Hoeveel hypotheek krijg je maximaal als zzp’er?

Hypotheken | ZZP Barometer

Toets jouw mogelijkheden met de zzp-hypotheekcalculator

Hoeveel hypotheek krijg ik maximaal als zzp’er? Dit is één van de meest gestelde vragen die dagelijks bij ons binnen komt. Hoe hoog is jouw maximale zzp hypotheek? De vraag die wij hier aan toe willen voegen is: Hoe krijg je een hogere zzp hypotheek? Het antwoord hierop is eigenlijk vrij simpel. Een goede voorbereiding is 95% van het werk.

Bij de hypotheekverstrekker (lees de behandelend hypotheek fiatteur) dient een goed beeld te ontstaan van de aanvrager die een zzp’er is. Vragen die de fiatteur graag beantwoord ziet zijn:

• Wat doet de ondernemer?
• Waar verdien je jouw geld mee?
• Geef een toelichting op de cijfers?
• Geef een toelichting op de balans?
• Schets een profiel van jouw persoon;
• Waaruit bestaan jouw diensten?
• Wie zijn jouw klanten en/of opdrachtgevers?
• Wat zijn de verwachtingen voor het lopende en/of komende jaar?

Nadat deze vragen zijn beantwoord en jouw toetsinkomen is bepaald, volgt de uitkomst van jouw maximale zzp hypotheek.

Echter:
De ca 36 hypotheekverstrekkers die wij in Nederland rijk zijn hanteren verschillende methodes om jouw toetsinkomen vast te stellen.
Tevens hanteren veel hypotheekverstrekkers verschillende beperkingen voor een zzp hypotheek.
Voorbeelden hiervan zijn dat er met slechts 70% van jouw gemiddelde winst wordt gerekend.
Een ander voorbeeld is dat de bank wel 100% van jouw winst meeneemt voor de maximale hypotheek op jouw inkomen, maar dat er een beperking is in de maximale hypotheek op de woning. Bijvoorbeeld maximaal tot 80% van de marktwaarde.

Wat de verschillende methodes zijn om het toetsinkomen te bepalen en wat de invloed hiervan is op jouw maximale zzp hypotheek zullen wij binnenkort in een vervolg artikel uitgebreid uiteen zetten.

Avatar foto
ZZP Barometer

ZZP Barometer is de informatiebron voor jou als zzp’er, opdrachtgever of intermediair met het laatste zzp nieuws, onderzoek en de beste tips.

Bekijk alle artikelen van ZZP Barometer →

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Aankomende events

Er zijn geen naderende evenementen.

Bekijk de volledige agenda →