Eelco Markensteyn: “Zorg voor een goede buffer”

Financiën
Page 1 Created with Sketch.
45 Shares
ZZP Barometer | Zorg voor een goede buffer | Eelco Markensteyn

Interview met Eelco Markensteyn van marktonderzoeksbureau EM Onderzoek

Als zzp’er wil jij jouw financiën graag zo goed mogelijk geregeld hebben. Spaar je wel (genoeg)? Plan je voldoende vooruit? Om te kijken hoe succesvolle ondernemers dit doen, interviewen wij maandelijks een van onze leden. Deze maand: Eelco Markensteyn van marktonderzoeksbureau EM Onderzoek. Wij vroegen hem hoe hij zijn zaken op het gebied van financiën als zzp’er heeft geregeld. Het interview wordt mede mogelijk gemaakt door zzp-bank Knab, themapartner van ZZP Barometer.

Vertel: wat doe je precies, en voor wie?

Sinds november 2013 ben ik eigenaar van EM Onderzoek. Een marktonderzoeksbureau dat zich vooral richt op het uitvoeren van online kwantitatief marktonderzoek. Ik heb daarbij een grote voorliefde voor onderzoeken waarmee je een bedrijf of organisatie echt verder helpt. Daarnaast werk ik op freelance basis voor meerdere bureaus, zodat al het werk uitgevoerd kan worden of omdat ik specifieke kennis bezit die zij zelf niet in huis hebben.

Je hebt jouw zakelijke financiën ondergebracht bij Knab. Waarom heb jij voor deze online
bank gekozen?

Toen ik met mijn eigen onderneming startte, heb ik mijn bankzaken eerst elders ondergebracht. De klassieke instinker van zeer lage kosten bij het eerste jaar als zzp’er. Daarna bleek goedkoop helaas duurkoop en ben ik gaan zoeken naar een goed alternatief. Knab profileerde zich op een goede manier als de juiste bank voor zelfstandig ondernemers en dit bleek perfect bij mij te passen. Knab is namelijk helder en duidelijk in de communicatie en bieden een zakelijk product dat goed is tegen een scherp tarief. Mijn zakelijke bankzaken zijn nu keurig op orde.

Hoe belangrijk is het voor jou om als zzp’er een reserve achter de hand te hebben?

Het is voor mijn werkzaamheden niet echt van belang, aangezien ik een dienst verkoop. Ik hoef geen voorraad te hebben, heb niet te maken met inkoop van producten of goederen en heb verder weinig overhead kosten. In die zin is een reserve niet echt nodig. Marktonderzoek is wel een beetje een seizoensgebonden dienst. Dat betekent concreet dat de zomerperiode er vaak eentje is met weinig opdrachten. Ik heb echt moeten leren om geld opzij te zetten om die periode door te komen.

Hoe zorg jij ervoor dat je als zzp’er genoeg financiële reserve hebt?

Zuinig zijn! Dat is de les die ik wel geleerd heb uit het afgelopen jaar. Het is natuurlijk aan de ene kant heel leuk om geld dat je echt helemaal zelf verdiend hebt aan iets leuks uit te geven. Aan de andere kant schuilt daarin ook het grote gevaar. Na betaling van een factuur is er namelijk ineens veel geld te besteden. En dan moet juist de hand op de knip. Iets waar ik me in het verleden onvoldoende van bewust was. Nu des te meer. Ik ben dus echt zuiniger op het geld dat binnenkomt via mijn bedrijf, om zo een eventuele slappe periode qua opdrachten goed op te vangen.

Heb jij voor jouw bedrijf bepaalde financiële doelen opgesteld?

Het antwoord is zowel ja als nee. Ja ik heb ieder jaar als doel om via EM Onderzoek een stabiel inkomen te hebben, waarbij er het liefst ieder jaar sprake is van groei in omzet en winst. Dat zorgt immers voor meer financiële reserves en maakt dat er privé geen sprake is van zorgen over geld. Aan de andere kant heb ik voor mijzelf nooit harde doelen gesteld om te realiseren wat betreft omzet of winst. Het hebben van een stabiel inkomen was belangrijker. Nu is de fase wel aangebroken om de lat hoger te gaan leggen en wel doelen te stellen. Dit jaar dient de omzet kortom met 20% te groeien ten opzichte van 2018.

Hoezeer ben jij als zzp’er al bezig met jouw inkomen en financiën in de toekomst? En hoe breng jij deze voor jezelf in kaart?

Daar heb ik als zzp’er weinig concreets aan hoeven doen, aangezien ik dit in het verleden al heb moeten regelen. Bij een eerdere werkgever was geen sprake van pensioenopbouw. Ik heb in die tijd dus al voor mijzelf maatregelen getroffen om na mijn werkzame periode een goede spaarpot te hebben.
Voor de kortere termijn ben ik in die zin bezig met het borgen van inkomsten door mijzelf meer en meer als freelance marktonderzoeker in te laten huren. In het verleden voerde ik vooral losse opdrachten uit, waarbij je nooit zeker weet of een klant nog eens bij je terugkeert. De freelance werkzaamheden zijn vaak repeterend, dus bedrijven kloppen sneller met nieuwe klussen bij je aan. Dat betekent gedurende een jaar meer zekerheid aan inkomsten en zorgt ook voor consistentere groei. Daarnaast groeit ook het aantal klanten dat terugkeert om nieuwe onderzoeken uit te voeren.

Tot slot, heb jij nog een ultieme tip voor jouw collega-zzp’ers op het gebied van financiën?

Wees altijd voorbereid op financieel krappe tijden en zorg voor een goede buffer. Hoe goed het ook gaat met je bedrijf, er kan zomaar een periode aanbreken dat het je niet voor de wind gaat. Zonder financiële reserves kan het dan al snel einde oefening zijn.

Knab Zakelijk
Partner van ZZP Barometer

Knab streeft naar een gezonde financiële wereld. In die wereld verkoopt de bank niet alleen producten, maar biedt inzicht in je geldzaken. Zodat jij betere beslissingen over je geld kunt nemen. Knab heeft speciaal voor zzp’ers een voordelige zakelijke rekening ontwikkeld. Alles wat je nodig hebt om je bankzaken goed te regelen, zonder poespas. Voor een vast, laag bedrag per maand. Eindelijk een bank in jouw voordeel. Knab is kennispartner van de ZZP Barometer.

Bekijk alle artikelen van Knab Zakelijk →

Populaire artikelen

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Aankomende events

Er zijn geen naderende evenementen.

Bekijk de volledige agenda →

Recent onderzoek

Ruim helft jongeren wil eigen onderneming starten
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
106 Shares
Meer flexcontracten met zekerheid, maar ook meer zzp’ers
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Driekwart Nederlanders gebruikt werklaptop privé 
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Bekijk alle onderzoeken →