Durf ook eens nee te zeggen als zzp’er

Avatar foto Opleidingen & ontwikkeling
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
zzpbarometer zzp nee zeggen

Nee zeggen als zzp’er, het blijft lastig.

Als zzp’er ben je afhankelijk van de opdrachten die je binnenhaalt. Zijn die er meer dan genoeg voor jou? Gebeurt het regelmatig dat je een overvolle agenda hebt en de klussen maar binnen blijven komen? Hier heb je eigenlijk helemaal geen tijd voor, maar dan bedenk je je dat nog niet elk van de 168 uren van de week zijn gevuld, en zeg je weer ‘ja.’ Leidt dit ook tot periodes waarin de agenda overvol is en de stress toeslaat? Dan is het tijd voor een cursus nee-zeggen.

Waarom?

Het moeilijk vinden om nee te zeggen is iets waar veel mensen mee kampen. Toch schijnen vooral zzp’ers hier last van te hebben. Ja zeggen is namelijk altijd een veiligere optie. Dat vooral zpp’ers het lastig vinden om nee te zeggen is logisch. Hier zijn namelijk meer dan genoeg redenen voor:

1. Je laat inkomsten liggen

Buiten het feit om dat je je werk doet omdat het ontzettend leuk is en je hier voldoening uit haalt, is het ook belangrijk dat er brood op de plank komt. Alle inkomsten komen voort uit opdrachten en nee zeggen hiertegen voelt als het mislopen van inkomsten. Dit maakt het het moeilijkst om nee te zeggen tegen een klus.

2. De toekomst

Als zzp’er is de toekomst onzeker. Het kan zo zijn dat er vanaf de volgende maand minder tot geen werk is. Om nog meer zekerheid te creëren, wil je een financiële buffer opbouwen. Dit is de reden dat er vaak ja wordt gezegd tegen klussen in perioden dat de agenda bijna vol staat, maar ook tegen opdrachten in toekomstige perioden die nog zo goed als leeg staan. Het nadeel hiervan is dat je zo gefocust bent op de hoeveelheid werk, dat je ook wel eens klussen aanneemt die minder leuk zijn dan andere klussen. Wanneer er dan een droomklus voorbij komt, is er geen plek meer over in de agenda. Daarnaast wil je je gemaakte afspraken niet verbreken.

3. Risico toekomst

Nee zeggen tegen een opdrachtgever betekent misschien ook wel nee zeggen tegen opdrachten in de toekomst. Niet alleen van dezelfde opdrachtgever, maar soms kom je van de een bij de ander. Veel mensen horen en zien wat je doen en kloppen dan bij je aan. Zzp’ers hebben een deel van hun opdrachten te danken aan mond-tot-mondreclame.

4. Het werk is gewoon te leuk

Soms komt er een kans voorbij die je niet kan laten schieten. Dat zal je jezelf nooit vergeven en je moet het met beide handen aanpakken. Dit kan echter problemen opleveren wanneer de agenda zo goed als vol is. Hierom is het belangrijk om kritisch te kijken naar het plezier en de voldoening die je uit een opdracht haalt.

5. Teleurstelling

Buiten het werkschema en de inkomsten om is het ook gewoon vervelend om iemand teleur te stellen. Dit geldt niet alleen voor zzp’ers, maar dit is ook de belangrijkste reden die personen in het dagelijks leven tegenhoudt van het antwoorden met nee.

Conclusie

Uit bovenstaande punten kan worden opgemaakt dat ja zeggen veel voor de hand liggender is voor zzp’ers. Toch brengt ja zeggen naast positieve ook negatieve gevolgen met zich mee. De laatste jaren stijgt het aantal burn-outs en worden er steeds meer stresscoaches ingezet. Werk zal hiervan niet de enige oorzaak zijn, maar het kan wel degelijk een grote rol spelen.

De angst voor het nee-zeggen speelt zo een grote rol in de Nederlandse cultuur, dat er zelfs complete cursussen nee-zeggen worden gegeven. Daarnaast staat het internet ook vol met duizenden artikelen.

Gewoon doen

Nee-zeggen is vooral iets wat je gewoon moet doen. Oefening baart kunst en hoe vaker je het doet, hoe meer je erachter komt dat de angst hiervoor grotendeels ongegrond is. Probeer bij het nee-zeggen meteen direct te zijn en zeg duidelijk dat je niet beschikbaar bent. Als je dit niet doet, dan heeft de opdrachtgever verwachtingen en dit maakt het alleen maar moeilijker om er uiteindelijk nee tegen te zeggen.

Nee-zeggen tegen enkele opdrachten zal niet meteen je hele bestaan als zzp’er laten instorten. Daarnaast zal het je misschien een stukje meer rust en tevredenheid geven. Ondanks dat het een lastige uitdaging is, is het belangrijk om minder stress te creëren. En onthoud dat elk klein beetje telt.

Meer over werkdruk lezen onder zzp’ers? klik hier.

Avatar foto
ZZP Barometer

ZZP Barometer is de informatiebron voor jou als zzp’er, opdrachtgever of intermediair met het laatste zzp nieuws, onderzoek en de beste tips.

Bekijk alle artikelen van ZZP Barometer →

Aanbevolen

cockpit-547890_1280
Werkdruk zzp-piloot zorgelijk
Auto & mobiliteit
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Bescherm je tijd als zzp’er door ‘nee’ te zeggen | ZZP Barometer
Bescherm je tijd als zzp’er door ‘nee’ te zeggen
Groei
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Aankomende events

Er zijn geen naderende evenementen.

Bekijk de volledige agenda →

Recent onderzoek

Ruim helft jongeren wil eigen onderneming starten
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Meer flexcontracten met zekerheid, maar ook meer zzp’ers
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Driekwart Nederlanders gebruikt werklaptop privé 
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Bekijk alle onderzoeken →