Expeditiepraat met Herold: Vechten voor je eigen plek

ZZP Barometer | Expeditie Robinson | Vechten voor je plek

Je hoort: “Voor één van jullie is er geen plek aan tafel….”

Als voormalig Expeditie Robinson-lid blik ik terug op de uitzendingen van afgelopen weken. Elke donderdagavond geniet ik van de beslommeringen die de huidige expeditieleden meemaken. Het zal jullie niet verbazen dat ik na mijn deelname in 2017 een andere kijk op het programma heb gekregen.

King Corry en Sandra ruimden vorige week het veld. Johny Kraaijkamp Junior, alias de Kaaij, bleef na een duel met Corry alleen achter op Duivelseiland. Ieder expeditielid voelt al een paar dagen aan zijn of haar water dat de samensmelting voor de deur staat. Iedereen weet dat Robinson meedogenloos is en dat er voor minimaal één persoon bij het samensmeltingsdiner geen plek aan tafel is.

Bij ons zat vorig jaar Soundos al aan tafel. Ik hoor het haar nog roepen: “Jullie komen niet van me af!”. Ook sloot Shelly Sterk later op de avond aan, na het winnen van de gevreesde eetproef. The Shellynator versloeg mijn voormalige teammaatje Marlé van eiland Onbekend.

Omzet verdubbelen als zzp'er? Download deze gratis videocursus

50 dagen lang hebben wij nieuwe tips, trucs, interviews en succesverhalen die jou inspireren en (nog) succesvol(ler) maken. Onze experts geven jou adviezen die jouw omzet als zzp’er kunnen verdubbelen.

Meer info

De strijd begint

Een simpele rekensom vertelt ons dat er op dit moment in het spel 6 deelnemers op kamp Noord zitten, er nog 5 onbekenden zijn en de Kraaij in zijn eentje op Duivelseiland zit. Dit maakt een totaal van 12. Waar het spel met 21 expeditieleden begon, verdeeld over drie teams van 7, zijn we bijna zover dat de individuele strijd gaat beginnen in plaats van het strijden in teamverband.

Gregory Sedoc ruikt naar eigen zeggen het vlees op de BBQ al, Stijn gaat spontaan watertanden bij het denken aan eten, Steven de Braboneger zal aan de samensmeltingstafel wel eens lekker gaan bunkeren en Jody wil ten koste van alles zijn plekkie aan tafel claimen.

Ieder voor zich

Na het overleven van de volgende proef ben je aan de ene kant teamlid en aan de andere kant elkaars grootste concurrent. Degene die wint is de eerste finalist, maar zal deze plek met hand en tand moeten verdedigen. Waar Robinson in het begin van het spel om teamcaptains vroeg, wordt de winnaar van de samensmeltingsproef tot een soort van Koning gekroond. Dan hoor je de woorden: “Voor één van jullie is er geen plek aan tafel, voor de laatste van de proef stopt hier de expeditie!”

Iedereen op scherp

Iedereen weet dat hij of zij naar alle waarschijnlijkheid naar huis gaat of nog een kleine kans heeft om terug te keren in het spel. Tenminste, dat was voorgaande jaren het geval. De onzekerheid die deze gedachte met zich meebrengt zijn de kolen op het vuur om er zometeen vol voor te gaan. Het oerinstinct van overleven staat bij alle deelnemers duidelijk op aan: de scherpte druipt er bij de deelnemers vanaf.

De proef start. Als bezetenen dragen de deelnemers water van de zee naar een trechter om deze te vullen. Als losgeslagen koeien draven zij over een parcours om een pijp met water te vullen. Gregory botst halverwege de proef ongelukkig tegen Nienke aan en haalt haar hiermee duidelijk uit het spel. Robin speelt als eerste zijn boei vrij en claimt zijn plaats in de finale van seizoen 2018. Loiza, Jody, Ozzy, Stijn, Jan, snel daarop. Als rasechte Brabander claimt ook mijn favoriet Steven de Braboneger zijn plek aan tafel.

De volgorde van binnenkomst zorgt voor extra stemmen, die later in de expeditie maar wat belangrijk gaan zijn. Gregory, Nienke en Laurie strijden voor de laatste twee plekken aan tafel. BAM, oud-Defensiecollega Sedoc is ook door, Laurie pakt de laatste en Nienke is de Sjaak: zij valt af, vlak voor de samensmelting. Bij het terugblikken biedt Gregory haar nog zijn excuses voor zijn botsing aan. De blik op het gezicht bij Nienke zegt mij dat ze deze opmerking neemt voor wat het waard is.

Halen en brengen

De Kraaij Junior en Nienke treffen elkaar daarna zoals verwacht op Duivelseiland. Er volgt een meesterlijke Robinsontwist. Waar ik de eetproef verwachtte, volgt een gezellig “diner à deux”. Op een idyllische plek genieten Nienke en Johnny onder het genot van rode wijn van een heerlijke maaltijd. Vervolgens worden zij bij een kampvuur in een hangmat gelegd. Wie daarbij het langst wakker kan blijven gaat terug de expeditie in. Tijdens de langste Robinsonproef ooit halen zij bij elkaar het allerbeste naar boven.

In een spel waar halen en brengen in balans is, volgt er een zwaar gevecht. Uiteindelijk valt na ruim 5 uur Johnny als eerst in slaap en laat hij zijn stalen bal uit zijn handen vallen, waarna hij wakker schrikt van de bonk waarmee de bal in de ijzeren schaal valt. Met opgeheven hoofd en respect voor de winnaar neemt hij afscheid van Nienke. Het is goed zo, hij is op waarde geklopt, heeft naar eigen zeggen ontberingen doorstaan en heeft er door samen te werken met Corry een vriendin voor het leven bij.

Vind jouw plek

Bovenstaande tekst doet mij denken aan de drie volgende wetmatigheden die zich altijd manifesteren bij het werken in teams, te weten: “Er is altijd een rangorde en volgorde, halen en brengen dient in balans te zijn en iedereen heeft recht op zijn of haar plek!”

Lieve Gregory, nu Nienke terug in het spel komt, kon die botsing met haar jou nog weleens duur komen te staan. Ja ik weet het, deze botsing deed je niet expres, maar toch zette je hiermee haar recht op een plek onder spanning. Voor Koning Robin hoop ik dat hij zijn plek op finalisteneiland volgende week kan handhaven. Mocht hij onverhoopt terugkomen in de groep, dan wil ik hem veel succes en wijsheid wensen bij het zoeken naar de juiste rangorde in de groep…

Op naar volgende week donderdag. Het vechten voor de eigen plek is begonnen!

P.S. Denk in systemen, eis je plaats op en zorg dat halen en brengen in balans is.

Herold Dat
Herold Dat

Als docent fysieke en mentale vorming deelt Herold Dat zijn inzichten over Mentale Kracht, Leidinggeven, Stress Reductie en Agressie regulatie. Door te investeren in het (zelf) Leiderschap, de team-balans en het kunnen presteren onder druk, levert hij daarmee een bijdrage aan een duurzame inzetbaarheid en de veerkracht van personeel binnen diverse organisaties. Daarnaast was Herold Dat deelnemer aan Expeditie Robinson 2017.

Bekijk alle artikelen van Herold Dat →
MoneyMonk - ZZP Barometer

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, overeenkomsten, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Aankomende events

Bekijk de volledige agenda →