Zo haal jij vroegtijdig je jaardoelen

Avatar foto Tips, trucs & checklists
Page 1 Created with Sketch.
17 Shares
ZZP Barometer | Kwartaaldoelen

Bekijk hoe de zaken ervoor staan

Het eerste kwartaal loopt ten einde. Die eerste maanden vlogen voorbij – zoals elk jaar. Merels bouwen hun nestjes, de dagen worden langer en de zon veroorzaakt lentekriebels. Fijn, die lente. Maar voordat je je al op terrasjes waant en je zomeroutfit uit de kast trekt… Heeft dit kwartaal je eigenlijk wel voldoende opgeleverd?

Reflectietijd

Veel bedrijven komen na de Kerstvakantie iets trager op gang. Voor zelfstandigen kan dit resulteren in tijdelijk minder opdrachten. Vaak zie je dat aan het einde van het eerste kwartaal niet alle doelen zijn uitgevoerd. Daarom is juist nu het ideale moment om te reflecteren en bij te sturen. Je hebt namelijk nog drie kwartalen over om alles goed te maken wat je in het eerste kwartaal liet liggen. Reflecteer in ieder geval op de volgende drie zaken:

1. Hoe zit het met de omzet?

Is wat je het eerste kwartaal aan omzet draaide in lijn met je omzetdoel voor dit jaar? En welke opdrachten heb je nog voor de komende maanden? Als de omzet tegenviel en je hebt nog weinig opdrachten voor het volgende kwartaal, is het tijd om aan acquisitie te doen. Tip: zoek contact met bestaande klanten en kijk of je daar upselling kunt veroorzaken.

2. Pak onuitgevoerde to-do’s op

Naast omzetdoelen heb je in het begin van het jaar misschien ook nagedacht over andere doelen. Bijvoorbeeld het upgraden van je website of het ontwikkelen van nieuwe diensten of producten. Ga na welke van de onuitgevoerde to-do’s prioriteit hebben en voer ze alsnog uit. Ontbreekt het je aan energie? Organiseer een co-werkdate en spreek met de ander af wat je die dag exact af wil hebben. Zo kun je elkaar scherp houden.

3. Maak kwartaaldoelen

Voor je het weet, reflecteer je pas op het einde van het jaar. Zonde, want dan valt er niets meer bij te sturen. Deel je jaardoelen op in kwartaaldoelen. Dan kun je voortaan aan het einde van elk kwartaal weer reflecteren en bijsturen. Tip: koppel dit reflectiemoment aan de kwartaalomzetadministratie: die doe je toch al elk kwartaal.

Tot slot

De gelukswetenschap heeft bewezen dat doelen stellen en ze opvolgen gelukkig maakt. De gelukkige ondernemer is dus gebaat bij doelen stellen. Als je regelmatig evalueert, vergroot je de kans om zelfs vroegtijdig je jaardoelen te halen. Dat is natuurlijk een grote boost voor je ondernemersgeluk. Kan je het toch niet laten om van het voorjaarszonnetje te genieten? Neem dan je kwartaalcijfers gewoon lekker mee naar dat terras. Een reflectiemoment in de zon is net zo legitiem 😉

Avatar foto
Alexandra Smith

Alexandra Smith is storytellingexpert en ondernemerscoach. Dagelijks helpt zij bedrijven met verhalen, pitches en presentaties. Onlangs kwam haar boek ‘Zelfstandige met plezier‘ uit. Alexandra is door haar succes een veelgevraagd spreker op mkb-events.

Bekijk alle artikelen van Alexandra Smith →

Aanbevolen

Interview Jolanda Barometer
"Maak plannen en kom in actie"
Groei
Page 1 Created with Sketch.
1 Shares
ZZP Barometer | Uitstelgedrag
7 tips om uitstelgedrag te voorkomen
Tips, trucs & checklists
Page 1 Created with Sketch.
34 Shares

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Aankomende events

Er zijn geen naderende evenementen.

Bekijk de volledige agenda →

Recent onderzoek

Ruim helft jongeren wil eigen onderneming starten
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
106 Shares
Meer flexcontracten met zekerheid, maar ook meer zzp’ers
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Driekwart Nederlanders gebruikt werklaptop privé 
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Bekijk alle onderzoeken →