Zzp’ers verplicht aan de sociale verzekeringen?

Avatar foto Nieuwsfeiten
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
ZZP Barometer | OESO

OESO wil fiscale voordelen zzp’ers afbouwen

De Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) schrijft in een rapport over de Nederlandse economie dat het kabinet de belastingvoordelen voor zzp’ers moet afbouwen. Ook zouden zzp’ers volgens hen een minimale vorm van inkomenszekerheid moeten krijgen bij ziekte en arbeidsongeschiktheid

Volgens OESO zijn “riante fiscale prikkels voor zelfstandigen” niet bevorderlijk voor echt ondernemerschap. Zij stellen dat het “bijdraagt tot een groot verschil in belastingheffing in vergelijking met werknemers”.

Toename zelfstandig ondernemers

Het aantal zzp’ers groeit nog altijd in Nederland. Op dit moment telt Nederland volgens de Kamer van Koophandel bijna 1,2 miljoen zelfstandig ondernemers. De OESO maakt zich met name zorgen over de groep laagbetaalde zzp’ers. De ontwikkeling van zelfstandigheid kan volgens hen resulteren in een lagere kwaliteit van banen.

De zelfstandigen betalen niet mee aan ziekte- en arbeidsongeschikheidsverzekeringen, terwijl dat voor werknemers verplicht is. Hierdoor lopen zij een veel groter risico als zij ziek worden.

Omdat de belastingvoordelen niet tot meer ondernemerschap leidt volgens de OESO, vindt de organisatie dit niet gerechtvaardigd. Mensen starten nu om de verkeerde redenen een eigen onderneming.

Kabinet gaat er niet in mee

Zzp’ers hoeven zich nog geen zorgen te maken: het kabinet is niet van plan afstand te doen van de zelfstandigenaftrek. Het plan van CDA om zelfstandigen alleen fiscale voordelen te geven als ze ook pensioensparen, heeft het in de kabinetsformatie niet gehaald.

Minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken werkt hard aan een manier om de laagstbetaalde zzp’er meer bescherming bieden. Dat blijkt geen gemakkelijke klus. Het wordt nog spannend om  de vervanging voor de Wet DBA in te kunnen voeren vóór 2020. De toelichting van de maatregelen is in ieder geval alvast vooruitgeschoven.

Minimumtarieven

Doordat er geen minimumtarieven gelden voor zzp’ers en hun onderhandelingspositie zwak is, worden hun lonen en arbeidsvoorwaarden gedrukt. Dit is niet alleen vervelend voor hen zelf, maar heeft ook een negatief effect op de onderhandelingspositie van mensen in loondienst.

Om dit op te lossen, adviseert de OESO om het verschil in regelgeving tussen mensen in loondienst en zzp’ers te verkleinen. Ze stellen voor de belastingvoordelen voor zzp’ers te verlagen en sociale verzekeringen voor hen in te voeren. Daarnaast adviseert de organisatie om het ontslagrecht te versoepelen, zodat bedrijven makkelijker mensen in dienst nemen.

Groei zzp’ers zwakt af

Volgens de nieuwste OESO-raming zal de groei in Nederland volgend jaar iets afzwakken. Het rapport komt op een groeicijfer van 3,3 procent in 2018, net als vorig jaar, gevolgd door een 2,9 procent groei in 2019.

Avatar foto
ZZP Barometer

ZZP Barometer is de informatiebron voor jou als zzp’er, opdrachtgever of intermediair met het laatste zzp nieuws, onderzoek en de beste tips.

Bekijk alle artikelen van ZZP Barometer →

Aanbevolen

ZZP Barometer | Zzp-plannen | Nieuws
Vervanging DBA vóór 2020 onhaalbaar?
Nieuwsfeiten
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
ZZP Barometer | Deliveroo verzekert bezorgers
Deliveroo gaat zzp-bezorgers verzekeren
Nieuwsfeiten
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
ZZP Barometer | Pensioen onderhandelingen
Zware taak voor Minister Koolmees
Nieuwsfeiten
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares

Populaire artikelen

Op de hoogte blijven?

Ontvang iedere week de laatste feiten, cijfers, expertartikelen en downloads – speciaal voor jou geselecteerd door ZZP Barometer:

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Aankomende events

Er zijn geen naderende evenementen.

Bekijk de volledige agenda →

Recent onderzoek

Ruim helft jongeren wil eigen onderneming starten
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Meer flexcontracten met zekerheid, maar ook meer zzp’ers
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Driekwart Nederlanders gebruikt werklaptop privé 
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Bekijk alle onderzoeken →