Kun je als zzp’er tevens in loondienst werken?

Financiën
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares

7 aandachtspunten voor de combinatie loondienst en zzp-schap

Je bent zzp’er, maar staat ook niet onwelwillend tegenover een deeltijdbaan in loondienst. Misschien vind je een vast inkomen prettig of krijg je toevallig een baan aangeboden. Hoe combineer je dit met jouw werkzaamheden als zzp’er?

We zetten de belangrijkste aandachtspunten op een rij.

1. Zorg dat je toekomstige werkgever weet dat je zzp’er blijft
In Nederlandse arbeidscontracten is vaak een concurrentiebeding of relatiebeding opgenomen. Ook staat er soms expliciet vermeld dat je geen nevenwerkzaamheden mag verrichten. Als je als zzp’er aan de slag wilt blijven, is het verstandig om dit te bespreken tijdens het arbeidsvoorwaardengesprek. Zo weet je zeker dat je ook kan blijven werken als zzp’er.

2. Maak gebruik van loonheffingskorting
Je kunt loonheffingskorting gebruiken voor je baan in loondienst. Dit is, zoals de naam al verklapt, een korting op je belasting. Loonheffing kun je aanvragen bij je werkgever. Op het formulier geef je eenvoudig aan dat je loonheffingskorting wilt ontvangen. Je kunt de loonheffing niet toepassen op je werkzaamheden als zzp’er.

3. Op welke rekening laat je jouw inkomen storten?
Het is slim om je salaris op je persoonlijke rekening te laten storten. Daarnaast kun je, als je deze nog niet hebt, een zakelijke rekening openen. Zo houd je de inkomsten uit loondienst en je zzp-inkomsten gescheiden. Dit is ook handiger voor je Belastingaangifte. Dat hoeft trouwens niet duur te zijn. Bij Knab krijg je een volledig zakelijk bankieren pakket voor € 5 per maand.

4. Onderzoek of je in de nieuwe situatie nog voldoet aan het urencriterium
Zodra je in loondienst aan de slag bent, heb je misschien minder tijd voor opdrachten als zzp’er. Dit kan betekenen dat je minder tijd hebt om aan het urencriterium te voldoen. Je moet namelijk 1.225 uren aan je onderneming besteden als je gebruik wilt maken van ondernemersaftrek. Gemiddeld zou je 24 uren per week moeten besteden aan je onderneming als je aan het urencriterium wilt voldoen. Er is dan nog geen rekening gehouden met vakantiedagen.

5. MKB-winstvrijstelling blijven gebruiken
Wellicht is het met een baan in loondienst niet meer mogelijk om aan het urencriterium te voldoen. Goed om te weten: je kunt gewoon gebruik blijven maken van de MKB-winstvrijstelling over je inkomen als zzp’er.

6. Verschil tussen netto- en bruto inkomen
Als zzp’er zijn je inkomsten een bruto bedrag. Meestal reserveren zzp’ers een bedrag tussen de 30 en 60% voor de inkomstenbelasting en hun pensioen. Dit is afhankelijk van de hoogte van je inkomen en de belastingschijf waarin dit belast wordt. Het salaris dat je van een werkgever krijgt is echter een netto loon. Jouw werkgever past namelijk al een voorheffing toe.

Vergeet niet om geld te blijven reserveren voor de inkomstenbelasting en je pensioen. Als je verwacht meer te gaan verdienen, wordt jouw bruto inkomen mogelijk belast in een hogere belastingschijf dan je gewend bent. Houd er rekening mee dat je dan ook meer belasting betaalt.

7. Wat doe je met je pensioen?
Bij enkele pensioenfondsen kun je de uren die je als zzp’er werkt meerekenen in het pensioen. Je maakt dan maandelijks een bedrag over naar het pensioenfonds. Als je hier wel oren naar hebt, kun je dit checken bij je pensioenfonds. Je kunt er ook voor kiezen om op je huidige manier pensioen te blijven opbouwen.

Knab Zakelijk
Partner van ZZP Barometer

Knab streeft naar een gezonde financiële wereld. In die wereld verkoopt de bank niet alleen producten, maar biedt inzicht in je geldzaken. Zodat jij betere beslissingen over je geld kunt nemen. Knab heeft speciaal voor zzp’ers een voordelige zakelijke rekening ontwikkeld. Alles wat je nodig hebt om je bankzaken goed te regelen, zonder poespas. Voor een vast, laag bedrag per maand. Eindelijk een bank in jouw voordeel. Knab is kennispartner van de ZZP Barometer.

Bekijk alle artikelen van Knab Zakelijk →

Aanbevolen

ZZP Barometer | Vragen omzetbelasting | Knab
Omzetbelasting: 5 vragen beantwoord
Financiën
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
ZZP Barometer | Bankzaken organiseren | Knab
Zo organiseer je jouw bankzaken slimmer
Financiën
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares

Populaire artikelen

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Aankomende events

Er zijn geen naderende evenementen.

Bekijk de volledige agenda →

Recent onderzoek

Ruim helft jongeren wil eigen onderneming starten
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Meer flexcontracten met zekerheid, maar ook meer zzp’ers
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Driekwart Nederlanders gebruikt werklaptop privé 
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Bekijk alle onderzoeken →