Aantal startende zzp’ers blijft groeien

Avatar foto Nieuwsfeiten
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
ZZP Barometer | Nieuws | KVK

Meer starters en minder stoppers in eerste kwartaal 2019

11% meer starters, 12% minder stoppers en 2% minder faillietverklaringen dan in het eerste kwartaal van 2018; dat registreerde de Kamer van Koophandel (KVK) in het eerste kwartaal van 2019. Het aantal ondernemingen bedraagt op 1 april van dit jaar 1.929.887. Dat zijn er 5% meer dan een jaar geleden. Toen waren er 1.836.401 ondernemingen in Nederland. In totaal kwamen er sinds 1 april vorig jaar 93.486 ondernemingen bij. Dit staat in de KVK Bedrijvendynamiek over het eerste kwartaal van 2019.

Startende zzp’ers

De groei van het aantal starters in het eerste kwartaal komt vooral door startende fulltime en parttime zzp’ers: er waren 9% meer fulltimers (3.104 meer) en 24% meer parttimers (2.547 meer) dan in het eerste kwartaal van vorig jaar. Een parttime zzp’er is een zzp’er die bij zijn inschrijving in het Handelsregister heeft aangegeven dat hij minder dan 15 uur per week in zijn onderneming steekt. Ook waren er 3.654 minder stoppende zzp’ers (2.942 fulltime zzp’ers en 712 parttime zzp’ers) dan vorig jaar in het eerste kwartaal. Het aantal mkb’ers groeide met 1.751 tot in totaal 443.349 ondernemingen.

Verschillende sectoren

De sterkste relatieve groei van het aantal ondernemingen in het eerste kwartaal vindt plaats in de sectoren Energie, Water en Milieu (+10%), Bouw en Logistiek (beide +8%), en Gezondheid (+7%). De sectoren Financiële instellingen en Land- en tuinbouw laten anders dan alle andere sectoren geen groei in aantallen ondernemingen zien.

Meer zzp’ers is goed voor de innovatie, effectiviteit en de internationale concurrentiepositie in Nederland

ZZP Barometer

Groei provincies

De sterkste relatieve groei van het aantal ondernemingen in het eerste kwartaal is te vinden in de provincies Zuid-Holland (+7%), Flevoland en Noord-Holland (beide +6%). In Drenthe en Limburg is de relatieve groei van het aantal ondernemingen het laagst (beide 3%).

Faillissementen

Het aantal faillietverklaringen is in het eerste kwartaal van 2019 2% lager dan in hetzelfde kwartaal van 2018: het aantal daalde van 761 in het eerste kwartaal van 2018 naar 744 in het eerste kwartaal van dit jaar.

Avatar foto
ZZP Barometer

ZZP Barometer is de informatiebron voor jou als zzp’er, opdrachtgever of intermediair met het laatste zzp nieuws, onderzoek en de beste tips.

Bekijk alle artikelen van ZZP Barometer →

Aanbevolen

UBERcut - Jorrit Monné - ZZP Barometer
"Blijf up-to-date en investeer"
Opinie
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Managementboek.nl - Philip van Coevorden - ZZP Barometer
"Focus is onmisbaar"
Opinie
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares

Populaire artikelen

Op de hoogte blijven?

Ontvang iedere week de laatste feiten, cijfers, expertartikelen en downloads – speciaal voor jou geselecteerd door ZZP Barometer:

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Aankomende events

Er zijn geen naderende evenementen.

Bekijk de volledige agenda →

Recent onderzoek

Ruim helft jongeren wil eigen onderneming starten
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Meer flexcontracten met zekerheid, maar ook meer zzp’ers
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Driekwart Nederlanders gebruikt werklaptop privé 
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Bekijk alle onderzoeken →