Brenda Pouw: “Voldoende geld reserveren voorkomt verrassingen en geeft rust“

Financiën
Page 1 Created with Sketch.
106 Shares
ZZP Barometer | Brenda Pouw | Knab

Interview met Brenda Pouw van B Clear Organizing

Als zzp’er wil jij jouw financiën graag zo goed mogelijk geregeld hebben. Spaar je wel (genoeg)? Plan je voldoende vooruit? Om te kijken hoe succesvolle ondernemers dit doen, interviewen wij maandelijks een van onze leden. Deze maand: Brenda Pouw van B Clear Organizing. Wij vroegen haar hoe zij haar zaken op het gebied van financiën als zzp’er heeft geregeld. Het interview wordt mede mogelijk gemaakt door zzp-bank Knab, themapartner van ZZP Barometer.

Vertel: wat doe je precies, en voor wie?

Begin 2018 ben ik gestart als Professional Organizer voor de zakelijke markt met mijn bedrijf B Clear Organizing. Ik help klanten die vastlopen in het organiseren van hun werk, door met ze op te ruimen en een passende nieuwe structuur en werkwijze te creëren. Zo krijgen ze meer overzicht en tijd en daarmee meer rust en werkplezier. B Clear is mijn wens voor mijn klanten: dat ze het allemaal weer helder zien en met frisse moed verder kunnen.

Je hebt jouw zakelijke financiën ondergebracht bij Knab. Waarom heb jij voor deze online bank gekozen?

In mijn opstartperiode kwam ik toevallig de Profit First-methode tegen. Ik ben daar erg van gecharmeerd en heb dit vanaf het begin geïmplementeerd. Bij deze methode zorg je ervoor dat je het geld dat binnenkomt volgens een verdeelsleutel over een aantal posten verdeelt.

Ik zocht dus een bank waarbij het mogelijk was om ook daadwerkelijk een aantal potjes (rekeningen) te creëren, zonder dat het extra geld kostte en vond dat bij Knab. Bovendien heeft Knab het eerste jaar korting voor startende ondernemers.

Hoe belangrijk is het voor jou om als zzp’er een reserve achter de hand te hebben?

Ik wil aan het einde van het jaar niet voor verrassingen komen te staan en reserveer dus gedurende het hele jaar al voldoende geld om de Belastingdienst te kunnen betalen. Voor kosten heb ik een apart potje en het hangt af van de hoeveelheid geld die daar nog in zit of ik op dat moment een investering kan doen of niet.

Ook reserveer ik een deel van de winst als buffer. Als die niet nodig blijkt, kan het geld gebruikt worden om toch een investering van te doen of om mezelf te belonen met iets anders leuks.

Zelf een factuur opstellen voor gewerkte uren? Download het gratis factuursjabloon

Ben jij net gestart als zzp’er of freelancer en werk jij op urenbasis voor opdrachtgevers? Dan moet jij een factuur sturen voor jouw verleende diensten. Download het gratis sjabloon en zorg ervoor dat je factuur volledig is en voldoet aan de eisen!

Meer info

Hoe zorg jij ervoor dat je als zzp’er genoeg financiële reserve hebt?

Doordat ik van elke euro een percentage reserveer voor kosten, zit er een grens aan wat ik uitgeef. Ik wil voorkomen dat mijn omzet groeit, terwijl ik er per saldo niet meer aan overhoud. Ook wil ik niet dat winst een sluitpost is, dus vanaf de eerste verdiende euro betaal ik mezelf een klein percentage als winst uit.

Heb jij voor jouw bedrijf bepaalde financiële doelen opgesteld?

De basiszaken (telefoon, internet, verzekeringen) heb ik geregeld. Ook weet ik welk basisinkomen ik nodig heb om van te kunnen leven en hoeveel declarabele uren ik daarvoor moet maken. Ik heb berekend hoeveel geld ik per jaar voor mijn pensioen opzij zou moeten zetten, maar kan daar nu nog niet voor sparen.

Ook heb ik ervoor gekozen om geen AOV af te sluiten, maar om op termijn aan te sluiten bij een broodfonds. Een wens is om voldoende investeringsruimte te hebben om een opleiding te kunnen volgen om me te specialiseren tot Profit First Professional.

Hoezeer ben jij als zzp’er al bezig met jouw inkomen en financiën in de toekomst? En hoe breng jij deze voor jezelf in kaart?

Ik heb mijn netto besteedbaar inkomen als zzp’er berekend met een online calculator. Daarin heb ik allerlei verdienscenario’s doorgerekend. Daardoor heb ik een goed beeld van wat er onder de streep overblijft bij een x-aantal declarabele uren. In mijn online boekhoudprogramma heb ik een exploitatiebegroting staan en kan ik de realisatie volgen. Ook kijk ik naar het saldo op mijn bankrekeningen en heb ik een boekhoudkoppeling tussen Knab en mijn boekhoudprogramma. Erg handig!

Tot slot, heb jij nog een ultieme tip voor jouw collega-zzp’ers op het gebied van financiën?

Sluit als zzp’er een zakelijke rekening af en verdeel je geld bij ontvangst al over diverse potjes (o.a. btw). Zo kom je nooit in de verleiding om geld uit te geven dat achteraf gezien voor de Belastingdienst bestemd was.

Knab Zakelijk
Partner van ZZP Barometer

Knab streeft naar een gezonde financiële wereld. In die wereld verkoopt de bank niet alleen producten, maar biedt inzicht in je geldzaken. Zodat jij betere beslissingen over je geld kunt nemen. Knab heeft speciaal voor zzp’ers een voordelige zakelijke rekening ontwikkeld. Alles wat je nodig hebt om je bankzaken goed te regelen, zonder poespas. Voor een vast, laag bedrag per maand. Eindelijk een bank in jouw voordeel. Knab is kennispartner van de ZZP Barometer.

Bekijk alle artikelen van Knab Zakelijk →

Aanbevolen

ZZP Barometer | Interview Alex Knol | Knab
Alex Knol: "Het stellen van doelen maakt je scherper"
Financiën
Page 1 Created with Sketch.
106 Shares
ZZP Barometer | Profit First | Femke Hogema
Grip op cijfers zorgt voor betere resultaten
Financiering
Page 1 Created with Sketch.
106 Shares

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Aankomende events

Er zijn geen naderende evenementen.

Bekijk de volledige agenda →

Recent onderzoek

Ruim helft jongeren wil eigen onderneming starten
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
106 Shares
Meer flexcontracten met zekerheid, maar ook meer zzp’ers
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Driekwart Nederlanders gebruikt werklaptop privé 
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Bekijk alle onderzoeken →