Zzp’ers: ultiem flexibel

Inkomen & risico
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
ZZP Barometer | Centraal Beheer

De gevolgen van de flexibiliteit van zzp’ers

Zzp’ers zijn er in alle soorten en maten. Er zijn er die lange tijd op een en hetzelfde kantoor werken, zoals interim-managers en IT-consultants. Er zijn er ook die elk uur een andere klant behandelen, zoals kappers en glazenwassers. Maar ze hebben één ding gemeen: ze bepalen zelf hun werktijden. Hoe flexibel zijn al die zzp’ers precies?

Toen je zelfstandig ondernemer werd, was dat het mooiste: dat je zelf je tijd kon indelen. Uitslapen? De kinderen naar school brengen? Zomaar samen uitgebreid koken? Een dagje als vrijwilliger werken? Dat kan ineens, zonder dat je met je baas of een HR-manager hoeft te overleggen. Als zzp’er houd je natuurlijk wel een urenadministratie bij, maar ook dat doe je voor jezelf – en voor de fiscale voordelen die de Belastingdienst je als zzp’er biedt. Niet omdat het moet van meneer of mevrouw de directeur.

Omzet verdubbelen als zzp'er? Download deze gratis videocursus

50 dagen lang hebben wij nieuwe tips, trucs, interviews en succesverhalen die jou inspireren en (nog) succesvol(ler) maken. Onze experts geven jou adviezen die jouw omzet als zzp’er kunnen verdubbelen.

Meer info

Maximaal flexibel: daarom ben je zzp’er

Je bent niet de enige die geniet van die flexibiliteit. Uit onderzoek blijkt dat het zelf bepalen van de eigen werktijden een van de grootste geneugten van het zelfstandig ondernemerschap is. Een meerderheid (60%) van de zzp’ers is zelfs met een eigen bedrijf begonnen, zodat ze zelf kunnen bepalen wanneer en hoeveel uur ze werken. Maar wat zijn de gevolgen van al die flexibiliteit?

1. Je werkt geregeld ’s avonds, en soms zelfs ook ’s nachts

Je bent zzp’er, dus werk je niet van 9.00 tot 17.00 uur. Integendeel: uit de Zelfstandigen Enquête Arbeid, van onderzoeksinstelling TNO blijkt dat 85,5% van de zzp’ers weleens ’s avonds werkt. Bijna de helft (45,5%) werkt zelfs regelmatig ’s avonds en een kwart werkt ook wel eens ’s nachts door.

Tip!
Wist je dat genoeg slaap belangrijk is voor je productiviteit? Werk je vaak tot laat door? Plan dan extra rustdagen in of boek een vakantie.

2. Je werkt ook weleens in het weekend

Ook plak je geregeld een stukje van je weekend aan je werkweek vast. Bijna 9 op de 10 (88,5%) zzp’ers werkt weleens op zaterdag, en bijna de helft (45,7%) doet dat zelfs regelmatig. Zondag is dan weer een minder populaire werkdag. Toch werkt ook tweederde (67,7%) van de zzp’ers weleens op zondag. Je bent dus zeker niet alleen als je eens een nachtje doorhaalt om een deadline te halen, of de voetbalwedstrijd van je zoon mist omdat je in het weekend nog iets af moet maken.

Tip!
Werken op onorthodoxe tijden kan erg eenzaam voelen. Zoek elkaar daarom op, bijvoorbeeld in een koffiegelegenheid of op een flexwerkplek. Samenwerken kan namelijk veel leuker en inspirerender zijn.

Omzet verdubbelen als zzp'er? Download deze gratis videocursus

50 dagen lang hebben wij nieuwe tips, trucs, interviews en succesverhalen die jou inspireren en (nog) succesvol(ler) maken. Onze experts geven jou adviezen die jouw omzet als zzp’er kunnen verdubbelen.

