Zzp’ers en hun heimwee naar kantoor

ZZP Barometer | Zzp'er eenzaam

Ook zelfstandig ondernemers zijn weleens eenzaam

De mooie kanten van het zelfstandig ondernemerschap worden vaak belicht. Zelf beslissingen nemen, geen baas waaraan je verantwoording af hoeft te leggen, je eigen tijd indelen en werken waar en met wie je wilt. Natuurlijk weet jij als geen ander dat het niet alleen maar rozengeur en maneschijn is als zzp’er.  

Het leven als zzp’er kan soms behoorlijk eenzaam zijn Vooral als je net uit loondienst komt, is het verschil met het zelfstandig ondernemerschap goed voelbaar: zowel in positieve als negatieve zin.

Zzp’ers aan het woord

Uit een artikel dat deze week verscheen in de Volkskrant kwamen meerdere zzp’ers aan het woord die hun collega’s en het kantoor toch wel missen. Niet alleen ondernemers die noodgedwongen als zelfstandige aan de slag zijn gegaan geven dit aan; ook ondernemers die bewust kiezen voor een bestaan als zelfstandige vinden het ‘alleen-zijn’ weleens lastig.

Mis jij jouw collega’s weleens? Je bent niet de enige. Dat blijkt ook wel uit het aantal artikelen dat online verschijnt over het voorkomen van eenzaamheid als zzp’er. Mensen zijn sociale wezens en de meesten hebben weleens behoefte aan een praatje.

Steeds meer thuiswerkers

Het aantal mensen dat thuis werkt is aanzienlijk en groeit. Volgens het CBS waren er in 2015 in totaal 1,1 miljoen mensen die voor­namelijk thuis of vanuit huis werkten (onder wie zzp’ers en vaste werknemers). Dat komt neer op 14 procent van de werkzame beroepsbevolking. In 2008 was dat nog 10 procent.

Zo kom jij weer onder de mensen

Gelukkig zijn er oplossingen voor eenzaamheid. Zo zijn er flexwerkkantoren, waar je voor een schappelijke prijs een werkplek kunt huren. Daar kun je tussen collega-ondernemers werken, die het ook prettig vinden om af en toe te sparren of samen te lunchen. Ook worden er door het hele land tal van netwerkborrels georganiseerd.

Vooral de afwisseling is voor veel ondernemers prettig. Door naar een flexwerkplek te gaan, voorkom je dat je de hele dag in pyjama loopt en na een ochtend op kantoor is het ook wel weer prettig om even thuis in je eentje te werken.

 

 

ZZP Barometer

ZZP Barometer is de informatiebron voor jou als zzp’er, opdrachtgever of intermediair met het laatste zzp nieuws, onderzoek en de beste tips.

Bekijk alle artikelen van ZZP Barometer →
Coolblue - ZZP Barometer

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Aankomende events

Er zijn geen naderende evenementen.

Bekijk de volledige agenda →