Brussel gaat voor zzp-plannen van Koolmees liggen

ZZP Barometer | Koolmees | zzp-discussie

Zzp-plannen Koolmees voorlopig in de ijskast

De Europese Commissie heeft minister Koolmees, van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, duidelijk gemaakt dat zij niet akkoord kan gaan met de voorgenomen zzp-plannen van het kabinet. De beoogde aanpak van schijnzelfstandigheid onder zzp’ers zou namelijk in strijd zijn met het EU-recht, blijkt uit een brief die minister Koolmees maandag aan de Tweede Kamer schreef.

Omzet verdubbelen als zzp'er? Download deze gratis videocursus

50 dagen lang hebben wij nieuwe tips, trucs, interviews en succesverhalen die jou inspireren en (nog) succesvol(ler) maken. Onze experts geven jou adviezen die jouw omzet als zzp’er kunnen verdubbelen.

Meer info

Toets vanuit Brussel

Doordat de plannen van minister Koolmees niet de toets vanuit Brussel doorstaan, zullen de voorgenomen plannen om schijnzelfstandigheid en uitbuiting onder zzp’er aan te pakken waarschijnlijk tot 2021 worden uitgesteld. Niet eerder zal over dit onderwerp wetgeving tot stand komen en uitgevoerd worden. Minister Koolmees schrijft dit alles maandag in een brief aan de Kamer.

Kabinetsplannen

De kabinetsplannen, waar Brussel nu voor gaat liggen, bestaan onder andere uit:
– Zzp’ers die een bepaalde tijd voor een opdrachtgever werken en het normale werk uitvoeren zijn voortaan automatisch werknemer.
– Een minimumtarief voor zzp’ers. Wat inhoudt in dat de zzp’er niet minder dan een tarief tussen de 15 en 18 euro per uur betaald mogen krijgen.
De regels vanuit Brusselse zetten Koolmees zijn plannen echter voorlopig in de ijskast, ze zijn in strijd met het EU-recht.

Nieuwe ideeën

Minister Koolmees schrijft de Kamer dat hij aan alternatieven werkt. De opvolger van de wet DBA en het in werking treden, schuift zeker op naar januari 2021 en misschien zelfs nog later. Minister Koolmees gaat nu naar alternatieven en ideeën zoeken die wel de regels van Brusselse doorstaan.

ZZP Barometer
ZZP Barometer

ZZP Barometer is de informatiebron voor jou als zzp’er, opdrachtgever of intermediair met het laatste zzp nieuws, onderzoek en de beste tips.

Bekijk alle artikelen van ZZP Barometer →
Appwiki - ZZP Barometer

Op de hoogte blijven?

Ontvang iedere week de laatste feiten, cijfers, expertartikelen en downloads – speciaal voor jou geselecteerd door ZZP Barometer:

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, overeenkomsten, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Aankomende events

Bekijk de volledige agenda →