Ondernemers verwachten groei concurrentie

Welke bedrijfsvorm kiezen als zzp'er? Download deze gratis checklist

Klaar om te beginnen met je eigen onderneming, maar twijfel je welke bedrijfsvorm het beste bij jou past als ZZP’er? Download onze gratis checklist om er zeker van te zijn dat je de juiste keuze maakt.

Meer info

In 2018 nog meer concurrentie op de zelfstandigen-markt

Zoals bekend groeit de markt met zelfstandig ondernemers hard. Vooral in de vier grootste steden van Nederland is dit goed te zien. In de afgelopen 10 jaar is het aantal zzp’ers in deze steden meer dan verdubbeld. De ondernemers zelf lijken dit ook te merken: uit onderzoek van Allianz onder ruim 1100 zzp’ers en mkb’ers blijkt dat de ondernemer meer concurrentie voorziet in 2018.

Er is een verschil zichtbaar in de ongerustheid tussen de zzp’er en mkb’er. 22% van de zzp’ers verwacht komend jaar te maken te krijgen met meer concurrentie, tegenover 31% van de mkb’ers. Verder verwacht een derde van de ondervraagden de komende twee jaar een hogere omzet te behalen. Opvallend is dat de groep oudere ondernemers zich (veel) meer zorgen maakt over het bij kunnen benen van trends en ontwikkelingen dan de jongere ondernemer: 4% tegenover 19%.

Neveninkomsten

Ondanks de gestage groei van het aantal zzp’ers en de verwachte hogere inkomsten, heeft een aanzienlijk deel van de zelfstandig ondernemers nog een andere bron van inkomsten nodig. Het CBS maakte bekend dat maar liefst 55% niet alleen van de inkomsten leeft die door het werk als zelfstandige vergaard zijn, maar dat er ook sprake is van neveninkomsten. Dit kan bijvoorbeeld loon, een uitkering of pensioen zijn.

Bouw versus zorg

De groei van zzp’ers in Nederland betekent dus niet dat iedereen ook enkel van dat werk kan leven. Het is wel zo dat bij 60% van de zelfstandigen het grootste deel van hun inkomen uit hun freelance-werk wordt gehaald. Voor zzp’ers in de bouw is het zzp-inkomen het vaakste het hoofdinkomen. In het onderwijs, bij de overheid en in de zorg wordt het zzp-inkomen het vaakst aangevuld met overige inkomsten.

Volgens de voorspellingen van onze experts hoeft de zelfstandige zich niet veel zorgen te maken: Arturo Massaro gaf duidelijk aan dat je collega-ondernemers niet als concurrent moet zien, maar als concullega. Ook Niels Huismans voorziet geen problemen: 2018 gaat volgens hem zelfs “meer dan ooit het jaar van de professional worden”.

ZZP Barometer

ZZP Barometer is de informatiebron voor jou als zzp’er, opdrachtgever of intermediair met het laatste zzp nieuws, onderzoek en de beste tips.

Bekijk alle artikelen van ZZP Barometer →
Appwiki - ZZP Barometer

Op de hoogte blijven?

Ontvang iedere week de laatste feiten, cijfers, expertartikelen en downloads – speciaal voor jou geselecteerd door ZZP Barometer:

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Aankomende events

Er zijn geen naderende evenementen.

Bekijk de volledige agenda →