Groengas: een slimme en duurzame keuze

Avatar foto Auto & mobiliteit
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
ZZP Barometer | Groengas zzp

4 voordelen van rijden op Groengas

Steeds meer ondernemers (en particulieren) zien de voordelen van het rijden op Groengas. Gelukkig komt er ook steeds meer Groengas beschikbaar en zijn er al veel automodellen die op deze brandstof kunnen rijden. Maar wat is Groengas als (auto)brandstof precies en welke voordelen biedt het?

Wat is aardgas?

Het is een fossiele brandstof waarmee we in Nederland onze huizen verwarmen en ons eten koken. Aardgas is ontstaan door de vergisting van plantresten miljoenen jaren geleden en is een fossiele brandstof. Aardgas bestaat voornamelijk uit het broeikasgas methaan en kan geleverd worden in een vloeibare vorm (Liquid Natural Gas/LNG) of in een samengeperste vorm (Compressed Natural Gas/CNG). In aardgasauto’s wordt CNG gebruikt.

Wat is Groengas eigenlijk?

Groengas kan worden gezien als de ‘bio’-variant van aardgas. Het ontstaat bij de vergisting van mest en bijvoorbeeld GFT-afval. Doordat Groengas wordt opgevangen in een zogenaamde ‘vergister’, komt het niet in de atmosfeer terecht en draagt het dus niet bij aan de opwarming van de aarde. Groengas wordt, net als groene stroom, gecertificeerd geleverd.

Waarom zou je overgaan op Groengas?

Wij zetten de vier belangrijkste voordelen voor je op een rijtje.

Voordeel 1: Het is voordeliger

Groengas is goedkoper dan fossiele brandstoffen als benzine en diesel. Dat komt onder andere omdat er geen accijns op wordt geheven. Rijden op Groengas is 50% goedkoper dan op benzine en 20% goedkoper dan op diesel. Met een standaard kilometervergoeding van €0,19 p/km houd je dus behoorlijk wat over!

Ook is de BPM op Groengasauto’s lager dan op dieselauto’s en heeft een groot aantal provincies en gemeenten aanschafsubsidies voor auto’s op Groengas. Bereken hier hoeveel jij kunt besparen.

Voordeel 2: Ruime actieradius

De actieradius van een Groengasauto is ongeveer 250-500 km. Je hoeft je geen zorgen te maken als er even geen tankstation met Groengas in de buurt is, want je kunt altijd overschakelen op benzine. Ook duurt een tankbeurt niet langer dan wanneer je benzine of diesel tankt.

Op dit moment kun je bij ruim 150 tankstations in Nederland Groengas tanken. In Europa is dit al bij meer dan 3.000 tankstations. In 2020 zal het aantal tankstations dat Groengas aanbiedt in Nederland naar verwachting gegroeid zijn naar 250. Weten of er een punt bij jou in de buurt is? Kijk dan op deze website.

Voordeel 3: Je bent milieubewust bezig

Als je op Groengas rijdt, stoot je 75% minder CO2 uit dan als je op benzine of diesel rijdt. Bovendien raakt het nooit op. Zo draag jij gemakkelijk je steentje bij aan het verbeteren van het milieu.

Voordeel 4: Het is stil

Groengasauto’s zijn gemiddeld zo’n 7% stiller dan bijvoorbeeld dieselauto’s, wat zorgt voor meer rijcomfort.

Ben je geïnteresseerd? Lees hier het gehele whitepaper over Groengas of bekijk direct welke Groengasauto het beste bij jouw situatie past. SEAT biedt al vier modellen die op deze duurzame brandstof rijden: de SEAT Mii, Ibiza, Leon en Leon ST.

Avatar foto
ZZP Barometer

ZZP Barometer is de informatiebron voor jou als zzp’er, opdrachtgever of intermediair met het laatste zzp nieuws, onderzoek en de beste tips.

Bekijk alle artikelen van ZZP Barometer →

Aanbevolen

De 9 meest gestelde vragen over GroenGas
Auto & mobiliteit
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
ZZP Barometer | Voordelig tanken
Hoe kun je het voordeligst tanken?
Auto & mobiliteit
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares

Populaire artikelen

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Aankomende events

Er zijn geen naderende evenementen.

Bekijk de volledige agenda →

Recent onderzoek

Ruim helft jongeren wil eigen onderneming starten
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Meer flexcontracten met zekerheid, maar ook meer zzp’ers
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Driekwart Nederlanders gebruikt werklaptop privé 
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Bekijk alle onderzoeken →