Deliveroo gaat zzp-bezorgers verzekeren

ZZP Barometer | Deliveroo verzekert bezorgers

Goede aanpak van maaltijdbezorgdienst?

Deliveroo gaat wereldwijd gratis verzekeringen aanbieden aan alle 35.000 bezorgers die met het bedrijf werken. Op dit moment is het bedrijf in 12 landen actief. De verzekeringen dekken de kosten van arbeidsongeschiktheid als gevolg van een ongeval tijdens het werk en de aansprakelijkheidskosten. De maaltijdbezorgdienst is nog steeds niet van plan om een minimumloon in te stellen of om bezorgers terug in dienst te nemen. Verschillende acties van bezorgers hebben nog niet het gewenste resultaat opgeleverd. 

De nieuwe dekking door verzekeraar Qover maakt het voor bezorgers mogelijk om kosten terug te vorderen, die worden gemaakt doordat een bezorger niet kan werken als resultaat van letsel dat tijdens werk is opgelopen. Het verzekeringspakket dekt persoonlijk letsel voor alle bezorgers en aansprakelijkheid voor de fietsers tot 5 miljoen euro. Dat is een verbetering van 1 miljoen euro bovenop de huidige aansprakelijkheidsdekking. Dit geldt voor alle bezorgers op het moment dat zij ingelogd en gemarkeerd als beschikbaar zijn in de Deliveroo app, inclusief tot 1 uur na uitloggen.

Verkeerde aanpak

Tweede Kamerlid Gijs van Dijk van de PvdA is kritisch op Deliveroo. Volgens hem is er zeker sprake van schijnzelfstandigheid bij de bezorgdienst. In een reactie op de aangekondigde verzekering zegt hij: “Natuurlijk is dit een goede ontwikkeling. Ik denk dat veel bezorgers er blij mee zijn. Maar Deliveroo probeert iets te repareren wat in de kern verkeerd blijft: deze bezorgers zijn geen zzp’ers.” Ze verdienen volgens Van Dijk normale zekerheden als een cao, minimumloon en een vast contract.

Grijs gebied

De beschikbaarheid van deze nieuwe verzekeringsdekking komt voort uit de ambitie van Deliveroo om zowel de flexibiliteit te bieden die wordt gewaardeerd door de bezorgers, als het bieden van meer bescherming tijdens het werk. De situatie van Deliveroo en de bezorgers bevindt zich echter nog steeds in een grijs gebied wat betreft de zelfstandigheid. Dat kan Deliveroo niet rechtzetten met deze oplossing.

ZZP Barometer
ZZP Barometer

ZZP Barometer is de informatiebron voor jou als zzp’er, opdrachtgever of intermediair met het laatste zzp nieuws, onderzoek en de beste tips.

Bekijk alle artikelen van ZZP Barometer →

Op de hoogte blijven?

Ontvang iedere week de laatste feiten, cijfers, expertartikelen en downloads – speciaal voor jou geselecteerd door ZZP Barometer:

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, overeenkomsten, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Aankomende events

Bekijk de volledige agenda →