Zzp’er vindt werk meer gevarieerd dan werknemer

Avatar foto Nieuwsfeiten
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
ZZP Barometer | Zzp'er en gevarieerd werk

Ook speelt creativiteit een grotere rol bij werkzaamheden

Eerder werd al bekend dat zzp’ers vaker tevreden zijn over hun werk dan werknemers. Nu blijkt uit verdere analyses van TNO en CBS dat zzp’ers hun werk ook vaker als gevarieerd beoordelen. Ruim 80 procent van de zzp’ers antwoordde op de vraag of zij hun werk gevarieerd vinden ‘vaak’ of ‘altijd’. Bij werknemers lag dit percentage ruim tien procent lager.

Het CBS geeft aan dat gevarieerd werk bijdraagt aan leerzaam werken. Ook als voor het uitvoeren van taken creativiteit vereist is, draagt dat bij aan je ontwikkeling.

Creativiteit vereist van zzp’er

Ruim driekwart (76,4 procent) van de ondervraagde zzp’ers geeft aan dat hun werk vaak of altijd creativiteit vereist, tegenover bijna 57 procent van de werknemers. Een behoorlijk verschil. Betekent dit dat zzp’ers zich dan ook sneller zullen ontwikkelen en meer zullen leren tijdens hun werkzaamheden? Het verklaart wellicht dat zzp’ers minder cursussen volgen dan werknemers: zij leren al tijdens hun dagelijkse taken.

Variatie van belang voor kwaliteit

De tevredenheid van zzp’ers en werknemers hangt af van de leeftijd en beroepsgroep, maar ook de grootte van de taakvariatie heeft invloed op de tevredenheid. Andere factoren zijn autonomie, werkdruk, lichamelijke belasting, inkomen en werkzekerheid.

Zelfstandig ondernemers zonder personeel zijn over het algemeen positiever over de variatie, autonomie en werkdruk dan werknemers. Daarentegen zijn werknemers in loondienst over het algemeen tevredener over hun inkomen en werkzekerheid.

Volgens Peter Hein van Mulligen, hoofdeconoom bij het CBS, is het verschil tussen de resultaten gemakkelijk te verklaren. Mensen die bewust voor het zelfstandig ondernemerschap kiezen doen dit namelijk voornamelijk omdat zij dan “meer variatie hebben, zelfstandig kunnen werken en autonomie hebben”. Dat verklaart volgens Van Mulligen ook de verschillen in tevredenheid.

 

Avatar foto
ZZP Barometer

ZZP Barometer is de informatiebron voor jou als zzp’er, opdrachtgever of intermediair met het laatste zzp nieuws, onderzoek en de beste tips.

Bekijk alle artikelen van ZZP Barometer →

Aanbevolen

Ondernemer is vaker tevreden dan werknemer - ZZP Barometer
Ondernemer is vaker tevreden dan werknemer
Nieuwsfeiten
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
ZZP Barometer | Onderzoek Tentoo 55-plussers
Opdrachtgevers geven meer uit aan freelancers
Nieuwsfeiten
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
ZZP Barometer | Inschrijvingen KVK Q123 2018
Meeste inschrijvingen bij KVK sinds 2013
Nieuwsfeiten
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares

Populaire artikelen

Op de hoogte blijven?

Ontvang iedere week de laatste feiten, cijfers, expertartikelen en downloads – speciaal voor jou geselecteerd door ZZP Barometer:

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Aankomende events

Er zijn geen naderende evenementen.

Bekijk de volledige agenda →

Recent onderzoek

Ruim helft jongeren wil eigen onderneming starten
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Meer flexcontracten met zekerheid, maar ook meer zzp’ers
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Driekwart Nederlanders gebruikt werklaptop privé 
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Bekijk alle onderzoeken →