel geld. Soms 10% tot 15% van je tarief. Maar wat krijg je er nou voor terug? Werkt hij wel net zo hard voor jou als jij voor hem werkt?
  • Je wordt er lui van. Werken met een intermediair haalt de ondernemersgeest uit je. Je gaat namelijk volledig vertrouwen op je intermediair. Als je weinig werk hebt, is het makkelijk om de schuld bij de agent neer te leggen zonder ook eens kritisch naar jezelf te kijken. Want hoe ondernemend ben je nou eigenlijk als je de hele dag naar de telefoon ligt te staren?
  • Je hebt minder contact met andere freelancers. Omdat je denkt dat je intermediair alles voor je regelt, blijf je sneller op je zolderkamertje zitten en maak je dus minder werkvrienden. Maar als je een grote kring van werkvrienden hebt, heb je die intermediair waarschijnlijk helemaal niet meer nodig. Je helpt elkaar aan klussen en je geeft elkaar tips.

De voordelen

En dan zijn we toe aan de voordelen van een tussenpersoon:

  • Freelancers die meteen vanuit school het vrije pad kiezen moeten nog veel leren. Ze hebben vaak geen idee hoe je met klanten om moet gaat en ze zien het belang niet in van het opbouwen van een financiële buffer. Bovendien moeten deze verse freelancers hun netwerk nog helemaal van de grond opbouwen. Daar kunnen agenten een mooie rol spelen. Maar let dan wel op dat je ook een intermediair vindt die je daarbij kan helpen.
  • Veel freelancers zijn een tikje introvert. Ze hebben moeite met acquisitie en met netwerken. Ook hierbij kan een intermediair je helpen. Maar probeer zo snel mogelijk van je introverte eigenschap af te komen. Je hebt er nou eenmaal voor gekozen om zelfstandig te ondernemen. Daar hoort dan ook een ondernemende en dus extroverte houding bij.
  • Ben je een warhoofd met je agenda, facturen en boekhouding? Ook hierbij kan een agent erg nuttig zijn. Aan de andere kant zijn er tegenwoordig zoveel online tools dat je dit ook prima zelf kunt regelen. Van Google Calendar tot MoneyMonk.
  • Door de veranderende wetgeving – die stomme DBA die nog ergens in de Haagse lucht hangt – willen opdrachtgevers alleen nog maar via tussenpersonen werken met freelancers. Je inschrijven bij een intermediair kan je dus in theorie meer werk opleveren.

Conclusie: werken met een intermediair werkt. Als hij een goede service levert is een agent z’n geld meer dan waard. Maar probeer vooral zoveel mogelijk van ‘m te leren. Zodat je zo snel mogelijk op eigen benen kunt staan. Na een jaartje of vijf moet je het toch echt zelf kunnen.

De ideale intermediair

Mijn ideale intermediair is iemand die servicepakketjes aanbiedt. Een stukje acquisitie, een stukje training, een stukje financiële ondersteuning, een stukje pensioenadvies, een stukje juridische ondersteuning en een sneetje Broodfonds. Zodat ik zelf kan kiezen welke stukjes ik wil of niet wil afnemen bij de intermediair. En dus alleen voor die stukjes hoef te betalen. Ik heb namelijk geen zin om 15% van mijn inkomsten af te dragen aan een agent die alleen maar de telefoon voor me aanneemt.

Een intermediair is natuurlijk niet te vergelijken met de online marktplaatsen waarmee het web momenteel wordt overspoeld. Maar dat is misschien een mooi onderwerp voor een volgend stukje.

Avatar foto
Pascal Boogaert

Pascal Boogaert is als zelfstandig creatief werkzaam in marketing en communicatie. Hij heeft twee boeken geschreven, waaronder ‘Vogelvrij’. In dit boek – www.vogelvrijboek.nl – zijn de wijze levenslessen van meer dan 50 zelfstandigen verzameld. Daardoor is het boek een onmisbare vriend voor iedereen die als zelfstandige werkt (of wil werken) in marketing en communicatie. Pascal is tevens voorzitter van The Freeforce; een collectief van meer dan 150 freelancers.

Bekijk alle artikelen van Pascal Boogaert →

Aanbevolen

Help! Mijn agenda is leeg | ZZP Barometer
Help! Mijn agenda is leeg
Opdrachten & tarieven
Page 1 Created with Sketch.
8 Shares
Weg met de concurrentie! | ZZP Barometer
Weg met de concurrentie!
Social media & netwerken
Page 1 Created with Sketch.
12 Shares

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Aankomende events

Er zijn geen naderende evenementen.

Bekijk de volledige agenda →

Recent onderzoek

Ruim helft jongeren wil eigen onderneming starten
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
106 Shares
Meer flexcontracten met zekerheid, maar ook meer zzp’ers
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Driekwart Nederlanders gebruikt werklaptop privé 
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Bekijk alle onderzoeken →