Wanneer heb je recht op zelfstandigenaftrek?

ZZP Barometer | Knab zelfstandigenaftrek

Zo profiteer je van fiscaal voordeel als ondernemer

Ondernemen is al duur genoeg, dus elk voordeel is mooi meegenomen. Vooral als het om een fiscaal voordeel gaat. Als zzp’er heb je recht op bepaalde aftrekposten, zoals de zelfstandigenaftrek. Maar dan moet je wel aan bepaalde voorwaarden voldoen. Wij vertellen je graag welke dit precies zijn.

Ook de overheid vindt gelukkig dat je als zzp’er wel wat meevallers kunt gebruiken. Daarom geniet je als eigenaar van je eigen bedrijf van bepaalde fiscale voordelen. Zo heb je verschillende aftrekposten die je kunt gebruiken: bedragen die je van je bruto jaarinkomen mag aftrekken, waardoor je onderaan de streep minder belasting hoeft te betalen. De zelfstandigenaftrek is hier een van.

Zelfstandigenaftrek: zo werkt dat

Klinkt interessant, maar wat is het nou precies en – belangrijker nog – hoe maak je er gebruik van? Zelfstandigenaftrek houdt in dat jij als ondernemer jaarlijks een bepaald bedrag mag aftrekken van je belastbaar inkomen. Dit is een wettelijk vastgesteld bedrag. In 2017 en 2018 mag je ieder jaar € 7.280 opgeven als aftrekpost. Dat scheelt dus behoorlijk.

Maar let op: je mag dit bedrag alleen aftrekken van de winst die je dat jaar hebt gemaakt. Heb je dit jaar minder dan € 7.280 winst gemaakt? Dan mag je het bedrag verrekenen bij de belastingaangifte in de komende negen jaar.

Hoe vraag je hem aan?

Heel simpel: je vult de zelfstandigenaftrek als aftrekpost in tijdens je belastingaangifte. Maar, dan moet je wel aan bepaalde voorwaarden voldoen:

  • Je bent ondernemer voor de Belastingdienst Om te bepalen of jij voldoet aan de eisen die de Belastingdienst stelt aan ondernemers, vul je een vragenlijst in van twintig vragen. Die vragen gaan bijvoorbeeld over jouw ondernemersrisico, continuïteit en zelfstandigheid.
  • Je voldoet aan het urencriterium De Belastingdienst heeft besloten dat je jaarlijks minimaal 1225 uur aan je eigen bedrijf moet werken. Je moet dus echt volledig ondernemer zijn en niet slechts een bedrijfje naast je parttime baan hebben. Het maakt trouwens niet uit wanneer je start, ook als je je bedrijf pas halverwege het jaar begonnen bent, moet je aan het urencriterium voldoen.
  • Je hebt de AOW-leeftijd nog niet bereikt aan het begin van het kalenderjaar Deze eis spreekt voor zich, maar wel geldt: als je gedurende het kalenderjaar de AOW-leeftijd bereikt, dan heb je recht op 50% van de zelfstandigenaftrek.

Meer aftrekposten voor ondernemers

Overigens hanteert de Belastingdienst meer regelingen waar je als ondernemer gebruik van kunt maken, zoals de startersaftrek en MKB-winstvrijstelling. Check ook eens of jij recht hebt op deze aftrekposten. Dat kan je een hoop geld schelen.

Knab Zakelijk
Partner van ZZP Barometer

Knab streeft naar een gezonde financiële wereld. In die wereld verkoopt de bank niet alleen producten, maar biedt inzicht in je geldzaken. Zodat jij betere beslissingen over je geld kunt nemen. Knab heeft speciaal voor zzp’ers een voordelige zakelijke rekening ontwikkeld. Alles wat je nodig hebt om je bankzaken goed te regelen, zonder poespas. Voor een vast, laag bedrag per maand. Eindelijk een bank in jouw voordeel. Knab is kennispartner van de ZZP Barometer.

Bekijk alle artikelen van Knab Zakelijk →
Knab- ZZP Barometer

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, overeenkomsten, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Aankomende events

  • Sales by Jochum Jarigsma
    17 november 2018  Van der Valk Hotel Oostzaan - Amsterdam, Westeinde, Verlengde Stellingweg 1, 1511 MA Oostzaan, Nederland

Bekijk de volledige agenda →