Schrijf letterlijke taal

Avatar foto Opleidingen & ontwikkeling
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Schrijf letterlijke taal - ZZP Barometer

Als zzp’er met zoveel mogelijk mensen zakendoen, gebruik letterlijke taal

Als je lezer kookt van woede is dat niet goed. Hij kan beter boos zijn. Al wil je dat natuurlijk ook liever voorkomen. Hoe? Gewoon: door zo letterlijk mogelijk te schrijven.

Laaggeletterden en mensen die Nederlands niet als eerste taal spreken, begrijpen moeilijker beeldspraak (metaforen), gezegden en spreekwoorden. De kans bestaat dat ze figuurlijke taal letterlijk nemen. En als je dan aan je klanten laat weten dat die de kalender in de gaten moeten houden, kan dat bij een aantal van hen zorgen voor onbedoelde verwarring.

Soms reageert een deelnemer in mijn cursus B1-schrijven verontwaardigd als ik aanraad zo letterlijk mogelijk te schrijven: ‘Ze moeten onze taal maar fatsoenlijk leren!’ Los van het feit dat taal is van iedereen die hem gebruikt, heb je er gewoon meer baat bij als zoveel mogelijk mensen je begrijpen. Bijvoorbeeld de 190.000 mensen met autisme in Nederland, waarvan er veel moeite hebben met taalbegrip.

Hoe lastig Nederlands is, wordt duidelijk als je een bepaalde uitdrukking in een andere taal voor je kiezen krijgt. Probeer de zinnen in het kader maar eens te vertalen in het Engels, Duits of Frans. Is dat een stukje cake of is het juist allemaal Grieks voor jou? De voorgaande, grappig bedoelde, zin voegt twee Engels uitdrukking samen: piece of cake (fluitje van een cent) en it’s all Greek to me (ik snap er geen biet van).

Heb je weleens van de Blauwe Zondag gehoord? Dat is een ‘prikkelarme’ kermis in Tilburg, zonder heftig geluid en lichtflitsen, speciaal voor mensen die daar niet tegenkunnen. Een slimme ondernemer houdt rekening met z’n publiek. Dus: wil je als zzp’er met zoveel mogelijk mensen zakendoen? Gebruik letterlijke taal, dan heb je er ineens 2,5 miljoen potentiële klanten bij!

Dood aan de beeldspraak!

Niet:                                                                     Wel:                                       

Netwerken is een fluitje van een cent           Netwerken kan iedereen
Hou de activiteitenagenda in de gaten        Kijk op de activiteitenagenda
We brengen je op de hoogte                         We laten je weten
Aan de hand van                                               Met, door
Wat is er aan de hand                                       Wat gebeurt er*
We gaan aan de slag                                        We beginnen
Kant-en-klaar                                                      Klaar voor gebruik
Zie je dat zitten                                                  Vind je dat goed
Met het oog op                                                  Om

*In het Spaans zeg je dan: ¿Qué onda? Letterlijk betekent dat: Welke golf? Dat mag je meteen weer vergeten, ‘t is gewoon een heerlijk zinloos weetje.

Foto: Goudenzilverwerk.nl, At Brandenburg
Dit is het beeld dat sommige mensen voor zich zien als je het hebt over ‘een fluitje van een cent’, terwijl je bedoeling was om te zeggen dat iets makkelijk is …

Avatar foto
Eugène van Haaren

Eugène van Haaren is webredacteur, schrijftrainer en woordvinder. Hij helpt maatschappelijke organisaties, overheden en bedrijven heldere woorden te vinden voor hun verhaal. Eugène geeft schrijftrainingen zoals B1-schrijven, vooral voor overheden. B1 staat voor het taalniveau dat de meeste Nederlanders beheersen.

Bekijk alle artikelen van Eugène van Haaren →

Aanbevolen

3 belangrijke tips om scanbaar te schrijven | ZZP Barometer
3 belangrijke tips om scanbaar te schrijven
Groei
Page 1 Created with Sketch.
25 Shares
Eenvoudig schrijven, waarom zou je? | ZZP Barometer
Eenvoudig schrijven, waarom zou je?
Opleidingen & ontwikkeling
Page 1 Created with Sketch.
25 Shares

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Aankomende events

Er zijn geen naderende evenementen.

Bekijk de volledige agenda →

Recent onderzoek

Ruim helft jongeren wil eigen onderneming starten
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
106 Shares
Meer flexcontracten met zekerheid, maar ook meer zzp’ers
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Driekwart Nederlanders gebruikt werklaptop privé 
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Bekijk alle onderzoeken →