Meer info

3. Je bent op zoek naar een gezonde balans tussen werk en privé

Aan al die flexibiliteit zit ook een schaduwkant. Als je je werk mee naar huis neemt, dan kan je privéleven daaronder lijden. Een klein deel van de zzp’ers (17,3%) zegt zelfstandige te zijn geworden om werk en privé beter te kunnen combineren. Tegelijk geeft een meerderheid (60%) toe dat familie- en gezinsactiviteiten worden verwaarloosd vanwege het werk. En dat is opvallend: je geliefde of je gezin hoeft natuurlijk niet te lijden onder jouw zzp-praktijk. In hetzelfde onderzoek geeft namelijk 65% van de zzp’ers aan vrij te kunnen nemen wanneer ze willen. Hoewel de meeste zzp’ers dus wel vrij kúnnen nemen wanneer ze willen, doen de meesten dat niet wanneer dat misschien beter zou zijn. Een gezonde werk-privébalans is dus niet alleen voor werknemers in loondienst een puzzel – ook veel flexibele zelfstandigen hebben daar moeite mee.

Tip!
Denk niet dat je de enige bent die moeite heeft met het indelen van je dag. Je hebt een heel leven om te leren je eigen manier van werken te ontdekken. Maak gebruik van de levenslessen van anderen.

4. Dikke kans dat jij een ideale mantelzorger bent

Zzp’ers werken en leven flexibel. Maar wist je dat veel zzp’ers dan ook mantelzorger zijn? Volgens recente cijfers van ZZP Nederland gaat het om 1 op de 5 zzp’ers. Vrouwelijke zzp’ers (30%) zijn net iets vaker mantelzorger dan de mannelijke zelfstandigen (15%). Als eigen baas zijn zorgtaken en werkuren ogenschijnlijk beter op elkaar af te stemmen. Maar het is verstandig om er tegelijk rekening mee te houden dat je als zelfstandige geen zorgverlof krijgt. Ook word je niet doorbetaald als je te veel zorgtaken op je neemt. Veel zelfstandigen die ook mantelzorger zijn, komen in de problemen met tijd en inkomen. Dat merkt je gezin al vrij snel – je kunt namelijk niet én overdag op de kinderen passen, én in het weekend met alles meedoen, én een fulltime inkomen verdienen.

Tip!
Maak je werk en werktijden inzichtelijk voor je omgeving, voor je familie bijvoorbeeld. Help ze zo beter te begrijpen waarom jij niet vrij bent, op tijden dat dat voor hen volkomen normaal is, zoals ’s avonds en in het weekend.

Bonustip: Kies een zorgverzekering die het beste bij jouw flexibiliteit past!
Niet alleen zzp’ers wennen nog aan de mogelijkheden die een flexibel leven biedt. Ook veel bedrijven en diensten zijn nog niet afgestemd op de flexibelere werktijden van zzp’ers. Gelukkig zijn er steeds meer dienstverleners die hun pakket afstemmen op de wensen van zzp’ers. Neem bijvoorbeeld de zorgverzekeringen van ons zusterbedrijf Zilveren Kruis. Lees hier hoe Zilveren Kruis jou helpt een balans te vinden als mantelzorger. En lees hier over de aantrekkelijke aanvullende zorgverzekeringspakketten van Zilveren Kruis.

Centraal Beheer
Partner van ZZP Barometer

Speciaal voor (zelfstandig) ondernemers hebben we het Bedrijfsverzekeringen Pakket. Schadeverzekeringen waarmee je de belangrijkste risico’s van jou en jouw bedrijf in één keer online goed regelt. Natuurlijk bepaal je zelf welke risico’s je af wilt dekken. Bekijk de meest gekozen schadeverzekeringen voor zzp’ers

Bekijk alle artikelen van Centraal Beheer →

Populaire artikelen

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Recent onderzoek

Ruim helft jongeren wil eigen onderneming starten
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Meer flexcontracten met zekerheid, maar ook meer zzp’ers
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Driekwart Nederlanders gebruikt werklaptop privé 
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Bekijk alle onderzoeken →