Ontwikkel je creatief vermogen en zet ideeën om in succes

Avatar foto Groei
Page 1 Created with Sketch.
8 Shares
ZZP Barometer | Creativiteit omzetten in succes

Zo breng je jouw ideeën tot leven

Als ondernemer moet je vaak creatief zijn. Bijvoorbeeld voor het ontwikkelen of verbeteren van nieuwe diensten. Of omdat je een event moet organiseren. Of omdat je een nieuwe doelgroep aan wil boren. Alles begint met een idee. Maar hoe zorg je ervoor dat je idee handen en voeten krijgt en omgezet wordt tot iets succesvols? Daar zorg je voor door te doen wat veel kunstenaars doen in hun proces van creëren. Het mooie hiervan is dat je hierdoor je creatieve vermogen ontwikkelt.

Hier volgen drie praktisch uitvoerbare stappen om een creatief idee vorm te geven en uit te werken.

1. Zoek naar rolmodellen met soortgelijke ideeën

Om te beginnen ben je vast niet de eerste die een dergelijk idee krijgt. Vind dus uit welke soortgelijke ideeën al bestaan. Van kijken hoe anderen iets doen, leer je namelijk al heel veel. Omdat tegenwoordig alles online te vinden is met een simpele knop op Google, kun je je volledig laten inspireren door anderen die je voorgingen.

Belangrijk hierbij is dat je je niet blindstaart op het eindresultaat. Om er zelf meer grip op te krijgen, is het juist ook interessant om inzicht te krijgen in hoe de weg ernaartoe is gegaan. Ken jij bijvoorbeeld een ondernemer tegen wie jij heel erg opkijkt omdat deze iets heel gaafs heeft neergezet? Lees dan in interviews wat zijn of haar gedachtegangen waren. Zo kom je erachter welke methodes ze hebben ingezet om te bereiken wat ze wilden bereiken en welke obstakels ze daarvoor moesten overwinnen.

Natuurlijk is het niet de bedoeling dat je plagiaat pleegt of een copy cat wordt. Maar als je kunt doorgronden hoe iemand tot grootse prestaties komt, kun je vervolgens je eigen weg hierin vinden.

2. Laat je idee groeien

Probeer gedurende de tijd dat je een idee probeert uit te werken elke dag tijd 5 tot 10 minuten vrij te maken om erover te schrijven. Wat er dan gebeurt, is dat er ineens een creatieve flow op gang komt. Je bekijkt de wereld ineens vanuit het perspectief van je idee. Ineens lees je of hoor je dingen die te maken hebben met jouw idee en die je verder helpen. Ook kan het voorkomen dat je een krant leest en ineens wordt getrokken door een artikel dat jouw idee nog meer voedt. Gaandeweg krijgt je idee meer vorm en krijg je meer inzicht in hoe je de uitwerking van je idee wil aanpakken om het tot een succes te brengen.

3. Werk aan je visualisatie

In de eindfase geef je het uitwerken van je idee nog meer vorm door een plakboek of prikbord te maken met foto’s en quotes. Visualiseren hoe iets vorm krijgt in de werkelijkheid is een krachtige manier om de puntjes op de i te krijgen.

Iedereen heeft creativiteit in zich, alleen vergeten we soms hoe we die bron kunnen voeden. Heb dus vertrouwen en… geniet ervan!

Avatar foto
Alexandra Smith

Alexandra Smith is storytellingexpert en ondernemerscoach. Dagelijks helpt zij bedrijven met verhalen, pitches en presentaties. Onlangs kwam haar boek ‘Zelfstandige met plezier‘ uit. Alexandra is door haar succes een veelgevraagd spreker op mkb-events.

Bekijk alle artikelen van Alexandra Smith →

Aanbevolen

ZZP Barometer | Van reactief naar creatief
Van reactief naar creatief
Fitheid & balans
Page 1 Created with Sketch.
24 Shares
ZZP Barometer | Joel Aerts | Inspiratie
Hoe werkt de magie van inspiratie?
Opleidingen & ontwikkeling
Page 1 Created with Sketch.
6 Shares

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Aankomende events

Er zijn geen naderende evenementen.

Bekijk de volledige agenda →

Recent onderzoek

Ruim helft jongeren wil eigen onderneming starten
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
106 Shares
Meer flexcontracten met zekerheid, maar ook meer zzp’ers
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Driekwart Nederlanders gebruikt werklaptop privé 
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Bekijk alle onderzoeken →