7 tips om uitstelgedrag te voorkomen

Avatar foto Tips, trucs & checklists
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
ZZP Barometer | Uitstelgedrag

Zo maak je jouw to-do list een stuk korter

Je kent het wel. Er ligt iets op je te wachten dat eigenlijk af moet. Misschien een rapport dat je moet uitwerken op kantoor en voor volgende week aan je medewerkers moet mailen. Of een bespreekverslag van die vergadering van vorige week dat je steeds maar voor je uitschuift. Je ervaart in principe geen stress, want tijd heb je nog genoeg. Maar om de een of andere reden kun je je er maar niet toe zetten om je taak ook daadwerkelijk te gaan uitvoeren. Het is een klassiek voorbeeld van uitstelgedrag.

Wat is uitstelgedrag?

Volgens Wikipedia is uitstelgedrag het uitstellen van taken die je eigenlijk wil of moet doen en waarbij je weet dat het uitstel waarschijnlijk tot extra moeilijkheden of stress gaat leiden. In vaktermen spreken we in plaats van over uitstelgedrag ook wel over procrastinatie. Als het over studenten gaat, dan wordt er vaak gesproken over studie-ontwijkend gedrag (SOG). De meeste mensen beginnen pas aan een taak als het opleverpunt of de deadline van de taak in zicht is. Want waarom zou je nu al ergens aan beginnen terwijl je nog zeeën van tijd hebt? Of waarom vandaag iets doen als je het ook nog tot morgen kan uitstellen? Ook in werksituaties komt procrastinatie veelvuldig voor. Denk daarbij niet alleen aan het uitstellen van het uitwerken van een verslag of de notulen, maar ook aan het moeten brengen van een negatieve boodschap aan een directe collega.

Gelukkig zijn er genoeg dingen die je kan doen om uitstelgedrag bij jezelf te voorkomen of op te heffen. Hier vind je dan ook zeven bruikbare tips zodat je al die taken eindelijk eens van je to-do list af kunt krijgen.

1. Verdeel je taak in kleinere stukjes

Eigenlijk is de eerste tip ook tevens de belangrijkste tip. Als je merkt dat je een bepaalde taak aan het uitstellen bent, dan is het verstandig om die taak in meerdere kleine en eenvoudige taken op te breken. Zorg er daarbij voor dat je de stappen die je daarvoor moet nemen voor jezelf concreet, eenvoudig en tastbaar maakt. Je zult direct merken dat het prettig is als je eindelijk weer eens wat van je lijstje kunt afstrepen.

2. Probeer te ontdekken wat de oorzaak van je uitstelgedrag is

Waarom voer je een bepaalde taak steeds maar niet uit? Heeft het te maken met de taak zelf? Komt het omdat je er nog genoeg tijd voor hebt en denk je dat het morgen ook nog wel kan? Of ben je eigenlijk bang dat het je niet gaat lukken? Pas als je je echt bewust bent van de reden van uitstellen, kun je gericht actie ondernemen.

3. Stel jezelf een beloning in het verschiet als je nu wél aan de taak begint.

Heb je kinderen? Dan ken je dit fenomeen vast wel. Soms hebben ze gewoon geen zin om hun kamer op te ruimen. Maar als je er een beloning tegenover stelt, zoals een lekker snoepje of bijvoorbeeld een euro, dan zijn ze ineens wél bereid om de taak te volbrengen. Datzelfde trucje kun je ook op jezelf toepassen. Stel een leuke beloning in het verschiet als het je lukt om een bepaalde taak toch af te ronden. Houd je vervolgens ook aan de afspraak en ga jezelf niet belonen terwijl je de taak nog helemaal niet volbracht hebt. Zo bouw je namelijk zelfvertrouwen op.

4. Maak een planning (en houd je eraan!)

Soms zie je door de bomen het bos niet meer. Het kan dan slim zijn om een planning te maken voor alles wat je nog moet doen om de complete taak te volbrengen. Schrijf heel precies op wat je moet doen en wanneer je dat gaat doen. Eigenlijk ligt dit dus in het verlengde van tip 1: de taak in stukjes hakken. Hierbij is het vooral belangrijk dat je je ook aan die planning houdt. Ga dus geen uitstelgedrag vertonen voor elk afzonderlijk onderdeel. Je zult merken dat, nu je de taak in kleinere stukjes gehakt hebt, het makkelijker is om de volledige taak te volbrengen.

5. Voorkom afleiding. Sterker nog: elimineer afleiding

Waar je ook bent, afleiding ligt altijd op de loer. Even je sociale media checken, dat ene grappige filmpje dat een goede vriend doorstuurt bekijken, de was doen als je een dagje thuiswerkt of een e-mail lezen die binnenkomt terwijl je net met iets belangrijks bezig bent. Zorg er daarom voor dat je al dit soort afleiding weet te elimineren. Zet bijvoorbeeld de meldingen van je e-mail of sociale media even een uurtje uit. Zo kom je niet in de verleiding iets anders te gaan doen.

6. Het klinkt misschien raar: maar gun jezelf vooral ook voldoende rust

Stel je dingen uit omdat je gewoonweg geen energie hebt of ben je juist toe aan een beetje rust? Het is belangrijk om jezelf voldoende rust te gunnen. Als je alleen maar met je werk of studie bezig bent, breekt dat je uiteindelijk op. Zorg er dus voor dat je in je agenda momenten inplant om lekker te kunnen ontspannen, relaxen of wat dan ook. Zo voorkom je dat je een schuldgevoel krijgt op de momenten dat je niks doet. Bovendien krijg je weer voldoende energie om de volgende dag vol aan de slag te gaan met je taken.

7. Leer om nee te zeggen

Heel veel uitstelgedrag komt voort uit een overload aan verplichtingen. Je moet even een probleem oplossen van een klant, straks ga je extra uitleg geven aan een concullega die het nieuwe softwaresysteem maar niet onder de knie krijgt en als er nieuw papier wordt geleverd voor de printers, help je de bezorger om alle pakken uit zijn busje te halen. Voor het te veel hooi op je vork nemen, bestaat een hele simpele oplossing. Gewoon eens nee zeggen als anderen aan je vragen of je iets voor ze wil doen. Al dit soort taken helpen je namelijk niet om je eigen gestelde quota, taken en doelen te behalen. Egoïstisch? Helemaal niet. Je moet vaak eerst voor jezelf zorgen voordat je iemand anders kan helpen.

Je ziet het: er zijn legio mogelijkheden om ervoor te zorgen dat je die ene klus die je op je lijstje had staan nu eindelijk eens weet te klaren. Zeg dus maar dag tegen je schuldgevoel en hallo tegen het heerlijke gevoel van voldoening.

Avatar foto
Wouter Baltus

Wouter Baltus is een ambitieuze ondernemer op het gebied van SaaS applicaties. Hij is Co-Founder van TimeChimp, een snel en efficiënt urenregistratiesysteem met projectmanagement.

Bekijk alle artikelen van Wouter Baltus →

Aanbevolen

Focus: de weg naar jouw zzp-doel | ZZP Barometer
Focus: de weg naar jouw zzp-doel
Groei
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Meer succes als zzp'er door zelfcompassie | ZZP Barometer
Meer succes als zzp'er door zelfcompassie
Groei
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares

Populaire artikelen

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Recent onderzoek

Ruim helft jongeren wil eigen onderneming starten
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Meer flexcontracten met zekerheid, maar ook meer zzp’ers
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Driekwart Nederlanders gebruikt werklaptop privé 
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Bekijk alle onderzoeken →