Blijf jij je persoonlijk ontwikkelen als zzp’er en ondernemer?

Blijf jij je persoonlijk ontwikkelen als zzp’er - ZZP Barometer

Als zzp’er tegelijkertijd ontwikkelen, leren en ondernemen

Mijn reis als ondernemer startte op mijn 19e. Ik was jong en zat nog in de studiebanken. Ik merkte al snel dat mijn traditionele opleiding niet voldoende was om mijn ondernemersvaardigheden te ondersteunen. Dus besloot ik al snel buiten mijn studie op zoek te gaan naar cursussen en trainingen om mezelf te blijven ontwikkelen. Marketing, boekhouden, pitchtrainingen, een opleiding om te spreken voor publiek. Kortom allerlei zaken waarin ik tijd en geld investeerde om mijn kansen als ondernemer te vergroten. Gelukkig zijn er naast deze trainingen, die toch wel een enorme impact op mijn portemonnee hadden, ook laagdrempeligere manieren om jezelf te ontwikkelen.

Leer jezelf een nieuwe gewoonte aan

Om te beginnen kun jij jezelf een nieuwe gewoonte aanleren. Bijvoorbeeld door iedere dag naar iets positiefs te kijken of te luisteren. Het inspireert en geeft je geest nieuwe content om mee aan de slag te gaan. Leren van experts en autoriteiten op hun gebied geeft je een snelweg naar succes. Tegenwoordig is men er steeds minder terughoudend in om stappen voor succes te delen. Je kunt steeds makkelijker leren van de ervaringen die ondernemers gehad hebben en een formule aangereikt krijgen die je zelf kunt toepassen.

Blijf investeren in je persoonlijke ontwikkeling

De reguliere educatie heeft mij voordelen geboden. Naar school gaan en studeren helpt bij het bouwen van een netwerk. Bovendien is je diploma een soort ticket waardoor je toegang krijgt tot een bepaalde wereld. Maar leren stopt niet op school. Jij bent het waardevolste dat je hebt, dus blijven investeren in je persoonlijke ontwikkeling is het belangrijkste dat je kunt doen om je doelen en dromen te bereiken. Daar horen niet alleen de vaardigheden bij die je op school hebt geleerd, maar ook zaken zoals het kunnen communiceren met verschillende typen mensen, omgaan met druk, timemanagement, prioriteiten stellen, leiderschap, creatief en oplossingsgericht denken, netwerken, jezelf presenteren, weten waar je eigen valkuilen liggen en wat je sterke punten zijn. Van wie kun je en wil je leren?

Leren via YouTube

Je ontwikkelen in nieuwe vakgebieden, die wellicht ook handig zijn voor je zzp-onderneming, hoeft tegenwoordig niet eens zoveel geld te kosten. Met online cursussen, video’s op YouTube, webinars en e-books kun je een heel eind komen om jezelf kennis, vaardigheden en inzichten bij te brengen. Welk medium je ook kiest om informatie tot je te nemen, het gaat erom dat je het consistent doet. En het mooie is dat het geen extra tijd hoeft te kosten. Je kunt een audioboek of YouTube-mp4 beluisteren tijdens het sporten in de sportschool, reizend met het openbaar vervoer of in de auto. En je leert ook nog eens terwijl je toch al aan het sporten, koken, of autorijden bent.

6 vragen die jij jezelf moet blijven stellen

Blijven leren is dus belangrijk. Stel jezelf deze vragen om je te blijven ontwikkelen als zzp’er.

1. Als je een bedrijf of nieuw project wilt starten: waar haal jij je informatie vandaan?
2. Hoe zorg je ervoor dat je nieuwe dingen blijft leren?
3. Welke vaardigheden heb je nog niet, maar denk je wel nodig te hebben om je dromen en 4. doelen te bereiken?
5. Ben je gewillig om tijd en energie te steken in het leren van nieuwe dingen?
6. Welke vaardigheden leer je vanzelf?
7. Waar zoek je vaak nieuwe informatie over?

Ben jij zzp’er en wil jij je meer persoonlijk ontwikkelen? Lees dan mijn boek Joyful Ondernemen.

Sentini Grunberg
Sentini Grunberg

Sentini Grunberg richtte in 2008 als 19-jarige haar eerste onderneming op: InMovement, een bedrijf waarmee ze dansworkshops voor kinderen organiseerde en trainingen aan bedrijven gaf op het gebied van vitaliteit en wellness. De afgelopen jaren is zij zich steeds meer gaan focussen op het geven van trainingen over netwerken, acquisitie en personal branding. Voor haar online YouTube-programma Behind The Mind interviewt ze ondernemers van Amsterdam tot Silicon Valley. Vanaf 2016 werkt ze onder haar eigen naam sentinigrunberg.com en runt ze een videomarketing bureau Grunbergpr.com.

Bekijk alle artikelen van Sentini Grunberg →

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Aankomende events

Er zijn geen naderende evenementen.

Bekijk de volledige agenda →