Tweederde zzp’ers in de bouw niet verzekerd

ZZP Barometer | Zzp'ers in bouw onverzekerd

Aantal verzekerden gehalveerd afgelopen jaren

Doordat de premies de afgelopen jaren hoger zijn worden, is nog maar een derde van de bouwvakkers verzekerd. Voor oudere bouwvakkers (boven de 45) is het vaak zelfs onmogelijk om een AOV af te sluiten. Dat schrijft Trouw op basis van peilingen van Zelfstandigen Bouw.

Acht jaar geleden, in 2010, was nog ruim 70 procent van de leden van Zelfstandigen Bouw verzekerd tegen ziekte of ongevallen. Nu is dat percentage dus meer dan gehalveerd, naar 31 procent.

In totaal is ongeveer 19 procent van de zzp’ers verzekerd, maar daaronder vallen ook alle zzp’ers die veel minder zwaar en risicovol werk uitvoeren dan bouwvakkers.

Hoe noemt de zzp'er zich het liefst? Download gratis het onderzoek

Weten hoe jouw collega-ondernemers zichzelf het liefst noemen? Download het onderzoek en ontvang exclusieve toegang tot feiten & cijfers over zzp’ers.

Meer info

Geweigerd

Volgens Zelfstandigen Bouw weigeren verzekeringsmaatschappijen bouwvakkers omdat zij een relatief groot risico lopen om arbeidsongeschikt te worden. Kunnen zij zich wel verzekeren, dan is dit meestal tegen een heel hoge premie. Eerder werd al bekend dat zzp’ers in de bouw na hun zestigste sowieso uit de verzekering worden gezet.

Werkgeversorganisatie AWVN pleitte afgelopen maand voor een verplichte AOV voor alle werkenden, waaronder dus ook zzp’ers. Dat leverde de organisatie veel kritiek op vanuit zzp’ers.

Oorzaken

De AWVN geeft ook de crisis aan als oorzaak van de daling van het aantal verzekerde zzp’ers in de bouw. Toen zagen zelfstandigen af van een dure arbeidsongeschiktheidsverzekering, zodat ze hun tarief konden verlagen en nog aan werk te kunnen komen.

Verhoef van Zelfstandigen Bouw wijst vooral naar verzekeraars. “In de crisis gingen premies voor mensen in de bouw met veertig tot vijftig procent omhoog. Velen haakten toen af.”

Het Verbond van Verzekeraars stelt dat van weigering door verzekeraars geen sprake is. “Dat is te hard gezegd. Maar de premie moet passen bij wat je verzekert en dan wordt die soms wel heel erg hoog”, zegt een woordvoerder. “Het moet uit de lengte of breedte komen.”

Volgens Zelfstandigen Bouw kost een arbeidsongeschiktheidsverzekering voor de zwaarste beroepen al snel 500 tot 600 euro per maand.

Vervelende gevolgen

Volgens ZZP Nederland zijn de gevolgen soms schrijnen voor onverzekerde zzp’ers. Bouwvakkers die door ziekte of een ongeval niet meer kunnen werken, komen in de bijstand. Dat kan lang duren. Het gebeurt dan ook dat mensen dan hun eigen huis moeten ‘opeten’ en niets meer overhouden.

Avatar foto
ZZP Barometer

ZZP Barometer is de informatiebron voor jou als zzp’er, opdrachtgever of intermediair met het laatste zzp nieuws, onderzoek en de beste tips.

Bekijk alle artikelen van ZZP Barometer →

Op de hoogte blijven?

Ontvang iedere week de laatste feiten, cijfers, expertartikelen en downloads – speciaal voor jou geselecteerd door ZZP Barometer:

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Aankomende events

Er zijn geen naderende evenementen.

Bekijk de volledige agenda →