Teksten schrijven voor video’s: bepaal je belangrijkste boodschap

Avatar foto Tips, trucs & checklists
Page 1 Created with Sketch.
4 Shares
ZZP Barometer | Boodschap met video

Hoe kun je met een video een boodschap overbrengen?

Vlogs, webinars, screencasts, explanimations. Allemaal vormen van onlinevideo’s die één ding gemeen hebben: ze hebben een boodschap. Elke video begint met het bedenken van een verhaal. Een verhaal brengt structuur in wat je wil vertellen. Het zorgt ervoor dat je moet nadenken over wat je als eerste en als laatste wil vertellen en welke voorbeelden je er tussenin wilt laten zien.

Er is een aantal aspecten waar je op moet letten bij het schrijven van een tekst voor een video. Als je goed op al deze aspecten let, bereik je het maximale resultaat met jouw video en zorg je ervoor dat de gewenste boodschap overkomt:

Wat is je boodschap?

Geen enkel verhaal kan zonder boodschap. Die boodschap moet de kijker:
• informeren: hij leert iets wat hij nog niet wist;
• instrueren: zo doe je dat;
• activeren: hij gaat iets doen, je product bestellen bijvoorbeeld;
• overtuigen: daarom doen wij dat.

Neem de tijd

Ik kan je verklappen dat teksten schrijven voor filmpjes veel tijd kost. Heel veel tijd. Zo schreef ik voor een bedrijf mee aan video’s die uitleggen wat een woekerpolis is en hoe je ervan af kunt komen. Omdat mijn talent voor cijfers en geld vrijwel non-existent is, moest ik dus flink bijscholen. En dan nóg bleek ik het niet altijd te snappen en moest er weer een nieuwe versie van de tekst komen, en nog een… Het resultaat bleef gelukkig niet onopgemerkt. De Consumentenbond gebruikte de video om gedupeerden het probleem duidelijk te maken.

Bedenk: wie is je publiek?

Voordat je begint met filmen of schrijven moet je eerst bedenken voor wíe je je filmpje maakt. Heeft je publiek al bepaalde voorkennis of is je verhaal compleet nieuw? Is het een jong publiek of ouder? Dit bepaalt hoe je je verhaal opzet. Of je meer of minder moet uitleggen. Of je snel kunt schakelen of dat je de tijd moet nemen om dingen uit te leggen.

Welk probleem los je op?

Omschrijf kort en krachtig je kernboodschap. Bijvoorbeeld het grootste voordeel van jouw product of dienst. Wist de kijker nog niet dat hij een oplossing nodig had? Begin dan met een bondige uitleg van het probleem: ‘Met een woekerpolis kun je straks je huis niet meer afbetalen.’ Of combineer een probleem met een oplossing. Bijvoorbeeld – als je ontspanningsmassages biedt: ‘Binnen 1 uur af van je werkstress.’

Welke waarde voeg je toe?

Een belangrijk onderdeel van je werk als zzp’er is, of je het nu wilt of niet, anderen duidelijk maken wat je toegevoegde waarde is. Wat kun jij bijvoorbeeld sneller, goedkoper of beter dan een ander? Hoe maak jij het leven van je klant aangenamer?

Hou het kort!

Zodra je dat duidelijk hebt, moet je bepalen wat je belangrijkste pluspunt is, want kijkers hebben maar weinig geduld. 1 minuut film vinden de meesten echt wel genoeg. Dat komt overeen met zo’n 120 tot – als je snel spreekt – 150 woorden.

Ahem. Mijn beste advies geef ik graag weg aan mensen die dat inderdaad lukt. Mij lukt het namelijk lang niet altijd. Zo is mijn video waarin ik uitleg hoe je een persbericht schrijft maar liefst 18 minuten lang. Poeh! Maar daarvan was ook de bedoeling dat cursisten op één plek alles konden vinden om zelf een persbericht te schrijven. Een soort minicollege dus. Mijn voornemen is om, ooit, de verschillende onderdelen nog in deelvideo’s op te knippen. Dat kan natuurlijk ook.

Tot slot: actie!

Wat wil je dat de kijker gaat doen na het bekijken van de video? Je kunt een linkje laten zien waar je product te krijgen is: ‘Ontwoeker jezelf, koop het stappenplan!’ Of, zoals in het voorbeeld van de cursus: ‘Schrijf je nu in!’ Dat is in marketingtermen de call-to-action en daarmee bied je je kijker een ‘handelingsperspectief’ waarmee ze jouw enthousiaste boodschap meteen in daden kunnen omzetten.

Avatar foto
Eugène van Haaren

Eugène van Haaren is webredacteur, schrijftrainer en woordvinder. Hij helpt maatschappelijke organisaties, overheden en bedrijven heldere woorden te vinden voor hun verhaal. Eugène geeft schrijftrainingen zoals B1-schrijven, vooral voor overheden. B1 staat voor het taalniveau dat de meeste Nederlanders beheersen.

Bekijk alle artikelen van Eugène van Haaren →

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Aankomende events

Er zijn geen naderende evenementen.

Bekijk de volledige agenda →

Recent onderzoek

Ruim helft jongeren wil eigen onderneming starten
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
106 Shares
Meer flexcontracten met zekerheid, maar ook meer zzp’ers
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Driekwart Nederlanders gebruikt werklaptop privé 
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Bekijk alle onderzoeken →