Uitstel handhaving wet DBA tot 1 juli 2018

Uitstel handhaving wet DBA tot 1 juli 2018 | ZZP Barometer

Nieuwe kabinet beslist over wet DBA

Demissionair staatssecretaris van Financiën Wiebes heeft besloten de handhaving van de wet DBA opnieuw uit te stellen. Tot juli 2018. Opdrachtgevers en zzp’ers krijgen tot die tijd geen naheffingen en boetes. Een nog nieuw te vormen kabinet zal zich over dit hete hangijzer moeten gaan buigen. En definitieve beslissingen gaan nemen. “Van uitstel komt afstel,” aldus Jeroen Sakkers, initiatiefnemer ZZP Barometer.

Vandaag, 1 juni 2017, is de Kamer geïnformeerd over het besluit van demissionair staatssecretaris van Financiën Wiebes om de handhaving van de Wet DBA uit te stellen tot in ieder geval 1 juli 2018. Over het verdere verloop van het traject zou Wiebes al voor deze zomer duidelijkheid geven. Maar nu is er dus uitstel en wordt de handhaving van de wet DBA doorgeschoven naar een nieuw kabinet.

Handhaving wet DBA

Eerder dit jaar, op 22 mei, werd het rapport ‘Onderzoek varianten kwalificatie arbeidsrelatie door demissionair minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Asscher aangeboden aan informateur Schippers, met daarin de resultaten. Dit rapport zal nu door het nieuwe kabinet gebruikt woren om daar keuzes in te maken. Maar om in ieder geval opdrachtgevers en opdrachtnemers voldoende tijd te geven om hun werkwijze zo nodig aan te passen heeft demissionair staatssecretaris van Financiën Wiebes nu besloten de handhaving van de wet DBA opnieuw uit te stellen tot 1 juli volgend jaar.

“Van uitstel komt afstel”

Natuurlijk kunnen onderhandelaars het rapport met daarin de bevindingen over de wet DBA en de verdere uitwerking hiervan, gebruiken bij de besprekingen over de kabinetsformatie. Ook de Tweede Kamer heeft dit rapport gekregen. Sakkers: “De handhaving van de Wet DBA wordt wederom uitgesteld; en van uitstel komt afstel. Na de tien mogelijke oplossingen voor de Wet DBA-problematiek die vorige week door demissionair minister Asscher naar de Tweede Kamer is gestuurd, blijft nog veel onzeker. Zeker is wel dat de huidige wet- en regelgeving niet gaat werken. En de zzp-markt dermate ontwricht dat de Belastingdienst er zelfs niet eens aan wil beginnen deze te handhaven. Het nieuw te vormen kabinet zal opnieuw naar de tekentafel moeten.”

De brief aan de Tweede Kamer kun je hier lezen.

ZZP Barometer

ZZP Barometer is de onafhankelijke en structurele onderzoeksmonitor van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als hét naslagwerk en de nieuwsbron voor zzp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en andere zzp-marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door haar partners.

Bekijk alle artikelen van ZZP Barometer →
Coolblue - ZZP Barometer

Op de hoogte blijven?

Ontvang iedere week de laatste feiten, cijfers, expertartikelen en downloads – speciaal voor jou geselecteerd door ZZP Barometer:

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, overeenkomsten, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Aankomende events

Er zijn geen naderende evenementen.

Bekijk de volledige agenda →