Onderzoek: Helft zzp’ers wil netwerken op flexwerklocatie

Flexwerkplekken
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares

Snel internet meest belangrijk voor zzp’ers

HOOFDDORP – Bijna de helft van de zzp’ers kiest voor een flexwerklocatie om daar branchegenoten te kunnen ontmoeten. Vooral voor zzp’ers die net gestart zijn, blijkt de mogelijkheid om te netwerken een motivatie om voor een flexwerklocatie te kiezen. Dat blijkt uit onderzoek van ZZP Barometer onder 1.656 zzp’ers in opdracht van HNK.

46 procent van de zzp’ers kiest voor een flexwerkplek om hier branchegenoten te kunnen ontmoeten. Voornamelijk zzp’ers die minder dan 2 jaar actief zijn, kiezen om deze reden voor een flexwerklocatie. Verder zegt bijna een derde van de zzp’ers graag op een flexwerklocatie te werken omdat zij hier productiever zijn. Ook geeft 22 procent aan hier rustiger te kunnen werken.

Remco Boelens, directeur HNK, herkent deze trend. “Zzp’ers willen steeds vaker efficiënt zaken doen door in een inspirerende, professionele omgeving met gelijk gestemden kantoor te houden en meteen onderdeel uit te maken van de community. Zodoende haal je meer uit de (flex)werkplek, doe je makkelijk onderling zaken en bouw je automatisch aan je eigen naamsbekendheid binnen deze community of netwerkomgeving,” aldus Boelens.

Goed(koop) internet

Maar liefst 93 procent van de zzp’ers vindt dat er op zijn werkplek een goede en snelle internetverbinding moet zijn. Ook een goede catering wordt door ruim de helft van de zzp’ers belangrijk gevonden. Ondanks dat snel internet belangrijk is voor zzp’ers, zijn zij niet bereid veel voor deze faciliteit te betalen. Zzp’ers die snel internet belangrijk vinden willen gemiddeld 56 euro per maand betalen om te kunnen werken op een flexwerklocatie. Secretaressediensten wordt door slechts 5 procent van de zzp’ers belangrijk gevonden bij een flexwerklocatie. Deze groep is echter wel bereid het meeste te betalen voor een flexwerkplek, namelijk 91 euro per maand.

Zzp’er werkt één werkdag per week buitenshuis

49 procent van de zzp’ers werkt meer dan 5 uur per week op een flexwerkplek of in een horecagelegenheid. De helft van deze groep werkt zelfs meer dan 15 uur per week op een dergelijke locatie. Gemiddeld genomen zijn zzp’ers per week 8 uur werkzaam op een flexwerklocatie.

Over het onderzoek

De resultaten zijn tot stand gekomen op basis van een online enquête onder een representatieve steekproef van 1.656 zzp’ers in Nederland en zijn bedoeld om meer informatie, kennis en transparantie te brengen voor en over de meer dan 1 miljoen zzp’ers die Nederland kent (KvK, mei 2017).

De onderzoeksresultaten zijn verwerkt in een infographic.

(download PNG-versie)

ZZP Barometer

ZZP Barometer is de onafhankelijke en structurele onderzoeksmonitor van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als hét naslagwerk en de nieuwsbron voor zzp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en andere zzp-marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door haar partners.

Bekijk alle artikelen van ZZP Barometer →

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Aankomende events

Er zijn geen naderende evenementen.

Bekijk de volledige agenda →

Recent onderzoek

Ruim helft jongeren wil eigen onderneming starten
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Meer flexcontracten met zekerheid, maar ook meer zzp’ers
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Driekwart Nederlanders gebruikt werklaptop privé 
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Bekijk alle onderzoeken →