De 6 beste bronnen met gratis “stock fotografie”

Avatar foto Opleidingen & ontwikkeling
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
De 6 beste bronnen met gratis "stock fotografie" | ZZP Barometer

Gratis “stock fotografie” bronnen

Fotografie is vaak een belangrijk onderdeel van een website, flyer of online campagne. Eigen foto’s laten maken kan vrij duur zijn, vooral voor een startende ondernemer. Gelukkig zijn er talloze websites waar je beeldmateriaal kunt downloaden en gebruiken, de zogenaamde “stock fotografie” websites. Fotografen zetten hun portfolio’s online zodat jij geschikte foto’s kan downloaden voor een voordelige prijs. Er zijn ook websites waar je gratis foto’s mag downloaden en gebruiken, maar de foto’s hierop zijn heel verschillend in kwaliteit. Als grafisch ontwerper heb ik veel zoektochten gehad naar het perfecte beeld voor mijn opdrachten. Over de jaren heen heb ik het geluk gehad om een aantal ‘gems / hidden gems’ te vinden. Hierbij deel ik mijn ‘insider tips’ en de beste websites met gratis stock fotografie.

Voor- en nadelen van stock fotografie

Laten we beginnen met een verduidelijking; stock fotografie is niet altijd de beste keuze. Eén van de nadelen van stock fotografie is dat het beeld dat je in gedachten hebt vaak niet precies te vinden is. Soms ben je uren lang aan het zoeken en kies je uiteindelijk voor een beeld dat wel geschikt is, maar voelt als een tweede keus.
De leukste foto’s zijn vaak al heel veel gebruikt, voor heel verschillende soorten bedrijven. Je loopt daardoor het risico dat jouw beeld wordt geassocieerd met een andere bedrijf, of door de klant als niet origineel wordt beschouwd. Dit kan schadelijk zijn voor je bedrijfsimago. Het voordeel daarentegen is dat de beelden gemakkelijk en goedkoop aan te schaffen zijn, soms zijn ze zelfs gratis. Er zijn verschillende aanbieders waardoor er veel keuze is. De 6 beste bronnen op een rij:

Death to Stock
Een collega ontwerper heeft mij een aantal jaar geleden deze website aangeraden en ik was meteen verkocht. Prachtige foto’s met een “twist”. De website biedt niet de doorsnee stock fotografie, waardoor jouw website, flyer, etc. er bijzonder uitziet. Om voor de foto’s in aanmerking te komen ben je wel verplicht je aan te melden voor de nieuwsbrief. Hierin staan elke maand foto’s met een bepaald thema. Dit zijn misschien geen foto’s waar je direct naar op zoek bent, maar als je ze opslaat heb je straks net als ik een grote verzameling foto’s waar je regelmatig uit kan kiezen.

iStockPhoto 
Hetzelfde als voor Death to Stock geldt voor iStockPhoto. Meld je aan voor de nieuwsbrief en je ontvangt wekelijks niet alleen een gratis foto, maar ook een vector illustratie en zelfs een gratis video! Aanmelden voor de nieuwsbrief is niet verplicht, maar ik vind het zelf fijn om wekelijks inspiratie in mijn mailbox te ontvangen. Als alternatief zou je op de website helemaal naar beneden kunnen scrollen om te zien wat het aanbod van de week is en deze downloaden.

Gratisography
Op deze site vind je echt aparte, kunstzinnige foto’s. Geweldig voor degene die er echt wil uitspringen met zijn beeld. De enige kunst (aan jouw kant) is het vinden van de geschikte foto. Maar alleen het zoeken van de foto’s is op deze website al erg plezierig.

FoodiesFeed 
Heb jij een opdracht waarbij je eet gerelateerde foto’s nodig hebt? Dan is dit de perfecte stock site voor jou. Perfect voor bloggers, voedingsdeskundigen, tijdschriften, redacteurs, ontwerpers, of andere bedrijven in de food sector.

Burst
Burst is een initatief van Shopify en is een geweldige bron van beelden voor webshops. Het bijzondere van Burst is, dat je kunt zoeken naar “Business Ideas” categorieeën, zoals yoga, t-shirts, coffee, horloges, etc

StockSnap
Deze website heeft een handig zoekveld dat het gemakkelijk maakt om de duizenden beschikbare foto’s door te bladeren. Hier vind je mooi, hip en authentiek gestijlde foto’s.

Rechten

De meeste foto’s op de hierboven genoemde websites vallen onder de Creative Commons Zero (CC0) licentie en zijn rechtenvrij. Je mag ze dus kopiëren, aanpassen en gebruiken voor commerciële doeleinden. Er wordt wel vaak bij vermeld dat het fijn is als je de fotograaf credits geeft of een kleine donatie doet, maar het is niet noodzakelijk. Raadpleeg bij twijfel altijd de rechten pagina van de website, meestal vind je deze onderin in de footer.

Tenslotte, als je op zoek gaat naar fotografie, onthoud dan dat het even kan duren voordat je het juiste beeld gevonden hebt. Maar met een beetje geduld geven de perfecte foto’s toegevoegde waarde aan je bedrijfsimago!

Avatar foto
Kris Black

Kris Black is de oprichtster van The Webshop Studio, een collectief van freelancers dat online content produceert voor retailers. Dit kan zijn in de vorm van film, foto’s, teksten en grafische vormgeving. Kris is Canadese van oorsprong en in 2002 naar Nederland geëmigreerd. Kris heeft passie voor internationale culturen en gebruikt dat vooral in haar werk met content creëren en customer service.

Bekijk alle artikelen van Kris Black →

Populaire artikelen

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Aankomende events

Er zijn geen naderende evenementen.

Bekijk de volledige agenda →

Recent onderzoek

Ruim helft jongeren wil eigen onderneming starten
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Meer flexcontracten met zekerheid, maar ook meer zzp’ers
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Driekwart Nederlanders gebruikt werklaptop privé 
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Bekijk alle onderzoeken →