Perfecte foto met je smartphone? DIY in 4 stappen

Avatar foto Elektronica
Page 1 Created with Sketch.
3 Shares
De 4 stappen naar de perfecte product foto met je smartphone - ZZP Barometer

Professionele foto’s maken met je smartphone

Om als zzp’er uit te blinken met je website, social media of printuitingen is het belangrijk om mooie beelden te hebben. Want een beeld zegt tenslotte meer dan 1000 woorden. Mensen blijven langer kijken en dat geeft jou meer tijd om ze over te halen naar een sale of lead.

Misschien wil je inspirerende foto’s hebben van een concept, je werkplek, of van jezelf. En vooral als je producten verkoopt, is het van belang dat je duidelijke foto’s hebt.

Als je nog geen budget hebt om een fotograaf in te huren, zal je zelf foto’s moeten schieten. Gelukkig hoef je tegenwoordig geen duur apparatuur meer te hebben om fatsoenlijke foto’s te maken. Met je smartphone kom je namelijk al een heel eind, en helemaal met deze handige tips. Hierbij 4 tips waardoor jij de beste DIY fotograaf uit jezelf naar boven haalt.

1. Vind het licht

Het beste licht voor het maken van DIY foto’s is altijd daglicht. Flitsen maken gezichten en objecten bleek en geven lelijke schaduwen. Met daglicht krijg je een veel natuurlijker en zachter resultaat. Zet je product of model dichtbij een groot raam met veel licht. Het beste moment van de dag is vroeg in de middag. Let erop dat verschillende tijdstippen van de dag verschillende warmtes van licht en schaduwen veroorzaken. Een stuk wit foamboard is heel handig om licht te laten ‘bouncen’ en om zo donkere plekken te laten verdwijnen.

2. DIY fotografie achtergronden

Als je producten gaat fotograferen, is een “infinity curve” meestal de beste achtergrond optie. Hierdoor krijg je een zachte horizon-loze achtergrond. Maak voor kleine objecten gebruik van een groot stuk wit papier die je hellend laat vallen. Om personen te fotograferen, kun je een grote rol of een stuk stof gebruiken.

Een andere optie is door een leuke, sprekende achtergrond te vinden. Hiermee kun je veel meer gevoel of sfeer geven aan je foto’s. Gebruik bijvoorbeeld een betonnen vloer, marmeren aanrechtblad, stukken behang of inpakpapier. Ga vooral lekker experimenteren en je zult aangenaam verast zijn met wat je allemaal kunt maken van je DIY foto’s.

3. X-factor styling

Met een aantal props (rekwisieten) kun je een leuke setting maken voor je foto’s. Planten of hippe accessoires geven een foto net die bepaalde x-factor. Met props wordt het ook gemakkelijker om je product op schaal weer te geven. Aan de hand van je persoonlijke stijl, strak of nonchalant, kun je overwegen een strakke symmetrische grid op te maken met props. Door de props wat losser neer te zetten kun je ook wat meer een lifestyle gevoel creëren.

Met styling kun je spelen met verschillende angles (hoeken). Heel populair momenteel is de zogenaamde ‘flatlay’, oftewel recht van boven gefotografeerd. Voor het verkrijgen van een beter perspectief van een product is fotograferen op oog-niveau ook een aanrader. Een 45° angle (hoek) is wat meer artistiek en geeft een juist perspectief van hoe het object in een echte omgeving staat.

Als je de foto kadert, denk dan meteen aan waar text en/of buttons straks komen te staan bij opmaak voor banners, flyers, etc. Zorg ervoor dat er een ‘wit-ruimte’ of lege ruimte in je foto komt, vaak aan de rechter- of linkerzijde. Deze kan er ook achteraf uit ‘gecropt’ (gesneden) worden voor alternatieve opmaken zonder tekst.

En niet geheel onbelangrijk: zorg ervoor dat alle kleine oneffenheden, stofjes, draden, etc. zoveel mogelijk verborgen of opgeschoond worden voordat je begint met het fotograferen. Met retouche kun je veel wegwerken, maar het is veel gemakkelijker om dit vooraf allemaal goed te doen.

4. Nabewerking 101 voor de mooiste foto

En als je dan eindelijk je foto’s hebt, kan het voorkomen dat ze een beetje te donker zijn, een verkeerde kleur licht hebben of er staan toch dingen op die eruit gepoetst moeten worden. Er zijn veel programma’s en app’s voor je smartphone die dit allemaal kunnen repareren. Photoshop is de meest bekende maar vergt redelijk wat ervaring om te gebruiken. Op je telefoon zijn er echter tallloze gratis app’s die heel gebruikersvriendelijk zijn, ook voor leken.

Drie van de beste DIY foto nabewerking app’s voor je smartphone zijn:
1. Snapseed (iOS en Android)
2. Retouch (iOS en Android)
3. VSCO (iOS en Android)

Hiermee kun je foto’s croppen, op maat maken, scherper maken, de helderheid en contrast aanpassen, kleur balans veranderen, oneffenheden wegwerken, noem het maar op. Speel er een beetje mee en je komt echt een heel eind.

DIY fotografie is vrij laagdrempelig tegenwoordig, met smartphones en al de gratis apps die beschikbaar zijn. Maar net als met alles geldt ook voor fotografie: oefening baart kunst. Je zult het gewoon gaan moeten doen. Met deze tips in gedachten, wens ik je heel veel plezier met jouw DIY foto’s!

Avatar foto
Kris Black

Kris Black is de oprichtster van The Webshop Studio, een collectief van freelancers dat online content produceert voor retailers. Dit kan zijn in de vorm van film, foto’s, teksten en grafische vormgeving. Kris is Canadese van oorsprong en in 2002 naar Nederland geëmigreerd. Kris heeft passie voor internationale culturen en gebruikt dat vooral in haar werk met content creëren en customer service.

Bekijk alle artikelen van Kris Black →

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Aankomende events

Er zijn geen naderende evenementen.

Bekijk de volledige agenda →

Recent onderzoek

Ruim helft jongeren wil eigen onderneming starten
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
106 Shares
Meer flexcontracten met zekerheid, maar ook meer zzp’ers
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Driekwart Nederlanders gebruikt werklaptop privé 
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Bekijk alle onderzoeken →