Infographic: 3 op 5 zzp’ers heeft huis gekocht als werknemer

Zzp-inkomen minder vaak meegenomen bij hypotheek

HEEMSKERK – Een grote meerderheid van de zzp’ers (88%) beschikt over een koophuis. Toch heeft slechts 38 procent van de zzp’ers dit huis gekocht terwijl hij of zij al als zelfstandige actief was. Dat blijkt uit onderzoek van ZZP Barometer onder 744 zzp’ers in samenwerking met FinaForte.

62 procent van de zzp’ers die een koophuis hebben, heeft dit huis gekocht terwijl hij nog in loondienst was. Zzp’ers die langer dan 5 jaar actief zijn, waren relatief minder vaak nog in loondienst toen zij hun huis kochten. Ook blijkt dat bij deze groep het zzp-inkomen veel vaker is meegenomen bij de hypotheekaanvraag, dan bij zzp’ers die minder lang actief zijn.

28 procent zzp-inkomens niet meegenomen in hypotheek

Van de zzp’ers die hun huis wel als zelfstandige kochten, geeft 28 procent aan dat zijn of haar zzp-inkomen niet is meegenomen bij de hypotheekaanvraag. Ten opzichte van vorig jaar is dit aantal met maar liefst 40 procent toegenomen. 2 op de 5 zzp’ers geeft verder aan dat de hypotheek volledig op basis van zijn of haar inkomen als zzp’er tot stand is gekomen. Bij 32 procent is het inkomen deels meegenomen.

Zzp’er sluit hypotheek af bij grote banken

De meeste zzp’ers (19%) hebben hun hypotheek bij de Rabobank afgesloten. Naast de Rabobank hebben ook Florius (14%), ING (12%), ABN AMRO (9%) en Obvion (8%) veel zzp’ers van een hypotheek voorzien. De dienstverlening van hun hypotheekverstrekker beoordelen zzp’ers gemiddeld met een 7. Van de vijf hypotheekverstrekkers met het grootste marktaandeel scoort voor dienstverlening Obvion het best bij zzp’ers, namelijk een 7,7.

Over het onderzoek

De resultaten zijn tot stand gekomen op basis van een online enquête onder een representatieve steekproef van 744 zzp’ers in Nederland en zijn bedoeld om meer informatie, kennis en transparantie te brengen voor en over de meer dan 1 miljoen zzp’ers die Nederland kent (KvK, mei 2017).

De onderzoeksresultaten zijn verwerkt in een infographic.
(download PNG-versie)

ZZP Barometer

ZZP Barometer is de onafhankelijke en structurele onderzoeksmonitor van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als hét naslagwerk en de nieuwsbron voor zzp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en andere zzp-marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door haar partners.

Bekijk alle artikelen van ZZP Barometer →
De Ondernemershypotheek - ZZP Barometer

Ben je zelfstandig ondernemer en ben je op zoek naar een deskundig hypotheekadvies op maat? Dan zit je goed bij De Ondernemershypotheek! Ons team spreekt de taal van de ondernemer en kent de problematiek rond het aanvragen en verkrijgen van woonhuisfinancieringen voor zelfstandigen. Als intermediair zijn we 100% onafhankelijk en vergelijken we voor jou alle rente en voorwaarden van de geldverstrekkers om zo tot de beste aanbieding te komen.

Bezoek onze website: https://deondernemershypotheek.nl/

Aankomende events

  • Web Accessibility Live
    25 september 2018  Westergastheater, Westergasfabriek, Pazzanistraat 15, 1014 DB Amsterdam, Nederland

Bekijk de volledige agenda →