Ben je parttime zzp’er? Dan zijn dit jouw 3 grootste bedrijfsrisico’s

Wat zijn belangrijke aandachtspunten als parttime zzp’er?

Voor meer dan een derde van de Nederlandse zzp’ers is het ondernemen een bijbaan. Ruim een half miljoen mensen (of preciezer 548.000) doen dat naast een baan in loondienst, een uitkering, pensioeninkomsten of een opleiding. Dit blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Deze partime zzp’ers runnen een praktijkje, een klein bedrijf of een beginnende serieuze onderneming, maar ze kunnen of willen er nog niet voor de volle honderd procent voor gaan.

Een looncontract, dat hebben 330.000 van deze zzp’ers, is voor hen het hoofdinkomen. Vreemd is dat niet: alle begin is klein en de stap naar fulltime ondernemerschap vergt veel durf. Bovendien kan het wel zo verstandig zijn om naast je webwinkel of je eerste handjevol klanten ook vaste inkomsten te hebben. Daarmee kun je bijvoorbeeld tijdelijke tegenvallers opvangen. Ben je zo’n zzp’er? Let dan op, ook al heb je een hoofdinkomen elders, je hebt ook risico’s die je moet afdekken. In dit artikel de drie belangrijkste verzekeringen die je ook als parttime zzp’er moet afsluiten.

1. Aansprakelijkheid

Het leven in loondienst is relatief zorgeloos. Maak je een fout op je werk? Gooi je bij een klant van je werkgever een kop koffie over een laptop? Dan is dat vervelend, je hebt een relatie om te herstellen, maar over de kosten van de laptop hoef je je geen zorgen te maken. Die worden door de aansprakelijkheidsverzekering van je baas vergoed.

Wat als je uit je werk als websitebouwer bijklust voor jezelf? Je bouwt bijvoorbeeld een website voor iemand uit jouw buurt en je gooit bij hem thuis een kopje koffie over zijn laptop. De grote verzekeringspolis van je baas helpt dan niet meer, want die dekt jouw aansprakelijkheid in je vrije tijd niet. Wat veel zzp’ers niet weten, is dat ook je privé-aansprakelijkheidsverzekering in dit geval niet dekt. Je maakt namelijk schade als ondernemer.

Je hebt hiervoor een aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven nodig. Zo’n AVB verzekert ondernemers tegen de gevolgen van schade die ze als ondernemer maken. Denk daarbij aan schade aan spullen of apparaten, maar ook aan personen. Onbedoelde schade, daar gaat het om. Schade die niet het gevolg is van het gewoon je beroep uitvoeren.

Waarom heb je  zo’n verzekering als zzp’er nodig? De schade die je veroorzaakt kan het voortbestaan van jouw bedrijf in gevaar kan brengen. Gelukkig krijgen de meeste mensen niet vaak met aansprakelijkheidskwesties te maken. Alleen als het een keer voorkomt, kunnen de kosten fors oplopen. Het is een belangrijk punt waar je over moet nadenken als parttime-zzp’er.

Dus: klus jij bij als zzp’er? Sluit dan altijd een aansprakelijkheidsverzekering af. Lees hier waar je op moet letten bij je keuze voor een aansprakelijkheidsverzekering.

2. Rechtsbijstand

Hetzelfde geldt voor rechtsbijstand. Leidt een fout die jij in loondienst op je werk maakt tot een rechtszaak? Dan dekt de verzekering van jouw werkgever de kosten voor rechtsbijstand. Alleen klus je bij en krijg je te maken met een klant die niet betaalt? Of heb je een verschil van inzicht over een contract? Je hebt dan een jurist of soms zelfs een advocaat nodig, die zal jouw hoofdwerkgever niet voor jou regelen. Daarvoor heb je een eigen zakelijke rechtsbijstandsverzekering nodig.

Een rechtsbijstandsverzekering biedt jou als ondernemer extra zekerheid als je te maken krijgt met juridische problemen. Denk niet te snel dat jij daar niet mee te maken krijgt. Iedereen kan in een juridisch conflict terechtkomen. Ook hier geldt dat als je ermee te maken krijgt, dat de kosten razendsnel flink kunnen oplopen. Veel verzekeraars zo’n rechtsbijstandverzekering aan.

Dus wil je helemaal zeker zijn van je zaak? Sluit dan ook een rechtsbijstandsverzekering af. Lees hier waar je op moet letten bij je keuze voor een rechtsbijstandsverzekering.

3. Bedrijfsmiddelen

Een laptop van je baas, een auto van de zaak, een werktelefoon, een kantoor, en verder heel veel spullen. Bij het meeste werk komt heel wat kijken. Voor wie in loondienst is, is dat vanzelfsprekend. Raakt er iets kwijt, of gaat er iets stuk, dan regelt de werkgever gratis de vervanging. Als zzp’er moet je dat alles zelf regelen. Doe jij dus administratief werk en gebruik je een laptop of telefoon? Dan zijn dat jouw bedrijfsmiddelen. Heb je een beginnend cateringbedrijf en breng je maaltijden op je fiets naar je klanten? Dan kun je ook je fiets op de zaak zetten. Klus je bij in de bouw, dan heb je een grote voorraad aan gereedschap, die je voor je bedrijf nodig hebt.

Hoeveel apparaten en spullen je voor jouw bedrijf nodig hebt, hangt af van wat je doet als ondernemer. Hoe meer je uitgeeft aan bedrijfsmiddelen, des te groter is het risico dat er iets duurs kapot gaat. Daar moet je natuurlijk rekening mee houden als je je tarief bepaalt als ondernemer. Zeker als je naast je werk bijklust en nog niet genoeg omzet maakt om van te leven, kan een kapotte laptop, klopboor of droogkap er behoorlijk inhakken. Wat dacht je verder van een serieus grote schadepost als brand of wateroverlast in jouw werkkamer? Om zo’n onvoorziene kostenpost te voorkomen, bestaat de bedrijfsmiddelenverzekering. Dat is een soort inboedelverzekering voor de apparaten en voorraden van jouw onderneming. Zo’n verzekering keert uit bij diefstal of schade door brand en water.

Dus heb je flink geïnvesteerd in bedrijfsmiddelen voor je parttime bedrijfje? Zorg dat ze goed verzekerd zijn. Lees hier of deze verzekering voor jouw bedrijf interessant kan zijn.

Centraal Beheer
Partner van ZZP Barometer

Speciaal voor (zelfstandig) ondernemers hebben we het Bedrijfsverzekeringen Pakket. Schadeverzekeringen waarmee je de belangrijkste risico’s van jou en jouw bedrijf in één keer online goed regelt. Natuurlijk bepaal je zelf welke risico’s je af wilt dekken. Bekijk de meest gekozen schadeverzekeringen voor zzp’ers

Bekijk alle artikelen van Centraal Beheer →

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Aankomende events

Er zijn geen naderende evenementen.

Bekijk de volledige agenda →