Alex Knol: “Het stellen van doelen maakt je scherper”

Financiën
Page 1 Created with Sketch.
106 Shares
ZZP Barometer | Interview Alex Knol | Knab

Interview met Alex Knol van ASK4Solutions

Als zzp’er wil jij jouw financiën graag zo goed mogelijk geregeld hebben. Spaar je wel (genoeg)? Plan je voldoende vooruit? Om te kijken hoe succesvolle ondernemers dit doen, interviewen wij maandelijks een van onze leden. Deze maand: Alex Knol van ASK4Solutions. Wij vroegen hem hoe hij zijn zaken op het gebied van financiën als zzp’er heeft geregeld. Het interview wordt mede mogelijk gemaakt door zzp-bank Knab, themapartner van ZZP Barometer.

Vertel: wat doe je precies, en voor wie?

Onlangs ben ik gestart als Zelfstandig Professional met mijn bedrijf ASK4Solutions. ASK4Solutions biedt diensten aan om bedrijven te helpen tot een oplossing te komen voor hun specifieke probleem op het snijvlak van organisatie en informatievoorziening. Hier is de bedrijfsnaam ook op gebaseerd. Overigens zijn de eerste drie letters tevens mijn initialen.

Je hebt jouw zakelijke financiën ondergebracht bij Knab. Waarom heb jij voor deze online bank gekozen?

Op advies van andere zelfstandigen heb ik voor Knab gekozen op basis van de scherpe tarieven. Daarnaast spreekt de uitstraling van Knab mij ook erg aan; heel vernieuwend en professioneel. De website voorziet goed in de informatiebehoefte en het was erg eenvoudig een zakelijke rekening te openen.

Hoe belangrijk is het voor jou om als zzp’er een reserve achter de hand te hebben?

Als zzp’er – liever noem ik mezelf Zelfstandig Professional – krijg je te maken met wisselende inkomsten. Het is dan ook belangrijk om een buffer te hebben voor de periodes waarin je minder of geen opdrachten hebt. Ook is het belangrijk maandelijks een salaris uit de onderneming te halen, dat gebaseerd is op het gemiddelde van de maandelijkse inkomsten en niet op een maand waarin je maximaal uren hebt besteed.

Hoe zorg jij ervoor dat je als zzp’er genoeg financiële reserve hebt?

Een reserve moet je bouwen in de periode dat er voldoende opdrachten zijn. Hierdoor kun je ook in een periode waarin je geen of minder opdrachten hebt genieten, zonder daarbij direct stress te hebben.

Heb jij voor jouw bedrijf bepaalde financiële doelen opgesteld?

Jazeker heb ik een financiële stip op de horizon! Ik heb voor de komende jaren een bepaalde omzet gecalculeerd op basis van een urenbegroting en heb daarbij een strategie uitgewerkt om deze omzet te behalen.

Het is ook erg belangrijk om doelen voor jezelf te stellen. Hierdoor ben je scherper en heb je ook meetmomenten waar je op kunt toetsten of je op de goede weg bent. Daarnaast hou ik de kosten en investeringen maandelijks bij, zodat ik een goed financieel overzicht heb.

Hoezeer ben jij als zzp’er al bezig met jouw inkomen en financiën in de toekomst? En hoe breng jij deze voor jezelf in kaart?

Uiteraard ben ik met mijn inkomen bezig. Ook de andere zaken die daarbij horen, zoals de benodigde verzekeringen aansprakelijkheid en arbeidsongeschiktheid heb ik inmiddels geregeld. Deze componenten neem ik ook mee in het meerjarenbudget.

Middels een meerjarenbudget en forecast stel ik een begroting op. De werkelijk gemaakte kosten en ontvangsten hou ik maandelijks bij en waar nodig stel ik een aangepaste forecast op. Op deze manier kan ik mijn inkomsten en financiën goed monitoren.

Verder moet ik nog het e.e.a. gaan regelen voor de pensioenvoorziening. Een nog te behalen doel, maar hier heb ik nog tijd voor, ik ben nog jong. 😉

Tot slot, heb jij nog een ultieme tip voor jouw collega-zzp’ers op het gebied van financiën?

Mijn tip aan andere collega’s zou zijn: open een aparte rekening bij Knab voor de ontvangen btw. Zodra een klant een factuur heeft betaald, maak je de de ontvangen btw over naar de aparte rekening. Op die manier zorg je ervoor dat er bij de btw-aangifte altijd voldoende geld beschikbaar is.

Knab Zakelijk
Partner van ZZP Barometer

Knab streeft naar een gezonde financiële wereld. In die wereld verkoopt de bank niet alleen producten, maar biedt inzicht in je geldzaken. Zodat jij betere beslissingen over je geld kunt nemen. Knab heeft speciaal voor zzp’ers een voordelige zakelijke rekening ontwikkeld. Alles wat je nodig hebt om je bankzaken goed te regelen, zonder poespas. Voor een vast, laag bedrag per maand. Eindelijk een bank in jouw voordeel. Knab is kennispartner van de ZZP Barometer.

Bekijk alle artikelen van Knab Zakelijk →

Aanbevolen

ZZP Barometer | Knab | Sparen
Waarom een zzp’er zou moeten sparen
Financiën
Page 1 Created with Sketch.
19 Shares

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Aankomende events

Er zijn geen naderende evenementen.

Bekijk de volledige agenda →

Recent onderzoek

Ruim helft jongeren wil eigen onderneming starten
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
106 Shares
Meer flexcontracten met zekerheid, maar ook meer zzp’ers
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Driekwart Nederlanders gebruikt werklaptop privé 
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Bekijk alle onderzoeken →