Boekhouden & administratie: wat heb je als ondernemer aan PSD2?

Avatar foto Uncategorized
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares

De eerste reclames over PSD2 bankieren zijn al op televisie te zien geweest. Maar wat is PSD2? En wat heb je er aan als ondernemer? PSD2 is een nieuwe Europese wet, Third Party Providers (TPP’s), met een vergunning van De Nederlandsche Bank, die toegang biedt tot de betaalrekening van de ondernemer. En dat is handig, want dat levert een paar aantrekkelijke voordelen op.

Die voordelen onderscheiden we in twee categorieën te weten: Account Information (rekening-informatie) en Payment Initiation (opzetten van betalingen). Wat betekent PSD2 voor jou als ondernemer en wat ga je ervan merken op het moment dat je gebruik maakt van een online boekhoudprogramma? Wij zetten het voor je op een rij.

Wat is PSD2?

Ten eerste, wat is PSD2? Het is een nieuwe Europese wet, de opvolger van de PSD1-wet. De nieuwe wet biedt vergunning houdende partijen (TPP’s) toegang tot de betaalrekening van de ondernemer. Uiteraard alleen als je daar natuurlijk zelf ook toestemming voor geeft.

Vooral vernieuwend (en onderwerp van discussie) is de verplichting voor banken om deze TPP’s toegang te geven tot de betaalrekening. Uiteraard gelden daarvoor wel strikte voorwaarden:

  • De ondernemer moet hier uiteraard zelf toestemming voor geven
  • De toegang geldt alleen voor de specifieke partij die jij daarvoor toegang hebt gegeven
  • De TPP moet beschikken over een bankvergunning van De Nederlandsche Bank (DNB) of een andere Europese toezichthouder

Op die manier heb jij als ondernemer altijd zelf de controle over welke TPP(s) toegang hebben tot jouw betaalrekening. Voor een handig digitaal huishoudboekje of een slimmer pakket voor online boekhouden, dankzij de diverse voordelen die er beschikbaar zijn.

Voordelen van PSD2 voor jou als ondernemer

PSD2 biedt een paar belangrijke voordelen. Die kunnen we onderverdelen in twee categorieën:

  • Account Information (delen van transactie- en rekeninginformatie)Je hebt zelf de controle over welke TPP’s toegang hebben tot jouw betaalrekening. Zodat ze jouw transactie- en rekeninginformatie kunnen gebruiken in aangeboden diensten, oplossingen en/of systemen.
  • Payment Initiation (opzetten van betalingen)Het opzetten van betalingen, op basis van de toegang die je de TPP geeft. Handig om belangrijke financiële taken te automatiseren zoals bijvoorbeeld het betalen van inkoopfacturen vanuit je boekhoudprogramma.

Met name Account Information is erg interessant. Dat zorgt ervoor dat je als ondernemer de kans hebt om jouw transactie- en rekeninginformatie te delen met een TPP, zoals bijvoorbeeld een online boekhoudprogramma. Je geeft de aanbieder expliciet toegang tot jouw betaalrekening en de betaaltransacties die er plaatsvinden. Dat voorkomt de noodzaak om handmatig banktransacties te downloaden en die vervolgens in de (online) software te uploaden.

In plaats daarvan is het mogelijk om de transactie- en rekeninginformatie automatisch in de software op te laten nemen, om daar koppelingen te maken met de uitstaande verkoopfacturen.

Enkele belangrijke voordelen op een rij:

  • Zelf de controle over wat er met jouw transactie- en rekeninginformatie gebeurt
  • Slimme mogelijkheden met betalingstransacties en -data
  • Mogelijkheden tot tijd besparen op de administratie, dankzij automatisering

Ten tweede maakt de PSD2-wet Payment Initiation mogelijk. Dat betekent dat bijvoorbeeld de boekhoudprogramma’s opdrachten namens de klant kunnen insturen naar de bank. Bijvoorbeeld om inkoopfacturen te laten betalen, zonder dat je dit als ondernemer nog handmatig hoeft te doen.

Het is niet meer nodig om handmatig een crediteurenbetaling in te boeken in internetbankieren, omdat dit automatisch lukt op basis van de inkoopfactuur in het programma voor online boekhouden. Ook dat levert twee aantrekkelijke voordelen op:

  • Tijd besparen met automatische betaalopdrachten
  • Directe verwerking van crediteurenbetalingen in online boekhoudprogramma’s

Boekhoudpakket met PSD2

De PSD2-wet biedt je als ondernemer vooral kansen als je gebruik maakt van een programma voor online boekhouden. Dankzij de verdere automatisering die het mogelijk maakt. Vanuit een verplichting voor de banken, om de toegang tot de betaalrekening mogelijk te maken.

Op die manier zullen er snel meer aanbieders bijkomen die mogelijkheden tot automatisering bieden. Voor slimme boekhoudsoftware, die jou als zzp’er kan helpen om nog meer tijd te besparen. Bovenop de mogelijkheden tot besparen die een online boekhoudpakket al biedt.

Avatar foto
Jasper Horstink

Jasper Horstink is oprichter en directeur van MoneyMonk, Online Boekhouden voor ZZP’ers. Na 10 jaar werkzaam geweest te zijn in de bankwereld (business-banking: ABN Amro Bank en Deutsche Bank) richte hij in 2013 samen met zijn broer MoneyMonk op. Inmiddels is MoneyMonk toonaangevend voor éénvoudig, snel maar vooral efficient boekhouden voor ZZP’ers. MoneyMonk is in 2015 door BNR ZZP Café uitgeroepen tot hét meest gebruiksvriendelijkste boekhoudprogramma voor ZZP’ers. Bij MoneyMonk hebben we maar één missie: boekhouden écht makkelijk maken!

Bekijk alle artikelen van Jasper Horstink →