Wat kost een flexwerkplek of kantoor voor jou als zzp’er?

Avatar foto Flexwerkplekken
Page 1 Created with Sketch.
42 Shares

Overzicht van facetten die de kosten van een flexwerkplek of kantoor beïnvloeden

Als zzp’er heb je zelf de vrijheid om te kiezen waar je wil werken. Thuiswerken of op kantoor bij de opdrachtgever werken is een optie, maar je hebt ook talloze flexwerkplekken waar je in contact kan komen met collega-ondernemers. Overweeg jij als zzp’er de laatste optie? Wij hebben voor jou alle facetten op een rij gezet die van invloed zijn op de kosten van een flexwerkplek.

1. Locatie

De locatie heeft als eerste invloed op de kosten van de werkplek. De kosten zullen hoger liggen wanneer je in hartje Amsterdam wil huren of net even daarbuiten, bijvoorbeeld in Abcoude. Dit heeft alles te maken met de grondprijs, locatie en bereikbaarheid. Zo huur je een kantoorkamer in hartje Amsterdam voor €1350,- per maand en in Abcoude voor €320,- per maand. Vraag jezelf dus af waar jij als zzp’er wil (flex)werken. Voor de bereikbaarheid en parkeergelegenheid is het vaak slim om niet in het centrum van een drukbezochte stad te zitten met jouw bedrijf.

2. Flex of vast

Wil jij een werkplek vast of op flexibele wijze huren? Er is namelijk onderscheid tussen flexwerkplekken en vaste werkplekken. Flexwerkplekken zijn flexibele werkplekken die per dag door iemand anders bezet kunnen worden. Vaste werkplekken zijn veelal kantoren die je voor een langere periode huurt, bijvoorbeeld voor een halfjaar. Besluit je een middag ergens anders te gaan werken, dan is een flexwerkplek een goede optie. Heb je een langdurig project en zoek je een werkplek waar je voor een langere tijd kunt werken? Kies dan voor een vaste kantoorkamer. Vaak kun je kantoorkamers per maand huren. Flexwerkplekken huur je per uur of met een (toegangs)abonnement. Zo heb je al flexwerkplekken vanaf €2,75 per uur. Vaste kantoorkamers huur je veelal per maand. Dit kost gemiddeld €600,- per maand. Het voordeel van een flexwerkplek bij een grotere partij met meerdere kantoren, zoals HNK, is dat je toegang krijgt tot al hun gebouwen. Daardoor ben je nóg flexibeler.

3. Grootte van de werkplek

Er zijn verschillende soorten en maten werkplekken. Vraag jezelf af of je zakelijke contacten wil verwelkomen in je kantoor, of dat je trainingen of workshops wil geven aan klanten. De keuze voor het type kantoor hangt dus af van jouw werkactiviteiten. Ook de grootte van de werkplek heeft invloed op de kosten.

4. Aanvullende faciliteiten

Op veel werkplekken is Wifi gratis beschikbaar. Houd toch rekening mee dat dit niet overal het geval is. Ook betaal je extra voor een vaste telefoonverbinding, extra bureau of kast. En natuurlijk die koppen koffie, die je ’s ochtends nodig hebt om wakker te worden. Of een vergaderruimte voor een brainstorm of klantmeeting. Vraag jezelf dus af wat jouw wensen zijn met betrekking tot een flexwerkplek. Mocht je veel zakelijke contacten ontvangen, overweeg dan een werkplek waar de gasten door een receptie worden verwelkomd. Zij zullen jouw gasten op een representatieve manier ontvangen. Houd hier rekening met eventuele extra kosten. Daarnaast moet je rekening houden met parkeerplaatsen. Sommige werkplekaanbieders hebben eigen parkeerplaatsen. Bij de één betaal je voor een parkeerplaats, bij de ander is het gratis of inclusief. Het komt bovendien voor dat werkplekaanbieders geen parkeerplaatsen beschikbaar hebben. Je moet dan elders in de omgeving je auto kwijt.

5. Vergaderen

Hoe zit dat met vergaderingen? Want ook vergaderzalen bepalen en beïnvloeden de kosten. Vergaderzalen zijn namelijk speciaal ingericht met bijvoorbeeld audiovisuele apparatuur en meubilair. Zo’n zaal is natuurlijk groter dan een individuele werkplek door de capaciteit die de kamer biedt. Vraag de kosten per uur hiervoor op, want dat kan nog weleens flink in de papieren lopen.

6. Eten en drinken

Omdat je als zzp’er al snel meer dan drie uur op een werkplek werkt, is catering gewenst. Bij veel werkplekaanbieders kun je tegen een meerprijs lunchen. Koffie en thee is soms gratis, omdat het bij de huurprijs van de werkplek inbegrepen zit. Het hangt dus van jouw wensen af. Neem je lunch van huis mee? Of maak je gebruik van de lokale catering? De kwaliteit van jouw dagelijkse kop koffie en de lunch is dan niet onbelangrijk.

Nieuwsgierig naar jouw mogelijk volgende werkplek? Bekijk alle locaties, werkplekken en diensten die HNK je biedt.

Avatar foto
ZZP Barometer

ZZP Barometer is de informatiebron voor jou als zzp’er, opdrachtgever of intermediair met het laatste zzp nieuws, onderzoek en de beste tips.

Bekijk alle artikelen van ZZP Barometer →

Populaire artikelen

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Aankomende events

Er zijn geen naderende evenementen.

Bekijk de volledige agenda →

Recent onderzoek

Ruim helft jongeren wil eigen onderneming starten
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
106 Shares
Meer flexcontracten met zekerheid, maar ook meer zzp’ers
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Driekwart Nederlanders gebruikt werklaptop privé 
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Bekijk alle onderzoeken →