Infographic: 3 op 5 zzp’ers heeft huis gekocht als werknemer

Hypotheek
Page 1 Created with Sketch.
10 Shares

Zzp-inkomen minder vaak meegenomen bij hypotheek

HEEMSKERK – Een grote meerderheid van de zzp’ers (88%) beschikt over een koophuis. Toch heeft slechts 38 procent van de zzp’ers dit huis gekocht terwijl hij of zij al als zelfstandige actief was. Dat blijkt uit onderzoek van ZZP Barometer onder 744 zzp’ers in samenwerking met FinaForte.

62 procent van de zzp’ers die een koophuis hebben, heeft dit huis gekocht terwijl hij nog in loondienst was. Zzp’ers die langer dan 5 jaar actief zijn, waren relatief minder vaak nog in loondienst toen zij hun huis kochten. Ook blijkt dat bij deze groep het zzp-inkomen veel vaker is meegenomen bij de hypotheekaanvraag, dan bij zzp’ers die minder lang actief zijn.

28 procent zzp-inkomens niet meegenomen in hypotheek

Van de zzp’ers die hun huis wel als zelfstandige kochten, geeft 28 procent aan dat zijn of haar zzp-inkomen niet is meegenomen bij de hypotheekaanvraag. Ten opzichte van vorig jaar is dit aantal met maar liefst 40 procent toegenomen. 2 op de 5 zzp’ers geeft verder aan dat de hypotheek volledig op basis van zijn of haar inkomen als zzp’er tot stand is gekomen. Bij 32 procent is het inkomen deels meegenomen.

Zzp’er sluit hypotheek af bij grote banken

De meeste zzp’ers (19%) hebben hun hypotheek bij de Rabobank afgesloten. Naast de Rabobank hebben ook Florius (14%), ING (12%), ABN AMRO (9%) en Obvion (8%) veel zzp’ers van een hypotheek voorzien. De dienstverlening van hun hypotheekverstrekker beoordelen zzp’ers gemiddeld met een 7. Van de vijf hypotheekverstrekkers met het grootste marktaandeel scoort voor dienstverlening Obvion het best bij zzp’ers, namelijk een 7,7.

Over het onderzoek

De resultaten zijn tot stand gekomen op basis van een online enquête onder een representatieve steekproef van 744 zzp’ers in Nederland en zijn bedoeld om meer informatie, kennis en transparantie te brengen voor en over de meer dan 1 miljoen zzp’ers die Nederland kent (KvK, mei 2017).

De onderzoeksresultaten zijn verwerkt in een infographic.
(download PNG-versie)

ZZP Barometer

ZZP Barometer is de onafhankelijke en structurele onderzoeksmonitor van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als hét naslagwerk en de nieuwsbron voor zzp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en andere zzp-marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door haar partners.

Bekijk alle artikelen van ZZP Barometer →

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Aankomende events

Er zijn geen naderende evenementen.

Bekijk de volledige agenda →

Recent onderzoek

Ruim helft jongeren wil eigen onderneming starten
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
106 Shares
Meer flexcontracten met zekerheid, maar ook meer zzp’ers
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Driekwart Nederlanders gebruikt werklaptop privé 
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Bekijk alle onderzoeken →