Europese Commissie wil 1,1 miljoen zzp’ers in Nederland slopen

"Kabinet, luister niet naar achterlijke Europese Commissie" | ZZP Barometer

“Kabinet, luister niet naar achterlijke Europese Commissie”

Op de dag dat demissionair minister Asscher per brief aangeeft niets meer te doen aan de zzp-problematiek die is ontstaan door de Wet DBA, geeft de Europese Commissie het nieuwe Nederlandse kabinet prenataal alvast een opdracht: “maak het aantrekkelijker om mensen weer in vaste dienst te nemen”, luidt het adviesrapport. “Hierbij gaat de Europese Commissie volledig voorbij aan de nieuwe economische realiteit en de waarde van de ultraspecialist, in Nederland vaak ‘zzp’er’ genoemd, voor de Nederlandse en Europese economie,” aldus Jeroen Sakkers, zzp-expert en initiatiefnemer van ZZP Barometer.

Achterlijk advies

Sakkers: “De Europese Commissie wil terug naar een wereld met vaste dienstverbanden, en had daarin met Minister Asscher de afgelopen kabinetsperiode een medestander. Nederland dreigt door de mislukte wetten op dit gebied (Wet Werk en Zekerheid en Wet DBA, red.) echter achterop te raken in economische groei. De flexibiliteit van de arbeidsmarkt en de specialisering van de beroepsbevolking is juist belangrijk voor de concurrentiepositie van Nederland, en ook van Europa. De groei van het aantal zzp’ers faciliteert hierin en moet zeker niet gestopt of afgeremd worden, met het stoppen van een marginaal fenomeen als schijnzelfstandigheid als argument. Het nieuwe kabinet heeft juist een kans de fouten van het afgelopen kabinet op dit gebied te herstellen en weer vol in te zetten op de flexibilisering van de Nederlandse arbeidsmarkt, en daarmee de economie. Exponentiële groei is alleen mogelijk door op grote schaal gebruik te maken van flexibele arbeid, dat bewijzen bedrijven als Etsy, TaskRabbit en Uber dagelijks.”

Zzp’ers slopen

“De Europese Commissie laat hierbij een grote, economische kans liggen door aan te geven terug te willen naar het verleden en vast te houden aan onhoudbare en archaïsche sociale stelsels. De vergrijzende bevolking baart haar zorgen, en dat is begrijpelijk. De opmars van de zzp’er zou hier echter juist als oplossing moeten worden gezien, in plaats van als probleem. Dankzij een verdere groei van het aantal zzp’ers zal de arbeidsproductiviteit, de flexibiliteit van de economie en het vermogen tot innovatie stijgen; het advies om meer dan 1,1 miljoen zzp’ers vakkundig te slopen, getuigt van een totaal gebrek aan visie en het volledig negeren van onomkeerbare sociale en economische trends die al meer dan 10 jaar geleden ingezet zijn. Het nieuwe kabinet zou zich juist moeten focussen op goed opdrachtgeverschap, om zo de zzp’er te faciliteren van nog meer toegevoegde waarde te zijn voor de economie,” concludeert Sakkers.

ZZP Barometer

ZZP Barometer is de informatiebron voor jou als zzp’er, opdrachtgever of intermediair met het laatste zzp nieuws, onderzoek en de beste tips.

Bekijk alle artikelen van ZZP Barometer →
Coolblue - ZZP Barometer

Op de hoogte blijven?

Ontvang iedere week de laatste feiten, cijfers, expertartikelen en downloads – speciaal voor jou geselecteerd door ZZP Barometer:

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, overeenkomsten, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Aankomende events

Er zijn geen naderende evenementen.

Bekijk de volledige agenda →