“Als zzp’er werk je vaak alleen en komt het toch echt op jou aan”

Opleidingen & ontwikkeling
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Boek interview: “Als zzp’er werk je vaak alleen en komt het toch echt op jou aan” | ZZP Barometer

Interview met Sentini Grunberg over ‘Joyful ondernemen’

De afgelopen jaren is Sentini Grunberg zich steeds meer gaan focussen op het geven van trainingen over netwerken, acquisitie en personal branding. Met haar nieuwe boek ‘Joyful ondernemen’ wil Sentini haar jarenlange successen, ervaring en enthousiasme met jou als zzp’er, (beginnende) ondernemer delen.

Van ondernemen een positieve, avontuurlijke reis maken. Dat is de missie van Sentini Gunberg. Zij neemt je, in haar boek, mee in haar eigen ondernemersreis en de vier stappen die zij gebruikt om ‘joyful’ te ondernemen: dromen, ontwikkelen, communiceren en sprankelen.

Sentini richtte in 2008 als 19-jarige haar eerste onderneming op ‘InMovement’. Een bedrijf waarmee ze dansworkshops voor kinderen organiseerde en trainingen aan bedrijven gaf op het gebied van vitaliteit en wellness. Inmiddels heeft Sentini zich ontwikkeld als een veelzijdige businessvrouw en is ze zich de afgelopen jaren steeds meer gaan focussen op het geven van trainingen over netwerken, acquisitie en personal branding. Voor haar online YouTube-programma Behind The Mind interviewt ze ondernemers van Amsterdam tot Silicon Valley.

Nu is daar haar boek “Joyful ondernemen”, een boek voor ambitieuze zzp’ers en (startende) ondernemers. Ondernemers die grote doelen voor ogen hebben en daardoor soms maar moeilijk in het moment kunnen genieten van het proces. Met het boek wil Sentinti graag laten zien dat ondernemen voor iedereen is die wil ondernemen of ondernemend wil zijn. “De zonen en dochters van de beroepsbevolking; ondernemers, managers en iedereen die een boost kan gebruiken,” aldus Sentini.

Om Sentini Grunberg als ondernemer iets beter te leren kennen, haar beweegredenen te doorgronden en te ontdekken wat haar missie is, een interview met haar

1. Hoe en waarom ben je ondernemer geworden?

Inmiddels ben ik ruim 11 jaar geleden begonnen met ondernemen. Ik startte met ondernemen op mijn 19e tijdens mijn studie medische biologie aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Mijn eerste onderneming was een Hiphop dansschool DanceFlava. Ik had in de jaren ervoor, naast mijn middelbare school, namelijk professioneel gedanst als hiphop danseres en cheerleader. Dansen was mijn passie en ik zag het als een mooi middel om jongeren van de straat te houden en hen te inspireren om meer uit zichzelf te halen.

Na twee jaar verkocht ik mijn dansschool en begon ik met een tweede onderneming ‘InMovement’ wat zich richtte op dansworkshops in het basis- en middelbaar onderwijs en uiteindelijk wellness workshops en events voor corporates. Ik vond zowel mijn intellectuele ontwikkeling als mijn creatieve pad belangrijk en ben ondernemer geworden omdat ik in het ondernemerschap mijn volledige creativiteit kwijt kon en nog steeds kan. Als ondernemer geloof ik dat je de vrijheid hebt om je eigen koers te bepalen. Daarbij hoort ook nieuwe kansen ontdekken. Momenteel heb ik een PR bureau en zijn we gespecialiseerd in videomarketing en social media strategy. Ondernemers helpen om te excelleren.

2. Wat doe je precies? En wat is je missie?

Mijn missie is om ondernemers te helpen hun volledig potentieel te benutten en te excelleren. Praktisch gezien betekent het dat jij de activiteiten doet die winstgevend zijn voor je onderneming én waar je voldoening van krijgt.

