5 tips om jouw duurzame inzetbaarheid als ondernemer te verhogen

Avatar foto Uncategorized
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
ZZP Barometer | Houd je hoofd koel tijdens het werk |CoolB lue

Waar denk jij aan bij ‘duurzame inzetbaarheid’? Misschien denk je, dat gaat over gezonde medewerkers en dus niet een thema wat jou betreft als zzp’er. Of denk je aan je ecologische voetafdruk en ben je al goed bezig door vaker met de trein te reizen…

Duurzame inzetbaarheid: kunnen blijven werken
Duurzame inzetbaarheid gaat echter over het kunnen blijven werken als zelfstandige tot het einde van je werkzame leven. Een onderwerp waar maar heel weinig ondernemers bij stil staan en dat is jammer. Het gaat tenslotte over hoe je met je onderneming staande blijft in de dynamische en onzekere wereld en dat over langere tijd. Dat is al een kunst op zich, want de ontwikkelingen gaan razendsnel en hoe maak jij als zzp’er de juiste keuzes over de koers van je bedrijf? Ga je je bijvoorbeeld verdiepen in de kansen van ChatGPT, AI of andere technische mogelijkheden? Wat betekenen de ontwikkelingen voor je bedrijf, maar ook wat is de impact daarvan op jouw persoonlijke ontwikkeling. Passen je talenten en competenties nog goed bij het werk in de komende jaren? Ik zou je graag enkele vragen willen stellen over duurzame inzetbaarheid.

Werken met energie en plezier
Je bedrijf overeind houden en verder ontwikkelingen met ook je talenten en competenties ontwikkelen, dat is niet het enige. Ik neem aan dat je ook met heel veel plezier en energie wilt blijven werken. Dan is het ook van belang dat je fysiek en mentaal gezond blijft. Dat heb je uiteraard niet helemaal in de hand. Helaas zien we in de praktijk veel zzp’ers die uitvallen door stress en burn-out hetgeen voorkomen had kunnen worden. De ‘red flags’ van slecht slapen, meer hoofdpijn en snel geïrriteerd raken, zijn dan al langere tijd aanwezig maar worden genegeerd.

Wil je echter duurzaam inzetbaar zijn en blijven als zzp’er dan is het van belang om je zowel persoonlijk als zakelijk te blijven ontwikkelen. Dat zijn twee zijden van dezelfde munt en ze horen onlosmakelijk bij elkaar.

Waar sta jij?
Wat ik echter in onze praktijk van ondernemerscoaching zie, is dat er veel aandacht is voor de ontwikkeling van het bedrijf, maar veel minder voor de persoonlijke ontwikkeling. Of het gaat zo goed dat de opdrachten leidend zijn en de zzp’er alle beschikbare tijd en energie geeft aan de goede uitvoering van die opdrachten. Daardoor is er weinig ruimte om stil te staan bij de vraag of het bedrijf nog wel past bij waar je nu als zzp’er staat. Want tenslotte verander je zelf over je leven heen als mens, maar er komen ook gebeurtenissen die je ontwikkeling kunnen versterken of verstoren. Daarop blijven reflecteren, tijd nemen om naar beide ontwikkelingen te kijken en te zien hoe je verder wilt als zzp’er is van heel groot belang.

5 tips

  1. Ben je bewust van jouw ‘red flag’, negeer deze niet en neem tijdig actie.
  2. Zorg dat je energie hebt voor je werk én je privéleven. Kijk waar je energie van krijgt (bijvoorbeeld wandelen, sporten, koken) en plan die activiteiten in.
  3. Als je nog geen klankbord hebt, ga op zoek naar iemand die deze rol kan pakken.
  4. Blijf werken aan je persoonlijke ontwikkeling als ondernemer.
  5. De omgeving is heel dynamisch dus werk aan je bedrijf om te zorgen voor continuïteit, nu en voor de toekomst.

Vul de enquête in
We zijn natuurlijk benieuwd hoe je naar het onderwerp kijkt en vragen je om een aantal vragen voor ons in te vullen via deze link:

Naar de enquête

Avatar foto
ZZP Barometer

ZZP Barometer is de informatiebron voor jou als zzp’er, opdrachtgever of intermediair met het laatste zzp nieuws, onderzoek en de beste tips.

Bekijk alle artikelen van ZZP Barometer →