ING verwacht toename startende ondernemers

ZZP Barometer | ING verwacht toename starters

Economisch bureau verwacht 2% meer startende ondernemers in 2018

Het economisch bureau van ING verwacht dit jaar 139.000 startende ondernemers. Als reden voor deze toename worden de gunstige economische omstandigheden genoemd.

Volgens het Economisch Bureau van ING wagen dit jaar naar verwachting circa 139.000 startende ondernemers de sprong. Dat is 2 procent meer dan een jaar eerder: in 2017 werden 135.000 nieuwe ondernemers verwacht. Dit aantal viel met 137.000 starters uiteindelijk iets hoger uit.

Redenen voor de toename

Volgens ING biedt het huidige economische klimaat op alle fronten kansen voor startende ondernemers. Bovendien is er een sterke behoefte aan flexibiliteit, waardoor Nederlanders liever als zelfstandige aan de slag gaan. Ook speelt krapte op de arbeidsmarkt ondernemers in de kaart. Daarbij is het voor ondernemers, en dan met name voor zzp’ers, steeds eenvoudiger om aan opdrachten te komen door online platformen waarop klussen worden aangeboden.

Groei in 2017

In de meeste sectoren nam het aantal starters in 2017 toe. De grootste stijging deed zich voor in de bouw: deze sector groeide met 21 procent. Dit had te maken met de sterk groeiende woningmarkt en de grote vraag naar verbouwingen die daarmee samenhing. Ook de transportsector groeide met 12 procent flink. Tevens was er sprake van een sterke stijging van het aantal koeriers, zowel zelfstandige pakketbezorgers als maaltijdbezorgers.

Wij geloven heilig in de zzp’er, omdat hij de ultieme specialist is.

ZZP Barometer

Wet DBA tijdelijk geen belemmering

De Wet DBA wordt naar verwachting niet meer als grote bedreiging gezien door potentiële startes, omdat deze is opgeschort tot 1 januari 2020. Nu de wet voorlopig van de baan is, vormt dit veel bedrijven geen belemmering meer om zzp’ers in te huren. De goede vooruitzichten en fiscale voordelen voor zelfstandig ondernemers maken het interessant voor werknemers om voor zichzelf te beginnen: al dan niet op parttime basis, naast een baan in loondienst.

ZZP Barometer

ZZP Barometer is de informatiebron voor jou als zzp’er, opdrachtgever of intermediair met het laatste zzp nieuws, onderzoek en de beste tips.

Bekijk alle artikelen van ZZP Barometer →
Coolblue - ZZP Barometer

Op de hoogte blijven?

Ontvang iedere week de laatste feiten, cijfers, expertartikelen en downloads – speciaal voor jou geselecteerd door ZZP Barometer:

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Aankomende events

Er zijn geen naderende evenementen.

Bekijk de volledige agenda →