3. Hoe ben je op de titel van jouw boek gekomen?

De titel ‘Joyful ondernemen’ is geopperd door mijn business mentor Murat Kiran. Ik kwam net terug van een ‘werkvakantie’ in Los Angeles en toen ik hem kort daarna sprak vond hij dat ik er erg joyful uitzag en dat ik überhaupt veel energie uitstraalde. Ik wilde al een tijdje een boek schrijven en na een decennia ondernemen vond ik het ook wel een mooi moment, dus ik dacht waarom niet. Gelukkig was de uitgever, Amsterdam University Press, het ook eens met de titel. Dat was wel zo fijn.

4. Wat wil je bij de zzp’er bereiken met dit boek?

Joyful ondernemen bestaat uit 4 stappen: dromen, ontwikkelen, communiceren en sprankelen. De zzp’ers die dit boek lezen wil ik een hart onder de riem steken. Ondernemen is ‘Joyful’ als je zowel de hoogte- als de dieptepunten omarmt en er betekenis uit haalt. Want zowel de positieve als de negatieve ervaringen helpen je om te groeien niet alleen als ondernemer maar ook als persoon.

5. Door wie ben je geïnspireerd bij het schrijven van jouw boek?

Regelmatig spreek ik op events bij grote organisaties en op ondernemersevents over succesvol netwerken. Men vroeg mij na mijn presentaties vaak naar de uiteenlopende wegen die ik heb bewandelt als ondernemer. Dus de ondernemers die ik ontmoet heb door de jaren heen op mijn seminars inspireerden me. Maar ook ondernemers die ik heb geinterviewd voor mijn online programma Behind The Mind: denk aan Philip Hess (optichter Senz Umbrellas), Ilco van der Linde (oprichter bevrijdingspop en Dance4Life) en Ariane Inden (ariane inden cosmetics). Zij worden ook vermeld in het boek. Ik heb veel inspiratie kunnen halen uit Nederlandse en internationale ondernemers en dit naast mijn persoonijke anekdotes verwerkt.

6. Wanneer is jouw boek succesvol?

Het boek is geschreven voor zzp’ers en ondernemers. Ik heb het boek open en begrijpbaar geschreven zodat ook de ‘next generation of entrepreneurs’ dit boek kunnen lezen. Joyful ondernemen is in mijn ogen succesvol als het in het middelbaar en hoger onderwijs het go-to ondernemersboek is voor jongeren die willen gaan ondernemen. De zzp’ers en ondernemers van de toekomst.

7. Wat is jouw favoriete (ondernemers)boek? En waarom?

Ik heb een hele lijst favoriete boeken, maar het boek dat ikzelf meerdere keren gelezen heb is het boek de Alchemist van Paolo Coelho. Het is een fictief boek met een krachtige boodschap over persoonlijke ontwikkeling, het volgen van je hart en moed hebben.

8. Tot slot… wat is jouw belangrijkste tip voor de zzp’er?

Mijn belangrijkste tip voor zzp’ers is volg je hart en doe hetgeen wat jouw energie en voldoening geeft. Vooral als zzp’er werk je vaak alleen, wellicht heb je af en toe samenwerkingen met anderen, maar het komt toch echt op jou aan. Als jij goed in je vel zit dan straal je dat uit. Zorg goed voor jezelf!

ZZP Barometer

ZZP Barometer is de onafhankelijke en structurele onderzoeksmonitor van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als hét naslagwerk en de nieuwsbron voor zzp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en andere zzp-marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door haar partners.

Bekijk alle artikelen van ZZP Barometer →

Aanbevolen

Ben jij als zzp’er te veel gefocust op je doelen? | ZZP Barometer
Ben jij als zzp’er te veel gefocust op je doelen?
Groei
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
3 tips van een succesvolle ondernemer
Opdrachten & tarieven
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares

Populaire artikelen

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Aankomende events

Er zijn geen naderende evenementen.

Bekijk de volledige agenda →

Recent onderzoek

Ruim helft jongeren wil eigen onderneming starten
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Meer flexcontracten met zekerheid, maar ook meer zzp’ers
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Driekwart Nederlanders gebruikt werklaptop privé 
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Bekijk alle onderzoeken →