De techniek achter een animatie

De techniek achter een animatievideo | ZZP Barometer

Van illustratie naar bewegend beeld

Animaties zijn er in allerlei soorten en maten. De meest gebruikte methodes zijn 2D en 3D computeranimaties maar ook worden er animaties gemaakt van klei- of handtekeningen op basis van een fotoserie. Er is één ding wat ze allemaal gemeen hebben. Het maken van een animatie is een tijdsintensief proces. Vandaar dat mensen soms nogal schrikken van de prijs van een animatievideo. Maar wat maakt het maken van een animatievideo nou zo complex? Om dit te begrijpen moet je wat meer weten over de techniek van animeren.

Wat is animatie?

Animatie is niks anders dan een serie snel opeenvolgende beelden die samen de illusie geven van bewegend beeld. Elk losstaand beeld wordt ook wel een frame genoemd. Hoe meer frames per seconden, hoe soepeler de bewegingen verlopen. Wij gebruiken meestal 25 frames per seconde. Bij een traditionele animatie werd elk frame nog apart uitgetekend. Daarom duurde het tekenen van een Disneyfilm soms jaren.

Animatie maken met behulp van computer

Bij computeranimatie helpt het softwareprogramma je hier een handje bij.  Bij een vaste beweging van punt A naar punt B vult de software de tussenliggende frames zelf in. De transactie van een beweging vindt altijd plaats tussen twee punten welke worden geplaatst op een tijdlijn. Dit noemen we keyframes. Hoe complexer de animatie, hoe meer keyframes er vaak op een tijdlijn van een animatieproject terecht komen. Hoe dit werkt zie je hieronder:

De techniek achter een animatievideo | ZZP Barometer

Omzet verdubbelen als zzp'er? Download deze gratis videocursus

50 dagen lang hebben wij nieuwe tips, trucs, interviews en succesverhalen die jou inspireren en (nog) succesvol(ler) maken. Onze experts geven jou adviezen die jouw omzet als zzp’er kunnen verdubbelen.

Meer info

Wat zijn keyframes?

Hoe meer ruimte tussen 2 keyframes, hoe langer de beweging duurt. Bewegingen soepel en mooi laten verlopen vraagt om veel aandacht en ervaring. Daarnaast zijn deze bewegingen nog te finetunen door de waarden van elke keyframe aan te passen, bijvoorbeeld begin- en eindsnelheid aan te passen. De meeste bewegingen hebben namelijk geen constante snelheid: de snelheid neemt toe of neemt juist af. Elke beweging kan worden gekeyframed. Denk bijvoorbeeld aan transparantie, rotatie of kleurtransformatie. Een animatie wordt pas echt interessant wanneer er genoeg gebeurt met de juiste timing en snelheid. Een goed eindresultaat vraagt dus om heel veel finetuning.

Zelf animeren

Het aanleren van animatiesoftware is niet makkelijk. Gelukkig staat het internet vol met instructievideo’s om je de basisprincipes van animeren aan te leren. Er zijn verschillende aanbieders van animatiesoftware, waaronder Adobe CC die ook Photoshop hebben bedacht. De meeste software is gratis uit te proberen.

Schakel een animatiebureau in

Zoek je een animatie voor je bedrijf? Dan is het aan te raden hier een animatiebureau voor in te schakelen. Zij kennen de techniek achter het animeren en hebben vaak jaren ervaring voor wat nodig is voor een goede animatie. Zo helpen zij jou bij het maken van een goed videoscript. En nog belangrijker: ze weten wat je wel of juist niet moet vertellen in je bedrijfsanimatie om zo je boodschap razendsnel over te brengen bij je doelgroep.

Bas van Maanen

Bas van Maanen is een groot animatieliefhebber en heeft ruime ervaring in het maken van explainervideo’s voor bedrijven in alle sectoren. Dit doet hij vanuit zijn eigen onderneming; Explainit. De op maat gemaakte animatievideo’s zorgen ervoor dat uw boodschap duidelijk en helder overkomt bij uw doelgroep.

 

 

Bekijk alle artikelen van Bas van Maanen →
Coolblue - ZZP Barometer

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Aankomende events

Er zijn geen naderende evenementen.

Bekijk de volledige agenda →