Tarieven van zzp’ers met 1,5% gestegen in 2017

Avatar foto Opdrachten & tarieven
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
ZZP Barometer | Uurtarief | Planet Interim

Planet Interim onderzocht regionale uurtarieven

Uit data en analyses van Planet Interim en Intelligence Group blijkt onder andere dat het gemiddelde uurtarief in 2016 met 2,8% steeg en in 2017 met 1,5%. Dit laatste getal is gelijk aan het percentage waarmee de cao-lonen in Nederland dat jaar zijn gestegen. 

Naar verhouding liggen in Noord-Holland de uurtarieven van zzp’ers tussen de 20 en 30% hoger in vergelijking met bijvoorbeeld Limburg en Friesland. Opvallend gegeven is dat het uurtarief over het algemeen langzaam afneemt naarmate de duur van een opdracht toeneemt. Uit onderzoek van ZZP Barometer in samenwerking met Knab bleek onlangs dat de zzp’er hierin steeds zelfverzekerder wordt. Sinds 2016 gooit een steeds hoger percentage zzp’ers hun uurtarief omhoog als de opdracht wordt verlengd.

Inzicht in zzp-tarieven

Er is nauwelijks tot geen transparantie over de gevraagde en betaalde uurtarieven van zzp’ers in Nederland. Als er al gegevens zijn bij opdrachtgevers, zijn de tarieven van de zzp’ers gekoppeld aan cao’s met een standaard verrekenfactor. Als het gaat om de ontwikkeling van het uurtarief in het algemeen en binnen beroepsklassen in het bijzonder, is nagenoeg niets bekend.

Met de benchmark-tarieven-tool zijn honderdduizenden datapunten vertaald naar min-max-tarieven en het gemiddelde uurtarief. Ook de regionale afwijking en verschillen op ervaringsniveau zijn meegenomen. Hierdoor wordt voor het grootste gedeelte van de zzp-beroepen inzicht gegeven in de regionale uurtarieven.

“Met deze tool willen we zzp’ers meer zicht geven op de tarieven die er betaald worden voor hun diensten. Op deze manier staan ze sterker in onderhandeling met opdrachtgevers en intermediairs. Ook kan er een gesprek worden gevoerd over toegevoegde waarde”, aldus Niels van Berkel, directeur van Planet Interim.

Avatar foto
ZZP Barometer

ZZP Barometer is de informatiebron voor jou als zzp’er, opdrachtgever of intermediair met het laatste zzp nieuws, onderzoek en de beste tips.

Bekijk alle artikelen van ZZP Barometer →

Populaire artikelen

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Aankomende events

Er zijn geen naderende evenementen.

Bekijk de volledige agenda →

Recent onderzoek

Ruim helft jongeren wil eigen onderneming starten
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Meer flexcontracten met zekerheid, maar ook meer zzp’ers
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Driekwart Nederlanders gebruikt werklaptop privé 
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Bekijk alle onderzoeken →