Meer succes als ondernemer? Investeer in je uitstraling

Avatar foto Opleidingen & ontwikkeling
Page 1 Created with Sketch.
9 Shares
ZZP Barometer | Uiterlijk en succes

Hoe uiterlijke verzorging voor meer succes zorgt

Hoe belangrijk is je uiterlijk als het gaat om het runnen van een succesvolle onderneming? Onderzoek toont aan dat knappe mensen gecombineerd met positieve eigenschappen meer verdienen, maar óók dat als je jezelf onder de categorie lelijkste eendje schaart dit potentieel een gunstige invloed heeft op je banksaldo.

Dat klinkt allemaal erg leuk, maar wat als je niet de knapste of lelijkste bent? Investeer dan op een andere manier in je uitstraling. En dan heb ik het niet over plastische chirurgie, want ik ben een groot voorstander van jezelf accepteren zoals je bent. Je kunt er immers weinig aan doen hoe je geboren bent. Het heeft dan ook nul zin om je druk te maken over je lengte, je neus, de stand van je ogen, de breedte van je schouders enzovoorts. Bovendien – hoe cliché dat ook klinkt – willen we het liefst omringd worden door aardige mensen. Die hebben de gunfactor. Karakter is dus mijns inziens altijd belangrijker dan uiterlijk.

Omzet verdubbelen als zzp'er? Download deze gratis videocursus

50 dagen lang hebben wij nieuwe tips, trucs, interviews en succesverhalen die jou inspireren en (nog) succesvol(ler) maken. Onze experts geven jou adviezen die jouw omzet als zzp’er kunnen verdubbelen.

Meer info

Uitstraling loont

Persoonlijk vind ik tegelijkertijd dat de meeste zelfstandig ondernemers onvoldoende aandacht besteden aan hun uiterlijk. Wees eens eerlijk, hoeveel aandacht besteed jij aan je kapsel of je kleding? Is dat het eerste waar je op bezuinigt of ben je zo iemand die het eigenlijk gewoon niet interesseert? Dan is de kans groot dat je niet uitstraalt wat je wil uitstralen. En als ondernemer kun je dan in bepaalde situaties behoorlijk de plank misslaan. Je komt gewoon minder overtuigend over als je in je versleten spijkerbroek en afgetrapte gympies probeert die klant binnen te halen die zelf in pak tegenover je zit.

Drie tips om uiterlijk in te zetten voor méér succes

  1. Vind uit welk kleurtype je bent en vermijd kleuren waar je overduidelijk niet in straalt of die je doen verbleken. Koop kleding in kleuren die je het meest doen sprankelen.
  2. Denk aan je ambitie: wil je de top bereiken? Kleed je dan ook als zodanig. Dan nemen mensen je ambitie serieus en gedraag je je ook anders. Kijk eens naar de missie van je bedrijf. Past dat ook bij de manier waarop je je kleedt?
  3. Koop kleding die je positieve eigenschappen accenturen. Zowel uiterlijk als innerlijk. Voor elk lichaam bestaat een perfect kledingstuk. En geloof me: als jij iets aantrekt wat vooral je minder goede kanten accentueert, is dat afleidend. Je komt dan niet zo krachtig over als dat je zou kunnen overkomen.

Ben je hier zelf niet zo sterk in? Gelukkig wemelt het op internet van de zelfstandige stylistes en personal shoppers die je maar wat graag willen helpen. Als je eenmaal je persoonlijke kledingstijl hebt die past bij je ambitie en missie, ben ik ervan overtuigd dat je nog meer plezier én succes in je ondernemerschap ervaart.

Veel stylingplezier!

Avatar foto
Alexandra Smith

Alexandra Smith is storytellingexpert en ondernemerscoach. Dagelijks helpt zij bedrijven met verhalen, pitches en presentaties. Onlangs kwam haar boek ‘Zelfstandige met plezier‘ uit. Alexandra is door haar succes een veelgevraagd spreker op mkb-events.

Bekijk alle artikelen van Alexandra Smith →

Aanbevolen

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Aankomende events

Er zijn geen naderende evenementen.

Bekijk de volledige agenda →

Recent onderzoek

Ruim helft jongeren wil eigen onderneming starten
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
106 Shares
Meer flexcontracten met zekerheid, maar ook meer zzp’ers
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Driekwart Nederlanders gebruikt werklaptop privé 
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Bekijk alle onderzoeken →