Hoe nieuwe gewoontes voor jou wel gaan werken

Avatar foto Opleidingen & ontwikkeling
Page 1 Created with Sketch.
5 Shares
ZZP Barometer | Stappenplan doelen

Deel je doelen op in haalbare stappen

Herken je dat? Vol enthousiasme heb je een cursus of workshop gevolgd. Je hebt nieuwe kennis opgedaan. Je voelt je geïnspireerd en kunt niet wachten de nieuwe vaardigheden om te zetten in resultaat. De eerste paar dagen dat je de nieuwe routine inzet, houd je het prima vol. Je vindt het leuk en krijgt steeds nieuwe ideeën.

Maar na die eerste dagen raak je toch afgeleid en besteed je steeds minder tijd aan je nieuwe vaardigheden. De oude routine sluipt er heel langzaam weer in. Na een paar weken probeer je weer eens wat op te pakken, maar het gaat nu niet meer zo makkelijk. Je valt weer terug in je oude gewoontes en bent eigenlijk terug bij af. Zonde van de tijd, energie en geld die je in de cursus geïnvesteerd had. Toch? Maar het is ook zo jammer van alle mogelijkheden en resultaten die je had kunnen behalen. Toch is dit heel herkenbaar. Het gebeurt zo vaak en bij iedereen.

Kleine stappen

Alles tegelijk veranderen, omdat je het zo graag wil, werkt gewoon niet. We hebben nu eenmaal meer tijd nodig om nieuwe gewoontes aan te leren. Door het in kleine stappen toe te passen, houden we het veel langer vol. Niets doen en niets veranderen, brengt je uiteindelijk ook helemaal niets. Ik weet niet wat jij precies nodig hebt om succesvoller te zijn; dat is voor iedereen anders. Ik weet wel dat elke vooruitgang, elke verandering, een groeiproces is. En ik gun het je zo om die verandering niet alleen in te zetten, maar ook vol te houden op de lange termijn.

Om je alvast een eindje op weg te helpen vind je hier een eenvoudig stappenplan om jezelf nieuwe gewoontes aan te leren: Een nieuwe gewoonte in 10 kleine stappen. Je kunt dit op de computer doen, maar je mag het ook met pen en papier doen. Persoonlijk vind ik dat laatste fijner werken voor dit soort opdrachten. Het kost je alleen wel meer tijd.

Prioriteit

Maak een lijstje van alle dingen die jij wilt veranderen in het komende jaar. Mocht je de lijst hebben geschreven met pen en papier, knip dan alle items een voor een uit. Stel prioriteiten. Maak eerst groepen van de items: heeft het met elkaar te maken, volgt de een de ander op? Sorteer ze vervolgens in de juiste volgorde. De belangrijkste komt bovenaan en zo werk je naar beneden. Nummeren mag ook, daarbij is één de belangrijkste.

Start met de bovenste prioriteit. De rest laat je even liggen. Schrijf op waarom je dit wil veranderen. Beschrijf de situatie zoals die nu is, waarom je dat niet prettig vindt en waar je naartoe wilt werken. Hak deze verandering in kleine stukjes: maak er dus kleine stappen van. De eerste stap is zo klein mogelijk. Kijk hoe je deze verandering zo plezierig mogelijk kunt maken, op een manier die bij jou past en prettig voelt. Start meteen met toepassen, vandaag nog. Stel het niet uit en oefen elke dag. Deel je voorgenomen verandering met anderen. Met je partner, een broer of zus, vriend of vriendin, een sparringspartner of je ondernemerscoach. Vertel waarom je het doet, waar je naartoe wilt werken en vraag of ze je willen steunen. Misschien willen ze zelfs wel meedoen!

Tussentijdse evaluatie

Kijk na een week wat je resultaat is tot nu toe. Wat hebben deze kleine stapjes je gebracht? Vind je het nog moeilijk, ga dan toch door zoals je deed of kijk hoe je het jezelf nog iets makkelijker kunt maken. Ging het je juist te makkelijk af, maak de stap dan wat groter. Bouw het proces zo steeds verder op. Evalueer eerst wekelijks en daarna om de paar weken. Op een gegeven moment is de verandering een gewoonte geworden en dat moment mag je best even vieren. Kijk hoever je bent gekomen en gun jezelf een feestje! Beloon jezelf met iets leuks, lekkers, moois of gezelligs.

Vervolgstappen

Start met de tweede verandering op je lijstje, als de eerste je gemakkelijk afgaat. Zo ook met de derde of vierde verandering. Dat kan na een week, een paar weken of een paar maanden zijn. Gun jezelf die tijd. Probeer het niet te forceren. Zoek naar een manier die past bij jouw situatie. Een voorbeeld: je verlangt ernaar meer vakboeken te gaan lezen, omdat je je kennis wil vergroten. Je doel kan zijn: iedere twee weken een vakboek uitlezen. Dat is best pittig als je bijna nooit leest. Maar het is zeker haalbaar. Het zal je lukken door het rustig op te bouwen. Je moet het dus eerst wat tijd geven. Maak een lijst van de boeken die je wilt gaan lezen. Haal alleen het belangrijkste boek van je lijst in huis. Kies een vast moment op de dag en een fijne plek om te gaan zitten, waar je even niet gestoord kunt worden.

Start met één bladzijde per dag. Eén enkele bladzijde is altijd haalbaar. Start je met één hoofdstuk per dag, dan is de kans groot dat je dit niet iedere dag voor elkaar krijgt. Je doel moet dagelijks haalbaar zijn om het vol te houden. Na die ene bladzijde mag best je meer lezen, als je daar zin in hebt. Maar het hoeft dan niet, je doel voor die dag is gehaald. Na een week kan je over gaan naar 2, 3 of 4 bladzijden. Na een maand lees je een hoofdstuk en zo bouw je het op. Tot het dagelijks lezen een gewoonte is. Ongetwijfeld dat je dan iedere week of twee weken een vakboek uit kunt lezen!

Avatar foto
Jolanda Wicherson

Jolanda Wicherson is sinds 14 jaar ondernemer en de laatste jaren actief als ondernemerscoach. Ze helpt ondernemers in hun persoonlijke en zakelijke groei. Jolanda is bekend geworden door het  acquisitiebord, haar titel zakenvrouw van Flevoland 2015. Onlangs verscheen haar boek ‘Geef je bedrijf een KICKSTART: Klanten vinden en binden in de eerste vijf jaar van je onderneming’. Jolanda’s motto: begin maar gewoon…

 

Bekijk alle artikelen van Jolanda Wicherson →

Aanbevolen

ZZP Barometer | Arturo Massaro
Meet je niet met anderen, maar met jezelf
Groei
Page 1 Created with Sketch.
5 Shares

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Aankomende events

Er zijn geen naderende evenementen.

Bekijk de volledige agenda →

Recent onderzoek

Ruim helft jongeren wil eigen onderneming starten
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
106 Shares
Meer flexcontracten met zekerheid, maar ook meer zzp’ers
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Driekwart Nederlanders gebruikt werklaptop privé 
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Bekijk alle onderzoeken →