5 financiële tips voor zzp’ers

ZZP Barometer | Financiële tips

Zorg dat je financiën op orde zijn

In 2020 bestaat naar schatting 50 procent van de beroepsbevolking in de Verenigde Staten uit freelancers. Steeds meer mensen worden aangetrokken tot zelfstandig ondernemen. Toch brengt het je geen financiële zekerheid, gezondheidsvoordelen, betaalde vakanties of automatisch een goed pensioen. 

De vrijheid die zelfstandig ondernemen met zich meebrengt is de belangrijkste reden voor mensen om voor zichzelf te starten. Het is niet voor iedereen vanzelfsprekend om voldoende inkomen te genereren. Uit een poll van Pollfish bleek eerder dit jaar dat 36 procent geen belasting heeft betaald het afgelopen jaar. Voor sommigen was dit het geval omdat zij niet genoeg hebben verdiend, anderen noemden dat zij helemaal niet weten hoeveel zij hebben verdiend.

Om ervoor te zorgen dat je de financiën op orde krijgt, heeft de Huffington Post een aantal tips op een rij gezet:

Gebruik een app

Als ondernemer run je een volledig bedrijf. Daarom moet je zorgen voor een goede bedrijfsstructuur. Zo kun je de lopende opdrachten in de gaten houden, maar ook uitstaande facturen of voldane betalingen voor jezelf overzichtelijk houden.

Ook moet je alle zakelijke uitgaven voor jezelf op een rij hebben, zodat je weet hoeveel er binnen moet komen en hoeveel je uit kunt geven. Hier zijn heel handige apps voor, maak daar vooral gebruik van!

Vergeet de belastingen niet

Als zzp’er krijg je te maken met allerlei belastingen die je moet betalen. Houd hier rekening mee bij het inplannen van uitgaven. Als zzp’er kun je handig gebruikmaken van aftrekposten, waardoor er onder de streep soms weinig overblijft om te betalen. Een overzicht van alle aftrekposten waar je als zelfstandige gebruik van kunt maken, kun je hier vinden.

Plan je inkomsten en uitgaven

Je inkomsten kunnen behoorlijk fluctueren. Verdien je de ene maand wat meer, geef dit dan niet direct uit. Het zou zomaar kunnen dat er een periode met minder inkomsten aankomt. Een financiële buffer is dan ook geen overbodige luxe.

Bovendien vereist ondernemen discipline. Vooral wanneer er wat grotere uitgaven in het verschiet liggen, is het verstandig om een flink deel van het inkomen in een ‘goede’ maand achter de hand te houden voor de toekomst.

Denk na over verzekeringen

Een verzekering lijkt in eerste instantie duur, maar het kan je veel geld besparen. Hoe bepaal je nu welke verzekeringen je wel of niet af moet sluiten als zzp’er? ZZP Barometer heeft een ultiem stappenplan samengesteld om te bepalen welke verzekeringen voor jou van belang zijn.

Regel iets voor je pensioen

Ook als ondernemer zal je ooit stoppen met werken. Als je doet wat je leuk vindt, zal dit misschien op wat latere leeftijd het geval zijn. Toch moeten ook later de rekeningen betaald worden. Het is dan ook onvermijdelijk om daar tijdens de jaren dat je werkt voor te sparen. Ook al lijkt het nog ver weg, bedenk: hoe later je begint met sparen voor je pensioen, hoe hoger de maandlasten daarvoor zullen worden om op hetzelfde bedrag uit te komen.

Het is zeer waardevol om af en toe eens stil te staan bij jouw financiële situatie. Als je dit op orde hebt, geeft dat een gerust gevoel en kun je de volle focus leggen op jouw onderneming.

ZZP Barometer

ZZP Barometer is de informatiebron voor jou als zzp’er, opdrachtgever of intermediair met het laatste zzp nieuws, onderzoek en de beste tips.

Bekijk alle artikelen van ZZP Barometer →
Apppwiki - ZZP Barometer

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Aankomende events

Er zijn geen naderende evenementen.

Bekijk de volledige agenda →