NHG toch amper benut door zzp’er

ZZP Barometer | NHG zzp'er

Onduidelijkheid over succes versoepeling NHG

De versoepelde Nationale Hypotheek Garantie (NHG) wordt door zzp’ers amper gebruikt om aan een hypotheek te komen voor een koophuis. Dat meldt het FD. De garantie is onder andere bedoeld voor zelfstandig ondernemers die graag een huis willen kopen, maar moeite hebben met het krijgen van een hypotheek omdat zij niet in loondienst zijn. De cijfers die nu naar buiten zijn gekomen zijn opvallend. Eerder dit jaar bleek namelijk dat de versoepeling van de NHG juist wel succesvol was. 

Vanaf 1 december 2016 kunnen zzp’ers al na één jaar ondernemerschap zo’n NHG-hypotheek afsluiten in plaats van na drie jaar. Nu blijkt uit het jaarverslag van Waarborgfonds Eigen Woningen (WEW) dat in heel 2017 slechts 318 zzp’ers van deze versoepelde regeling gebruik hebben gemaakt. Ter vergelijking: in dezelfde periode werden bijna 120.000 NHG-hypotheken verstrekt aan niet-zzp’ers.

Verklaring FD

Het FD geeft als verklaring voor dit lage aantal dat er überhaupt maar weinig zzp’ers een hypotheek krijgen. In totaal zijn er 1.678 hypotheekgaranties met NHG verstrekt aan zzp’ers, waarvan in ongeveer 350 gevallen gebruik is gemaakt van de nieuwe regeling.

Doel van de regeling

‘Hoe groot de groep zzp’ers is die wel een hypotheek zou willen, maar nu geen aanvraag doet, is niet bekend’, aldus een woordvoerder van het WEW. Het fonds doet daar nu onderzoek naar. ‘Het doel is niet om iedere zzp’er aan een koopwoning te helpen, maar dat zzp’ers die dat willen de mogelijkheid hebben om op verantwoorde wijze aan een huis te komen.’

Volgens de woordvoerder wordt vermoed dat zzp’ers denken dat ze niet voor de regeling in aanmerking komen of de versoepelde regeling helemaal niet kennen.

Restrictie regeling

Een andere verklaring voor het lage aantal zou kunnen zijn dat de NHG-regeling enkel geldt voor huizen met een koopsom tot €265.000. Zzp’ers kiezen wellicht eerder voor een wat duurder huis, waardoor de regeling voor hen niet opgaat.

2017 was positief

Ondanks de wisselende berichtgeving blijkt uit het jaarverslag van het WEW dat zij 2017 als een positief jaar zien. Het aantal zelfstandigen dat een NHG-hypotheeklening krijgt, groeit dankzij de versoepeling. Een woordvoerder van het fonds spreekt van een ‘mooie start’ en doet onderzoek naar manieren om meer zzp’ers te bereiken.

Plannen die eerder dit jaar waren aangekondigd door het fonds wezen al uit dat het WEW de hypotheekgaranties ook aan andere ondernemingsvormen aan wil gaan bieden. Dat moet binnen een maand gaan gebeuren.

Avatar foto
ZZP Barometer

ZZP Barometer is de informatiebron voor jou als zzp’er, opdrachtgever of intermediair met het laatste zzp nieuws, onderzoek en de beste tips.

Bekijk alle artikelen van ZZP Barometer →

Op de hoogte blijven?

Ontvang iedere week de laatste feiten, cijfers, expertartikelen en downloads – speciaal voor jou geselecteerd door ZZP Barometer:

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Aankomende events

Er zijn geen naderende evenementen.

Bekijk de volledige agenda →