Schijnzelfstandigheid, hoe herken ik dat?

ZZP Barometer | Schijnzelfstandigheid | FreelancePayroll

Wanneer is er sprake van een arbeidsovereenkomst?

Je hebt het vast voorbij zien komen. De discussie over wanneer iemand een zzp’er is en wanneer niet. Wanneer er sprake is van werkgeversgezag, persoonlijke arbeid en loon is er sprake van een arbeidsovereenkomst. Herken jij jezelf in deze situatie, maar ben je wel aan het werk als zzp’er? Dan is de kans groot dat je een schijnzelfstandige bent en in overtreding van de wet bent. In dit artikel lees je meer over de onderdelen van de arbeidsovereenkomst, zodat je deze kan herkennen.

Sprake van gezagsverhouding

Werkgeversgezag betekent dat jouw opdrachtgever bepaalt hoe jij de opdracht uitvoert. Jij bent dan verplicht aanwijzingen en instructies op te volgen. Kan jouw opdrachtgever bepalen hoe, wanneer, waar en met wie je de opdracht uitvoert? Dan is er een sterke aanwijzing voor een gezagsverhouding.

Persoonlijke arbeid

De tweede situatie is persoonlijke arbeid. Bij persoonlijke arbeid kan je de opdracht niet door iemand anders laten uitvoeren. Als zelfstandige kan dit wel.

Je moet dan wel de mogelijkheid hebben deze vervanger zelf te selecteren. Het mag dus niet zo zijn dat je hier geen vrije keus in hebt. In dat geval is er waarschijnlijk sprake van persoonlijke arbeid.

Je eigen tarief bepalen

Als zelfstandige dien je een factuur te zenden, voordat je een betaling kan ontvangen. Op het moment dat je niet je eigen tarief kan bepalen, maar jouw opdrachtgever dit beslist, is er een sterk vermoeden van loondienst. Dit kan ook zo zijn als je bijvoorbeeld een vast salaris per maand ontvangt of door wordt betaald in het geval van ziekte.

Vermoed jij dat je schijnzelfstandige bent? Dan is het altijd aan te raden om in gesprek te gaan met jouw opdrachtgever, om vervelende situaties te voorkomen.

Ook kan payrolling een uitkomst zijn. Feitelijk gezien ben je dan in loondienst van de payrollorganisatie, met alle bijkomende zekerheden zoals de verzekering tegen arbeidsongeschiktheid, werkloosheid en ziekte. Anderzijds heb je de vrijheid die je anders ook zou hebben!

FreelancePayroll
Partner van ZZP Barometer

FreelancePayroll is sinds 2018 actief en richt zich op freelancers en zzp'ers. Wij bieden Freelance payrolling aan voor zelfstandigen denk hierbij aan: salarisbetaling, pensioenopbouw, creditchecks, beschermen bij wanbetaling opdrachtgevers, verzekeren tegen bedrijfsaansprakelijkheid en persoonlijk advies van een eigen adviseur. Voor zelfstandigen bieden we tevens ZZP Ondersteuning aan denk hierbij aan: debiteurenbeheer, creditchecks, opstellen modelovereenkomsten, persoonlijk advies van een eigen adviseur.

Bekijk alle artikelen van FreelancePayroll →
Appwiki - ZZP Barometer

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Aankomende events

Er zijn geen naderende evenementen.

Bekijk de volledige agenda →