Onderzoek: Zzp’er maakt graag weloverwogen keuze bij pensioenopbouw

Transparantie en goede informatie belangrijk bij beleggen voor pensioen

HOOFDDORP – Vrouwelijke zzp’ers maken zich vaker zorgen of zij straks wel genoeg pensioen hebben opgebouwd dan mannelijke ondernemers. Bij het opbouwen van pensioen zijn zzp’ers graag van alle beschikbare informatie op de hoogte. Bij pensioenopbouw via beleggen, hechten zzp’ers nog steeds het meeste waarde aan transparantie (85%). Ook goede informatie bij het maken van keuzes (79%) en flexibiliteit (77%) staan nog steeds hoog in het vaandel, net als vorig jaar. Dat blijkt uit onderzoek van ZZP Barometer onder 840 zzp’ers in samenwerking met Knab.

Zelf een factuur opstellen voor gewerkte uren? Download het gratis factuursjabloon

Ben jij net gestart als zzp’er of freelancer en werk jij op urenbasis voor opdrachtgevers? Dan moet jij een factuur sturen voor jouw verleende diensten. Download het gratis sjabloon en zorg ervoor dat je factuur volledig is en voldoet aan de eisen!

Meer info

Transparantie en flexibiliteit belangrijk bij pensioenopbouw

De aspecten waar een zzp’er waarde aan hecht bij pensioenopbouw door middel van beleggen, zijn vergelijkbaar met vorig jaar. Transparantie geldt nog steeds als het belangrijkste kenmerk (85%). Een goede informatievoorziening bij het maken van keuzes (79%) en flexibiliteit bij beleggen (77%) zijn van plek gewisseld en staan nu respectievelijk op de tweede en derde plaats.

Ook de afbouw van risico’s bij het naderen van pensioenleeftijd (66%) wordt van belang geacht. De zzp’er vindt, naarmate hij of zij ouder wordt, het blijkbaar toch prettig om wat zekerheid in te bouwen, door de risico’s te verkleinen. Natuurlijk blijven ook lage kosten van aanzienlijk belang (59%) voor de Nederlandse zzp’er als zij pensioen op gaan bouwen via beleggen.

Zzp’er legt liefst vast bedrag per maand in

Als zzp’ers ervoor kiezen om te beleggen voor hun pensioen, geeft het grootste deel (40%) de voorkeur aan het inleggen van een vast bedrag per maand. Dit is 6% minder dan vorig jaar. Een instap met een flexibel (groter) bedrag is juist populairder geworden: 26% gaf dat vorig jaar als voorkeur aan, tegenover 29% dit jaar. Het aantal zzp’ers dat het liefste een vast groter bedrag inlegt, is met 1% ook licht gegroeid.

Privé pensioen opbouwen krijgt voorkeur zzp’er

Zzp’ers bouwen hun pensioen duidelijk het liefste privé op, net als vorig jaar. Er lijkt wel een kleine verschuiving gaande: terwijl in 2016 61% aangaf hun pensioen het liefste privé op te bouwen, is dat in 2017 met 6% verlaagd tot 55%. Het aantal zzp’ers dat hun pensioen graag binnen hun onderneming opbouwt is het afgelopen jaar juist met 2% verhoogd naar 20%.

Zorgen over genoeg pensioen

Vrouwen maken zich meer zorgen dan mannen over hun pensioen. Een ruime meerderheid van de vrouwen (59,6%) geeft aan dat een deel van hun financiële onzekerheden te maken heeft met het opbouwen van genoeg pensioen. Mannen hebben hier veel minder last van: slechts 44,3% geeft aan weleens onzeker te zijn of zij straks wel genoeg pensioen op hebben gebouwd.

Over het onderzoek

De resultaten zijn tot stand gekomen op basis van een online enquête onder een representatieve steekproef van 840 zzp’ers in Nederland en zijn bedoeld om meer informatie, kennis en transparantie te brengen voor en over de bijna 1,2 miljoen zzp’ers die Nederland kent (KvK, april 2018).

De onderzoeksresultaten zijn verwerkt in een infographic. (Download PNG)

Knab Zakelijk
Partner van ZZP Barometer

Knab streeft naar een gezonde financiële wereld. In die wereld verkoopt de bank niet alleen producten, maar biedt inzicht in je geldzaken. Zodat jij betere beslissingen over je geld kunt nemen. Knab heeft speciaal voor zzp’ers een voordelige zakelijke rekening ontwikkeld. Alles wat je nodig hebt om je bankzaken goed te regelen, zonder poespas. Voor een vast, laag bedrag per maand. Eindelijk een bank in jouw voordeel. Knab is kennispartner van de ZZP Barometer.

Bekijk alle artikelen van Knab Zakelijk →

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, overeenkomsten, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Aankomende events

Bekijk de volledige agenda →