Welke opties heb je als zzp’er om een pensioen op te bouwen?

ZZP Barometer | Pensioen opbouwen | Knab

Hoe zorg jij voor een goed pensioen?

Een pensioen opbouwen werkt voor een zzp’er net iets anders dan voor iemand in loondienst. Een zzp’er moet namelijk zelf stappen ondernemen om zijn pensioen te regelen. Ook loopt hij meer risico op een pensioengat. Daarom geven we je in dit artikel 8 mogelijkheden om als zzp’er je pensioen op te bouwen. Tip: je kunt deze mogelijkheden combineren!

Optie 1: AOW-pensioen

Het lijkt een beetje flauw om te beginnen met een AOW-pensioen. Toch is het goed om niet te vergeten dat iedere Nederlander recht heeft op een AOW-uitkering. Óók als je ervoor kiest om verder geen pensioen op te bouwen. Je hebt dus sowieso een minimaal inkomen.

Optie 2: pensioen via een eerder pensioenfonds

Heb je eerder in loondienst gewerkt? Dan is er een kans dat je alsnog een pensioen kunt opbouwen via het pensioenfonds van je voormalige werkgever. Dan wordt de premie niet meer ingehouden van je salaris, maar betaal je zelf iedere maand een premie. De mogelijkheid hiertoe wisselt per werkgever en pensioenfonds. De exacte voorwaarden kun je opvragen bij de HR-afdeling van het bedrijf of het pensioenfonds.

Optie 3: pensioen via lijfrente

Je kunt er ook voor kiezen om een pensioen op te bouwen met lijfrente, al wordt dit wel minder populair. Je betaalt in de opbouwfase een premie aan een verzekeraar. Zodra je de overeengekomen leeftijd bereikt, ontvang je een periodieke uitkering van jouw verzekeraar. Dit kun je gebruiken als een aanvullend pensioen. Als je overlijdt, erven je nabestaanden niets.

Optie 4: pensioen via banksparen

Banksparen is niet hetzelfde als sparen via een bankrekening. Bij banksparen stort je periodiek geld op een geblokkeerde rekening. Je kunt tijdens de loopduur niet bij deze rekening. Je spreekt af met de verzekeraar wanneer jouw inleg vrijkomt. Deze kun je dan periodiek of eenmalig laten uitkeren. Mocht je overlijden, dan erven je nabestaanden het resterende gespaarde bedrag.

Optie 5: pensioen door te sparen

Je kunt er ook voor kiezen om een deel van je geld op een spaarrekening of deposito te zetten. Je spaart dan via een gewone spaarrekening of zet je geld voor een bepaalde periode vast met een deposito. Knab heeft één van de hoogste spaarrentes van Nederland.

Daarnaast kun je bij Knab Zakelijk, het voordeligste zakelijke pakket van Nederland, een onbeperkt aantal betaal- en spaarrekeningen openen zonder extra kosten. Zo houd je jouw pensioen eenvoudig gescheiden van andere geldstromen.

Optie 6: beleggen

Als je het rendement op een spaarrekening te laag vindt, kun je overwegen om te beleggen. Maar, beleggen is risicovoller dan sparen. Over het algemeen geldt: hoe hoger het risico, hoe hoger jouw mogelijke rendement. Want met beleggen is, anders dan bij een spaarrekening, niets gegarandeerd. Lees je daarom eerst goed in en spreid je inleg.

Optie 7: investeren in bedrijfsleningen

Je kunt erover nadenken om te investeren in bedrijfsleningen, bijvoorbeeld via crowdfunding. Het bruto rendement kan oplopen tot 9%, maar wisselt per bedrijfslening. Net als bij beleggen is hier niets gegarandeerd. Daarom geldt ook hier: altijd goed inlezen en je inleg spreiden.

Optie 8: aflossen van je woning

Als je een eigen woning met een hypotheek hebt, kun je ervoor kiezen om de hypotheek versneld af te lossen. Zo bouw je sneller eigen vermogen op. In vastgoed, dat wel. De voordelen? Minder vermogensrendementsheffing en minder restschuld. Maar ook hier zijn er helaas wat nadelen: je geld zit in je huis en staat niet op je rekening.

Knab Zakelijk
Partner van ZZP Barometer

Knab streeft naar een gezonde financiële wereld. In die wereld verkoopt de bank niet alleen producten, maar biedt inzicht in je geldzaken. Zodat jij betere beslissingen over je geld kunt nemen. Knab heeft speciaal voor zzp’ers een voordelige zakelijke rekening ontwikkeld. Alles wat je nodig hebt om je bankzaken goed te regelen, zonder poespas. Voor een vast, laag bedrag per maand. Eindelijk een bank in jouw voordeel. Knab is kennispartner van de ZZP Barometer.

Bekijk alle artikelen van Knab Zakelijk →

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, overeenkomsten, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Aankomende events

Er zijn geen naderende evenementen.

Bekijk de volledige agenda →